TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Mobilyada fiyat istikrarı sağlanmalı”

Ham madde fiyatlarının artmasıyla mobilya fiyatlarının da sürekli artarak yükseldiğine dikkat çeken Başkan Özkoparan, “Küçük esnafın yok olmaması için fiyat istikrarı sağlanmalı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2022 05:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Mobilyada fiyat istikrarı sağlanmalı”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Mobilya sektöründe, artan ham madde fiyatları esnafı zor durumda bırakıyor. Esnaf, zarar etmemek için girdi maliyetlerindeki artışı tüketiciye zam olarak yansıtıyor. Pandemiden sonra 5 katına çıkan mobilya fiyatları, her geçen gün yükselmeye devam ediyor. 2019’dan günümüze mobilya fiyatlarının en az yüzde 500 arttığını ifade eden İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, mobilyada fiyatların artma eğiliminin devam edeceğini ön gördüğünü dile getirdi.

KÜÇÜK ESNAF KORUNMALI

Küçük esnafın korunması için fiyat istikranın sağlanması gerektiğini dile getiren Özkoparan, “Fiyatlar her gün arttıkça olmaz. Devlet esnafa destek vermeli. Piyasa durulana kadar vergilerde indirim yapılması, işçilerin sigorta maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Devletin doğalgaz ve elektrik fiyatlarını düşürmesi gerekiyor. Sanayide aylık 50-60 bin elektrik faturası ödeyen esnafımız var. Bunlarda iyileşmeye gidilmesi gerekiyor. Fiyat artışının tamamen çözülmesi için fiyatların stabil kalması lazım. Şu anda stabilleşse bile esnafın toparlanabilmesi 1,5-2 yılı bulur” diye konuştu.

ÜCRETSİZ TESLİM DEVRİ BİTTİ

Artan mazot fiyatları nedeniyle şehir dışına taşıma maliyetlerinin müşteriden alındığını belirten Özkoparan, “Geçmişte mobilyalar yerine teslim ediliyordu. Artık şehir dışına teslimlerde taşıma ücreti alınıyor. Bu durum toptancılar için geçerli değil ama tek bir takımın taşıma maliyeti tüketiciden alınıyor. Çünkü taşıma maliyetlerini ürüne yansıttığınıza zaman mobilyanın fiyatı yükseliyor” ifadelerinde bulundu.

HAMMADDENİN YÜZDE 60’I İTHAL EDİLİYOR

Mobilya ham maddelerinin yüzde 60’ının yurt dışından ithal edildiğini dile getiren Özkoparan, “Kumaşın yüzde 60’ı, süngerin ham maddesi, MDF’nin yüzey kaplamaları, kerestenin bir kısmı dışardan geliyor. Kereste fiyatları da dolara bağlı arttı. Navlun bedelleri yüzde bin oranında yükseldi. Hiçbir gün bir şeyin fiyatı birbirini tutmuyor. Tüccar da gelecek olan zammı daha gelmeden yansıtabiliyor. Piyasada başı boşluk var” dedi.

KÜÇÜK ÜRETİCİ KAYBOLUYOR

2019 da yılında hükümetin salonda yapılan kereste ihalelerini online mecraya taşıdığını belirten Özkoparan, “Geçmişte 50 kişiyle yapılan ihaleler artık online ortamda olduğu için 200 kişiyle gerçekleştiriliyor. Fabrikalar da ihale artık kerestecilerin olduğu ihaleye katılıyor. Fabrika 830 TL’ye ihaleye çıkan ağacı bin 300’e alıyor. Küçük üretici bu nedenle kayboluyor, sadece tamirat işi yapmaya başladı. Fabrikalarla rekabet edemiyor” ifadelerinde bulundu. Yurt dışından kereste ithal edildiğini söyleyen Özkoparan, “Kereste fiyatı dünyada 2’ye katladı. Yurt dışında fiyatlar ikiye katlayınca, dolar da ülkemizde 2 katına çıkınca bize yansıması 4 kat oldu” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.