TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı” açılış törenine katıldı

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2022 10:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mardin Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

ADNAN AVUKA / MARDİN

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı” açılış törenine katıldı.

Mardin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların desteğiyle tarım sektörünün ve Ortadoğu’nun önemli buluşma noktalarından biri olan Mardin’de Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı.

Kızıltepe ilçesinde bir AVM’nin Fuar Alanında düzenlenen program, açılış konuşmalarıyla başladı.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın uluslararası düzeye gelmesinin Mardin için büyük bir başarı olduğunu dile getirerek fuarın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Fuarların üretilen ürünlerin tanıtılmasında ve pazarlanmasında en önemli noktalardan bir tanesi olduğunu söyleyen Vali Demirtaş, “Dünya’nın her yerinde fuarcılık çok gelişmiştir. Hem üretimi artırmak hem istihdamı artırmak hem de satışı arttırmak içindir. Fuarlar satışı yapılacak geliri artırarak bu da daha büyümemizi sağlamak amacıdır.” dedi.

Fuar alanı belirlendi

Mardin’e bir fuar alanı kazandırmak için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Vali Demirtaş, “Geçen yıl fuarla ilgili bir görüşmemiz oldu. Yaklaşık 700 dekar büyüklüğünde bir hazine arazisi üzerinde bir çalışma yaptık. Yaklaşık 96 dekar büyüklüğünde bir alanın yeni yapacağımız fuar alanı olarak belirledik. Tabii bu fuar alanının yanında eğitim, denetim yerleri, resmi kurumları alanı, sağlık ve spor tesisimiz Allah'ın izniyle olacak. Allah nasip ederse bir taraftan da biz yavaş yavaş projesini hazırlayacağız. Yetiştirebilirsek gelecek yıl inşallah yeni fuar alanımızda bu fuarımızı yapacağımızı düşünüyorum. Başaracağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

6 ilçede küçük sulama kanalları yapılacak

Tarım ve hayvancılık sektörlerine 17 proje ile destek verdiklerini belirten Vali Demirtaş, “17 proje üzerinden 42 Milyon 500 bin civarında bir destekte bulunduk. Bu 17 projenin 8’i tamamlandı. Projelerimizin 9’u devam ediyor. İnşallah yakın bir zamanda onları da bitireceğiz. Hayvancılığı destekleyici bir proje yaptık; o projede hayvanlarımız ya ikiz ya da üçüz doğurdular. Bu sene Artuklu, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Savur ve Yeşilli ilçelerimizde küçük sulama kanaları yapacağız. Bu sulama kanallarına GAP’tan 30 milyon civarında bir kaynak sağladık. Büyükşehir Belediyemizin de kaynakta ciddi bir katkısı olacaktır. GAP’ın projelerde katkısı yüzde 60 geri kalan yüzde 40’ına Büyükşehir Belediyesi olarak biz katkıda bulunacağız.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın mutluluğu, huzuru ve refahı için çalışıyoruz”

Konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Güneydoğu Anadolu Projesine de değinen Vali Demirtaş, şunları dile getirdi:

“Mardin denilince şüphesiz ki akla sulama geliyor. Mardin depolama ve sulama inşaatı çok önemli bir aşamaya geldi. Kaynak problemimiz yok. Mardin depolama inşaatı şuan yüzde 98 seviyesinde. İnşallah bu yılsonuna kadar geriye kalan yüzde 2’yi de bitirmeyi düşünüyoruz. Ciddi anlamda bir çalışma var. Şanlıurfa'dan Mardin'e 221 kilometre uzunluğunda bir sulama kanalı yapıldı. Bu sulama kanalında da Allah kısmet ederse saniyede 200 metreküp civarında su gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde geldiğimiz günden beri gece gündüz, hafta içi ve hafta sonu demeden vatandaşlarımızın mutluluğu, huzuru ve refahı için çalışıyoruz, dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında Vali Mahmut Demirtaş ile protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.

Vali Demirtaş, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte fuar alanı ve stantları gezerek firma yetkililerinden ürünleri hakkında bilgiler aldı.

30 Ekim'e kadar ziyaretçileri ağırlayacak olan fuarda yurtiçi ve yurtdışından 90 firmanın doğrudan ve temsilcileri kanalıyla 21’i yabancı firma olmak üzere yaklaşık 150 firmanın tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerindeki son teknolojiler ile ekipmanları tanıtılacak.

Açılış törenine Vali Mahmut Demirtaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, Vali Yardımcısı Muhammed Taha Canpolat, Kızıltepe Kaymakamı Fatih Cıdıroğlu, Nusaybin Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Ömerli Belediye başkanı Hüsamettin Altındağ, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, STK ve destek veren kurumların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.