TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Medeniyetler Korosu, 7 sanatçısının anısını yaşatacak

Antakya Medeniyetler Korosu, 7 üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce canı yitirdikleri depreme rağmen şehir olarak ayakta oldukları mesajını tüm dünyaya vermeyi hedefliyor

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2023 12:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Medeniyetler Korosu, 7 sanatçısının anısını yaşatacak

Kadim kent Hatay'ın tanıtımına katkı sağlamak ve medeniyetler arasında bir köprü oluşturmak amacıyla üç semavi dine mensup kişilerin bir araya gelerek 2007 yılında kurduğu Antakya Medeniyetler Korosu'nun 7 sanatçısı Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında hayatını kaybetti. Alevi, Sünni, Ermeni, Ortodoks, Katolik ve Musevileri buluşturan, kadim kent Hatay'ın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü tüm dünyaya tanıtan 200 kişilik koronun geride kalan üyeleri de depremzedelere kapılarını açan Türkiye'nin farklı illerine dağıldı. Nobel Barış Ödülü'ne 2012 yılında aday gösterilen ve Kültür Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülü alan koronun şefi Yılmaz Özfırat ve teknik koordinatörü Bedirhan Gök de İzmir'deki bir otele yerleştirildi. Özfırat ve Gök, Antakya Medeniyetler Korosu'nu yeniden bir araya getirerek Türkiye'nin medeniyetler zenginliğini yeniden dünyaya anlatmayı hedefliyor.

Sanatçıların en büyük dileği ise depremde yaşamını yitiren koro arkadaşları Mehmet Özdemir, Gizem Dönmez, Hakan Samsunlu, Pınar Aksoy, Fatma Çevik, Müge Mimaroğlu ve Ahmet Fehmi Ayaz'ın anısını müzikleriyle yaşatabilmek.

8 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI

Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından geçici süreyle İzmir'e gelme kararı veren koro şefi Yılmaz Özfırat, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde evinin yıkıldığını söyledi. Kanepeyle dolabın arasında sıkıştığını ve enkaz altında 8 saat kurtarılmayı beklediğini dile getiren Özfırat, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Çıktığımda çok ciddi bir yağmur yağıyordu. O yağmurda herkes beni bir yerlere çekmeye çalışıyordu. Yağmurun tenime değdiğini hissetmek istiyordum. Çünkü yaşadığınızı hissediyorsunuz. Fakat dönüp sağa sola baktığınızda inanılmaz manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Her bina çökmüş, her binanın altından çığlıklar geliyor. Bu defa yaşadığınıza şükredemiyorsunuz. Çünkü o acıları görüyorsunuz. Koşuyorsunuz, birilerine yardım etmeye çalışıyorsunuz. Molozları kaldırmaya çalışıyorsunuz. Bunu içgüdüsel olarak yapıyorsunuz. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın."

Kurtuluşunun da Antakya Medeniyetler Korosu sayesinde olduğunu ve koronun teknik koordinatörü Bedirhan Gök'ün deprem sonrası evinin bulunduğu enkaza geldiğini, arama kurtarma ekiplerini de bulunduğu enkaza yönlendirdiğini söyledi.

Koronun kadim şehir için yeniden bir araya geleceğini vurgulayan Özfırat, şöyle devam etti:

"Biz bugüne kadar dünyada 1500'den fazla konser verdik. Gittiğimiz her yerde 'Bakın Hristiyan da Yahudi de Müslüman da bir arada bir şeyler üretebiliyorlar. Tek bir Allah için bir araya gelebiliyorlar. İster Hristiyan olsun, ister Yahudi olsun, ister Müslüman olsun hepimiz tek bir Allah'ın kuluyuz...' Bunu tekrar insanlara göstermeye çalışıyorduk. Kadim bir şehirden yola çıkmıştık ve bu güzelliği gösteriyorduk amla bu deprem vesilesiyle şimdi hem şehir dağıldı hem biz dağıldık. Türkiye'nin her bir tarafına gönderdik arkadaşlarımızı. Tekrar bu şehri hayata geçireceğiz. Tekrar bu şehri bütün dünyaya göstereceğiz, bu kadim toprakları insanlara tekrar hatırlatacağımız için Medeniyetler Korosu da tekrar faaliyetlerine devam edecek."

ONLARIN HEPSİ İÇİMİZDE BİR UKDEDİR

Koronun da depremde büyük kayıplar verdiğini dile getiren Özfırat, "Koromuzdan 7 arkadaşımız vefat etti. Onların hepsi içimizde bir ukdedir. Bundan sonraki konserlerimizin hepsini onlara adayacağız. Bu topluluk yıkılmadı ayakta. Bu şehir yıkılmadı ayakta diye dünyaya göstermek istiyoruz." diye konuştu. Özfırat, öncelikle koro üyelerini bir araya getireceklerini, insanların bir araya gelmesiyle şehrin de kendiliğinden bir araya geleceğine inandığını belirterek, şunları söyledi: "Bugüne kadar hep şehir size adını vermiştir. Artık sıra bizde. Biz şehre adımızı vermek zorundayız. Bakın Antakyalılar döndü ve bu şehri tekrar ayağa kaldırıyorlar diye. Bir süreçtir bu. Birkaç ay geçmesi gerekiyor. Biraz şehrin oturması için. Akabinde döneceğiz. Tekrar çalışmalarımıza başlayacağız. Tekrar konserlerimize gideceğiz. Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarında insanlara depremin herkesi vurabileceğini göstereceğiz."

Koronun teknik koordinatörlüğünü üstlenen Bedirhan Gök ise deprem anlarının tam bir felaket olduğunu, büyük bir acı yaşadıklarını dile getirdi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILDI

Evinin yıkılmadığını, çevrede yıkılan binaların altında kalanları kurtarmaya çalıştığını anlatan Gök, sonrasında koro şefi Yılmaz Özfırat'ın yaşadığı binaya koşarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını anlattı.Gök, kadim kentin yine eski günlerine kavuşması için çalışacaklarını ve birbirlerine destek olacaklarını sözlerine ekledi. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.