TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Meslek hastalığı için kanun gerekmiyor”

Meslek hastalığı için kanun gerekmediğini kaydeden Prof. Dr. Ergör, “Bir otomotiv işçisi hayatını Kovid-19 nedeniyle kaybettiyse salgın önlenemediği içindir ve bu da meslek hastalığıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2023 11:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Meslek hastalığı için  kanun gerekmiyor”

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör, Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına konuk oldu. Aynı zamanda İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı olan Prof. Dr. Ergör, işçi sağlığına dair önemli noktaları paylaştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi (İSGB) olarak hastanede hem çalışma ortamlarını hem de çalışanları izlediklerini ifade eden Ergör, şunları kaydetti: “Hem kendi birimimizin eğitimini hem çalışanların sağlık, güvenlik, özlük hakları ve iş güvenliği konusunda eğitimlerini yürütmeye çalışıyoruz. Salgın sırasında da ekibi günlere bölüp sürekli alanda olduk. Alandan edindiğimiz bilgileri de düzenli olarak hastane yönetimine ve bağlı olduğumuz kurullara ulaştırdık. Bu süreçte çalışanların sorunlarını iletmemiz ve çözüm bulma çabalarımız moral kaynağı oldu.”

HAYATA SOLDAN BAKAN BİR RÜZGAR…

İş sağlığı ve güvenliği konusunda yönetsel değişiklik için yönetim mantığının değişmesi gerektiğini ifade eden Ergör, “Kapitalist sistemde, emek üretim sürecinin bir parçasıdır. Hayata soldan bakan bir rüzgar esmeli ki bir değişim olsun. Şimdi emeğin temsil edilmediği bir sistem içindeyiz. 6331 sayılı Yasa ile ilgili çok şey tartışılabilir ancak önemli olan emeğin gücüdür. Sonuç olarak bu yasa da liberal bir manifesto olarak gördüğüm İş Yasası’nın üzerine yerleştirilmeye çalışılıyor. Böyle bir zemine yapısal bir yasa koymaya çalışırsanız elbette tutmaz” dedi.

ÇOK EKSİĞİ VAR AMA…

Meslek hastalığı kavramını da gündemine alan Prof. Dr. Ergör, “Meslek hastalığı için kanun gerekmiyor. İki yasal düzenleme zaten var. Birincisi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. Çok eksiği var ama yine de meslek hastalığını oldukça geniş bir bağlamda kapsıyor. SGK’nın kendi yasası var. Bu yasa bağlamında meslek hastalığı yüzde 10 maluliyet üzerinden tanımlanmış. Yalnızca sağlıkçılar değil, bugüne kadar yitirdiğimiz mavi yakalılar da buna dahil; otomotiv işçisi hayatını Kovid-19 nedeniyle kaybettiyse salgın önlenemediği içindir ve bu da meslek hastalığıdır” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.