TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeşilçam’ın tonton dedesi Nubar Terziyan kimdir?

Rol aldığı filmlerde canlandırdığı karakterle ile adını geniş kitlelere duyuran Nubar Terziyan kimdir? İşte detaylar….

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2024 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 14:42
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yeşilçam’ın tonton dedesi Nubar Terziyan kimdir?

Türk sinemasının Yeşilçam olarak adlandırılan dönemine “tonton dede” olarak damgasını vuran Nubar Terziyan kimdir? Oyunculuk kariyeri boyunca birçok filmde rol alan ve çok sayıda usta isimle çalışma imkanı bulan Nubar Terziyan hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Nubar Terziyan kimdir?

Nubar Terziyan, 16 Mart 1090 tarihinde İstanbul’un Fatih isimli ilçesine bağlı Kumkapı Semti’nde dünyaya geldi. Asıl adı Nubar Alyanakziya olan sanatçı, Osmanlı Ermenisi bir ailenin evladıdır. İlkokulu Dadyan Ermeni Okulu'nda tamamladı. On yaşındayken annesini kaybetmesi üzerine babasıyla birlikte Bakırköy'e taşındı. Burada Bakırköy Bezezyan Lisesi'nde eğitimine devam etti, ancak babasının yanında çalışmak için okuldan ayrılmak zorunda kaldı.

Nubar Terziyan oyunculuğa nasıl başladı?

Eğitimi sırasında çeşitli piyeslerde rol alan Nubar Terziyan, Dârülbedâyi topluluğuna girememesine rağmen 1926'da arkadaşlarıyla kurduğu Gençler Temaşa Heyeti'nde yarı amatör olarak oyunculuk kariyerine başladı. Heyette sahnede ustalıkla oynayan Terziyan, aynı zamanda dekor ve kostüm ekibinde yer aldı ve gişede bilet satışı yaptı. Tiyatronun yanı sıra babasının manifaturacı dükkanında çalışarak babasına yardımcı oldu. Nubar Terziyan ilk gençlik yıllarında Hamlet, Otello, Samson Dalila, Çarşılı Artin Ağa, Suzan İmber ve Namus İçin adlı oyunlarda rol aldı. 1949 yılında Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Efsuncu Baba romanından uyarlanan aynı adlı filmde Agop karakterini canlandırarak, sinema kariyerine ilk adımını attı. "Sütçü dede", "tonton baba", "iyi yürekli aile reisi" ve "vicdanlı doktor" karakterleri için aranan bir yüz haline gelen sanatçı, geniş kitlelerce tanındı. Sinema oyunculuğuna başladıktan sonra Terziyan soyadını kullanmaya başladı. Bu değişikliğin nedenleri arasında İhsan Alyanak ile karıştırılmak istemediği ileri sürülse de oğlu Berç Alyanakziya'ya göre ana gerekçesi dönemin yönetmenlerinden Arşavir Alyanak ile karıştırılmamayı arzu etmesi idi. Ermeni kökenini hiçbir zaman saklama gereği duymayan Nubar Terziyan, o dönemde doğum adını kullanan nadir Yeşilçam oyuncularından birisi oldu. Nubar Terziyan, Zeki Müren ve Belgin Doruk'un başrollerini paylaştığı 1959 yapımı Kırık Plak adlı filmde yönetmen yardımcısı olarak yer aldı. Agatha Christie'nin 1934'te yazdığı Doğu Ekspresinde Cinayet romanından uyarlanan 1974 yapımı Şark Ekspresinde Cinayet adlı İngiliz filmde figüran oyuncu olarak performans sergileri. Son olarak Yavuz Turgul'un yönetmenliğini üstlendiği ve Şener Şen'in başrolde yer aldığı 1990 yapımı Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni isimli filmde oynadı. 50 yıllık sanat hayatı boyunca Bodrum Hâkimi, Melek mi, Şeytan mı?, Sezercik Yavrum Benim ve Adını Anmayacağım gibi 465 filmde rol aldı. 14 Ocak 1993'te Terziyan'a Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "Sinema Emek Ödülü" verildi.

Nubar Terziyan kimin dayısı?

Nubar Terziyan, Fedon’un dayısıdır.

Nubar Terziyan ne zaman öldü?

Nubar Terziyan, Sarıyer'deki evinde 14 Ocak 1994 tarihinde 84 yaşında vefat etti. Cenaze töreni Kumkapı Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'nde düzenlendi ve ardından aile kabristanlığı Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.