TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mobilya sektörüne gereken destek verilmiyor

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Özkoparan, mobilya sektörünün devletten gereken desteği görmediğini dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 05:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mobilya sektörüne gereken destek verilmiyor

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Başkanı Hasan Özkoparan, İzmir’in diğer büyük şehirlere göre mobilyacılıkta önde olduğunu ancak buna rağmen, hala yeterli organize sanayi bölgesine sahip olamadıklarını söyledi. Ayrıca sigorta konusundaki sorunlarına değinen Özkoparan “Biz kaderimize terk edilmiş gibiyiz. Sigorta şirketleri dahi riskli üretim sebebiyle bize sigorta yapmıyor. Mobilya üretiminde kumaş, sünger, polyester, vernik gibi birçok yanıcı madde var. Bundan dolayı maalesef ki sigorta yaptıramıyoruz ya da yaptırmak için çok ağır şartlar vermemiz gerekiyor. Ancak esnafımız bu şartları yerine getiremiyor. Devletten ricamız; nasıl arabalara zorunlu trafik sigortası yapılıyorsa, bizim iş yerlerimize de zorunlu bir yangın sigortası yapılmalı” sözlerini etti.

İHRACATTA İYİ BİR YOL İZLEDİK

Başkan Hasan Özkoparan, mobilya sektörünün İzmir ve Türkiye’nin ekonomisine olan katkılarına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu: “Mobilya sektörü bırakın İzmir’i Türkiye’nin ekonomisine bile çok büyük katkı sağlar. Biz cari açık vermeyen sektörlerden birisiyiz. İzmir olarak mobilya sektöründe Türkiye’nin öncüsüyüz çünkü biz doğuştan yani kütükten mobilyacı olan bir iliz. Diğer illerle karşılaştırıldığında katma değer olarak kilogram bazında onlardan daha kaliteli mal ürettiğimiz ihracatçı rakamlarından bellidir. İzmir ekonomisine katkısına değinecek olursak, mobilyacılar olarak ihracatta gerçekten iyi bir yol izledik.”

YANGIN SİGORTASI YAPILMASINI İSTİYORUZ

Karabağlar mobilyacılar bölgesinde çıkan yangınlar hakkında konuşan Hasan Özkoparan, çıkan yangınlara hala bir önlem alınamadığını, sektörün adeta kaderine terk edildiğini belirtti. Özkoparan “Biz kaderimize terk edilmiş gibiyiz. Sigorta şirketleri dahi riskli üretim sebebiyle bize sigorta yapmıyor. Mobilya üretiminde kumaş, sünger, polyester, vernik gibi birçok yanıcı madde var. Bundan dolayı maalesef ki sigorta yaptıramıyoruz ya da yaptırmak için çok ağır şartlar vermemiz gerekiyor. Ancak esnafımız bu şartları yerine getiremiyor. Bizim devletten ricamız; nasıl arabalara zorunlu trafik sigortası yapılıyorsa, bizim iş yerlerimize de zorunlu bir yangın sigortası yapılmalı” dedi. 

HAM MADDENİN YÜZDE 65’İ İTHAL

Özkoparan, yaptığı konuşmada sektörün ihtiyaçlarına yer verirken, yaşanılan yer sıkıntısını şu sözlerle anlattı: “En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi eleman sıkıntısı. Biz bununla alakalı çok çaba sarf ettik ama bu gün geldiğimiz noktada kimse tozlu ve kirli bir işte çalışmak istemiyor. Piyasaya baktığımız zaman gençlerimizin çoğu işsiz ama sanayimize bakarsanız bir o kadar fazla eleman arıyor. Bizler eleman açığımızın çoğunu Suriyeli, Pakistanlı ve Afganistanlılardan karşılıyoruz. Yine de hala eleman açığımız tam anlamıyla bitmiş değil. Diğer taraftan ham madde hakkında bir sorun yaşamaktayız. Çünkü bizim ürettiğimiz mobilyanın yaklaşık yüzde 60-65’i ithalata dayalı. Süngerin ana maddesi, kumaşımız hatta kerestemizin dahi yüzde 60’i ithal geliyor. Böyle olduğu için de kurdaki değişiklikler bizleri fazlasıyla etkilemekte.”

SANAYİ BÖLGESİNE İHTİYACIMIZ VAR

Yaşanılan yer sıkıntısının hala yeterince çözülmediğine söyleyen Özkoparan, orta ölçekli bir organize sanayi bölgesine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Özkoparan, “Karabağlarda sanayi bölgesi olarak geçen yer aslına bakarsanız meskenden bozma, gecekonduların üzerine dikilmiş üç dört katlı binalardır. Esnaf bu sebeple çok mücadele vermektedir. Eğer bizim şartlarımız iyileştirilseydi, eğer bize gerçekten bir sanayi sitesi verilseydi, bu günkü yaptığımız işlerimizin çok daha üstüne çıkacaktık. Torbalıda açılacak olan organize sanayi sitesi ise aslında hali hazırla bulunan sanayi sitesinin yanındaki araziye yapılan ektir, yani aslında sadece genişletiliyor. Fakat burada en fazla 61 tane firma sahibi yer alabilecek, bizim ise bu gün Ticaret Odasına kayıtlı bin 500 esnafımız var. Bu genişleme esnafın derdine tam anlamıyla çare olmayacaktır. Bizlerin orta ölçekli geniş bir sanayi sitesi lazımdır. Ayrıca Torbalıya bizim esnafımızın gidip gelmesi ve eleman götürmesi, ham maddesini taşıması çok zordur. Bu konuda devletten destek bekliyoruz” dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.