TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mecliste ‘Urla planı’ gerginliği: CHP grubunda çatlak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı ikinci bileşimine Urla’da hayata geçirilmek istenen planlara ilişkin tartışma damgasını vurdu. Plan önergesi CHP grubunda çatlak yarattı

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2023 17:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mecliste ‘Urla planı’ gerginliği: CHP grubunda çatlak!

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda daha önce Büyükşehir Meclisi’nde Millet İttifakı oylarıyla kabul edilen Urla planlarına yapılan itirazlar gündeme geldi. Urla ilçesi İskele Mahallesi'ndeki Klazomenai Antik Kentini de kapsayan alan, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2018 yılındaki kararıyla '1. derece arkeolojik SİT alanından çıkarılıp 3. derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edilmişti. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait alan için Büyükşehir'e plan değişikliği önerisinde bulunmuş ve planlar önceki aylarda mecliste gerginliğe neden olmuştu.

Toplantıda, Urla planları yeniden mecliste ipleri gererken önerge, CHP grubu içerisinde çatlağa neden oldu.

BOZTEPE: ISRARINIZI ANLAMIYORUZ

İtirazların reddine tepki gösteren AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Bölgemiz deprem bölgesi ve 100 binlik planlarla 25 binlik planların uyması gerektiğini hep söyledik. Planlara ilişkin verilen kurul kararında da bütüncül çalışılması söylenmiş. Ayrıca eksik evrakların tamamlanması ile ilgili kurum böyle bir yazı yazıyor. Burası ile ilgili niye bu kadar ısrar ediyoruz anlamış değiliz. Burada nüfus yoğunluğu gelecek. 25 bağımsız bölüm yapılacağına 120 bağımsız bölüm yapılacak. Bu büyük bir haksızlık olur. Yüzde 25 terkle burada plan yapıyoruz. Bu konuda neden inat yapıyorsunuz bilgim yok” dedi.

husnuboztepee

ÇAĞLAYAN: BU OLAYA KARŞIYIM

CHP’li meclis üyesi Suat Çağlayan grup kararına aykırı fikir beyan etti ve “Arkeolojik alanlar ayrılmış alanlardır ancak hiçbirinin sınırı tam olarak belli değildir. Çünkü Urla’da yıllarca önce o fabrikanın civarında 10 bin insan yaşıyormuş. Bu demektir ki çevrilen o alanın dışında da arkeolojik alan var demektir. u nedenle sit kurulunu birkaç sondaj yapıp, bir şey çıkmadı deyip hemen arkeolojik alanın bitişiğine 3’ncü derece verelim demesi anlaşılır gibi değil. O alana villalar dikildiğinde altında kalan arkeolojik eserler sonsuza kadar çıkmayacaktır. Sit derecesinin 1. Dereceden 3. Dereceye çıkarılmasını AK Parti masum gibi gösteriyor. Keşke bunu engelleyip ‘Bu arkeoloji faciasıdır’ deselerdi. Ben bu olaya karşıyım. Birinci itirazım sit derecesinin 1’den 3’e değiştirilmesidir” ifadelerini kullandı.

AYDIN: TALİMAT VERİN SİT DERECESİ YÜKSELTİLSİN

Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, topu kurula attı ve “Bu konuyu çok kez tartıştık. Daha önce bu önergeyi reddettik. Bunun nedeni kamusal terkin yüzde 45’in altında olmasıydı. Ardından bir çalışma başlatıldı ve terkin yüzde 52’yi bulduğu ortaya çıktı. Kurul kararından bahsediliyor. Büyükşehir, kurulun kararını yerinde inceleme yetkisine sahip değil. Hukuken yok saymak da meclisin yetkisinde değil. Bugün bu planlara itiraz edenler sit derecesinin değiştirilmesine ilişkin hiçbir şey yapmadılar. Ayrıca biz o bölgede sınırlı yapılaşmadan bahsediyoruz. Biz nasıl ki kurul kararını sorgulamıyoruz kurulun da bizim planlarımızı sorgulama hakkı yok. Kaldı ki AK Parti’nin bahsettiği plan 5 binlik planlar ki onlar da bu meclisten geçti. Kurul, bölgenin sit derecesini düşürdüğü için biz 25 binlik planı revize ediyoruz ona göre. Bakanlık da iktidar da ellerinde. Verirler bir talimat sit derecesi yeniden yükseltilir. Eğer onlar sit derecesini düşürmeselerdi biz de bu planı yapmak zorunda kalmazdık” diye konuştu.

murataydiinn

BOZTEPE: HİÇ KİMSE BİZİM MEMURUMUZ DEĞİL

“Talimat” ifadesine tepki gösteren Boztepe, şunları söyledi; “1 No’lu kuruda Büyükşehir bürokratları var. Biz İzmir’de komisyonda 3 kişiyiz, CHP ve İYİ Parti 6 kişi. Önerge getirseydiniz görürdük. 2020 yılında aynı plan reddedildi deniliyor.  Biz buranın geçeceğinin aklımızın ucundan bile geçmedi. Kamu terk diye okul yerleri bile sayılıyor… Burada 2 tane odanın görüşleri var. 2018’de kuruldan geçmiş.  Hiç kimse bizim memurumuz değil. O zaman burada oturan arkadaşlarımız da sizin memurlarınız. Kurum görüşleri 2018 yılında alınmış. Yenilenmeleri gerekiyor.”

Tartışmaların ardından önerge oylanırken önergeye Cumhur İttifakı ile CHP’li meclis üyeleri Alpaslan Bilen ve Suat Çağlayan ‘ret’, Millet İttifakı ve DEVA Partili meclis üyesi kabul oyu kullandı.

KOOPERATİF MODELİNE VETO

Oturumda ayrıca Karabağlar Uzundere kentsel dönüşüm 5. etap parsellerindeki mevcut yapılarda, "riskli yapı tespiti" doğrultusunda ihaleye hazır olan etapların olası depremlere karşı inşaat yapım işi hızlandırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokol önergesi gündeme geldi.

AK Parti tarafından “kooperatif modeli” üzerinden eleştirilen önerge, CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin kabul, Cumhur İttifakı Üyelerinin ‘ret’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

ÇALIŞKAN: BÜYÜKŞEHİR’İ UYARMAK İSTİYORUM

Bölgedeki dönüşümün kooperatif modeliyle yapılamayacağını ifade eden AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan, “Yaptığımız protokolle yüzde 55’i İZBETON’a, yüzde 45’i de belediyeye ait olmak üzere devir protokolü yapıyoruz. Bu işin kooperatif usulüyle yürümesi çok zor. Öncelikle inşaatlar, sözleşme süresine yetişemeyecek. Siz mali gücü olmayan İZBETON’a bu işi devrediyorsunuz o da aynı koşullarda kooperatife devrediyor. Burada gösterilen amaçla istenilen faydanın elde edilemeyeceğini göreceğiz. Bir konuda Büyükşehir’i uyarmak istiyorum. Protokolün şartları çok ağır. İZBETON şartları yerine getiremediğinde, kooperatif bu işi götüremediğinde yasaklı hale mi getireceğiz İZBETON’U? Bu işin aceleye getirildiğini hepimiz göreceğiz” dedi.

1676394014573

BOZTEPE: EN BÜYÜK ZARARI KOOPERATİFLER GÖRECEK

Önergenin gündemde kalması gerektiğini belirten AK Partili meclis üyesi Boztepe ise; “Biz bu kooperatif konusunda sınıfta kalacağız. Burada en çok zararı kooperatif üyeleri görecek. Büyük sıkıntılar yaşayacağız. Kooperatif işi yürümeyecek. İzmirlilere yazık. Bizim acelemiz neden? Bu işi bilen insanlarla, iyi müteahhitlerle bir araya gelsek. Biz bu konunun bekletilmesini istiyoruz. Belki yeni bir şeyler ortaya çıkabilir. Tekrar konuşsak bir şey kaybetmeyiz” diye konuştu.

AYDIN: KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAK İÇİN

Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın, “Bu çok tartışılan bir konu. O nedenle bugün oylanmalı. Ayrıca kentsel dönüşümden bahsediyoruz ve arkadaşlarımız zaman zaman kentsel dönüşümün yavaş ilerlemesi üzerinden eleştirmişlerdi. Bu önergedeki konu da kentsel dönüşümü daha hızlı yapmak için oluşturduğumuz bir model” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.