TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevsimsel Grip Hastalığı

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2021 08:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2021 08:41

Mevsimsel grip her yıl dünya nüfusunun ciddi bir kısmını etkileyen, risk gruplarında yüksek morbidite (hastalanma) ve mortalite (ölüm) oranlarıyla seyredebilen önemli bir sağlık sorunudur.Mevsimsel grip,özellikle iklim değişiklikleri ve hava koşullarının farklılaştığı dönemlerde çok sık görülmekte ve oldukça bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle insan sağlığı adına çok riskli sonuçlara neden olabilmektedir.

Mevsim değişikliğinin metabolizma üzerinde olumsuz etkilerinin yanı sıra, genellikle sonbahar ve ilkbaharın başlangıcında sıkça görülen hüzünlü, karamsar ruhhali ve motivasyon eksikliğinin, hava durumu değişikliklerinin psikolojik sağlık üzerinde de etkiliolduğunugöstermektedir.Mevsimsel değişime bağlı yaşanan grip belirtilerinin şiddeti her insanda farklı olabilir. Bu nedenle; özellikle immun sistemi ( bağışıklık sistemi) açısından sorun yaşayan bireylerin sağlığını korumak amacıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için sağlıklı, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığını kazanmaları önemlidir.

Soğuk havalarda ve iklim değişiklerinde sık görülen mevsimsel grip özellikle bazı risk gruplarını daha ciddi bir seviyede etkilediğini gösteren birçok akademik araştırma mevcuttur. Mevsimsel grip enfeksiyonun risk grupları üzerindeki olumsuz etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalar,yaşlıların, çocukların ve kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp hastalığı, alerji, böbrek hastalığı, astım vb.) olan kişilerin mevsimsel grip etkeni olarak bilinen İnfluenza A ve İnfluenza B virüslerinden daha şiddetli etkilendiğini göstermektedir.

Hastalık etkenlerine karşı metabolizmayı savunan immun (bağışıklık sistemi) sistemi, insan vücudunun tehlikeli ajanlara karşı korunmasına ve sağlıklı yaşam koşullarına yönelik tüm tehditlere karşı hayatta kalabilmesine yardımcı olan mekanizmalardan oluşan bir savunma sistemidir. Güçlü bir savunma sistemi için sadece sağlıklı beslenme değil ama aynı zamanda birçok faktörün ideal denge içinde olması önem taşımaktadır. Yeterli uyku, düzenli egzersiz, zararlı alışkanlıklardan (alkol tüketimi, sigara kullanımı vb.) ve stres faktöründen uzak bir gibi sağlıklı yaşam tarzıyla desteklenen bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmak için en etkili şekilde koruyabilecektir.

Mevsimsel gripten korunma için bireysel sağlıklı yaşam koşullarının sağlanmasıyla birlikte doğal ve dengeli beslenme alışkanlığı da son derece önem taşımaktadır. İnsan vücudunun düzgün çalışması hastalık etkenlerine karşı güçlü bir bağışıklık geliştirebilmesi için gerekli olan karbonhidrat, lipidler (yağlar), proteinler, vitaminler, mineraller ve su gibi tüm yaşamsal besin öğelerinin tam ve eksiksiz olarak tüketilmesi özellikle mevsimsel değişimlerin yaşandığı dönemlerde daha da önem kazanmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte düzenli egzersiz alışkanlığının önemini ortaya koyan çok çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Düzenli fiziksel aktiviteyi bir yaşam biçimi olarak günlük hayatlarına taşıyan bireylerin, sağlıklı ve doğal bir tarzda beslenme alışkanlığını da kazandıklarında mevsimsel gribe yakalanma risklerinin çok düşük olacağı bilinmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.