TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkçe Rap’in ilkleri sosyal medyadan atıştı: Sagopa ve Fuat Ergin X’te dissleşti

Türkçe Rap’in vakkolarından Sagopa Kajmer ve Fuat Ergin, sosyal medya platformu X üzerinden birbirlerine hakaret ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2024 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2024 14:52
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türkçe Rap’in ilkleri sosyal medyadan atıştı: Sagopa ve Fuat Ergin X’te dissleşti

Türkçe Rap denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden olan ve Türkiye’ye bu müzik türünü kazandıran, bu işin en eski ve duayenlerinden olan Sagopa Kajmer lakaplı Yunus Özyavuz ile Fuat Ergin sosyal medya platformu X üzerinden ‘kıyaslama’ konusu ile birbirlerine küfür ve hakaret ettiler. Fuat Ergin’in Sagopa Kajmer ve Ceza için, “Onların hayattaki en büyük şanslarından biri benimle kıyaslanmak.” sözü üzerine aralarında küfürlü tartışma yaşandı.

“BEN VE CEZA İLE KENDİNİ KIYASLAMA…”

Sagopa Kajmer, Ergin’in kıyaslama açıklaması üzerine kişisel X hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak “Ben ve Ceza ile kendini kıyaslama.” dedi. Kajmer yapmış olduğu paylaşımın devamında:

“Ben ve @ceza_ed ile kendini kıyaslama bu 1.

Osmanlıca sözlükler karıştırıp söz yazma bu 2.

Ayrıca bana ne mikrofon aldın ne de müzik programı aldın bu 3

Bir de; şu …. şarkını dinle: Fuat - Rast Gel Kazara” ifadelerini kullandı.

Bu paylaşımın üzerine sessiz kalmayan Fuat Ergin, Kajmer’in paylaşımını alıntılayarak şunları söyledi:

“Sözlük ve müzik hırsızı da sensin. Beni arayıp şarkılarını dinlettiğini daha anlatmadım. Bildiğin her şeyi benden gördün. İlk nağmeleri de ben yaptım. Kötü kopya.

Sen önce bi ÖSS birincisi olduğunu ispat et, ondan sonra raple ilgili dediklerine inansın millet. Kadın ve çocuk dövdüğünü de unutmadık. Uzak ol. Fanlarına güvenme, evde yalnız kaldığında gerçeği en iyi sen biliyon.”

SAGOPA KAJMER KİMDİR?

Gerçek adı Yunus Özyavuz olan, sahne adıyla Sagopa Kajmer  ya da bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet, Türk rap müzisyenliği, müzik yapımcılığı, söz yazarlığı ve DJ'lik yapmaktadır.

Yunus Özyavuz, 17 Ağustos 1978 tarihinde Samsun'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamlayan Özyavuz, Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak müzik kariyerine başladı. Sonrasında üniversite eğitimi için İstanbul'a taşındı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

1998 yılında Kuvvetmira adlı rap grubunu kurarak bu grupta Silahsız Kuvvet adıyla yer aldı. Türk rap sanatçılarının 1999 yılında çıkardığı "Yeraltı Operasyonu" albümünde bulunan Özyavuz, başta Silahsız Kuvvet mahlasını kullanırken sonrasında Sagopa Kajmer ismini kullanmaya başladı ve bu isimle bir albüm çıkardı. Bu albüm dışında, 2001'de "On Kurşun", 2004'te "Bir Pesimistin Gözyaşları" gibi projeleri Türkçe Rap dünyasına kazandırdı. Bunun yanı sıra, G.O.R.A. filminin müziklerini de besteledi.

2005 yılında "Romantizma" albümünü çıkardı ve 2006'da kendi plak şirketi olan Melankolia Müzik'i kurdu. 2007 yılında Kolera ile "İkimizi Anlatan Bir Şey" isimli düet albümünü yayımladı. 2008 yılında "Kötü İnsanları Tanıma Senesi" adlı solo albümü, 2009'da "Şarkı Koleksiyoncusu", 2010'da Kolera ile 2. düet albümü olan "Bendeki Sen", 2011'de "Saydam Odalar", 2013'te "Kalp Hastası", 2017'de "Ahmak Islatan" albümlerini çıkardı. 2019 yılında "Sarkastik EP" albümünü ve 2022'de "Kağıt Kesikleri" albümünü rapseverler ile buluşturdu. Ünlü sanatçı, müzik kariyerine ek olarak birçok projede yer aldı ve Türkçe rap müziğinde önemli bir figür olarak yer edindi.

FUAT ERGİN KİMDİR?

Fuat Ergin, 30 Ekim 1972 tarihinde Batı Berlin'de Şileli bir aileye doğdu.

Sanatçı, müzik kariyerindeki ilk adımlarını 1992 yılında İngilizce rap şarkılarıyla atmış olup, 1995 yılından itibaren Türkçe sözlerle müzik yapmayı sürdürmüştür. Berlin'de sahne alarak başladığı hiphop kariyerinde Almanya'nın birçok şehri dahil olmak üzere, Türkiye, Avusturya, Hollanda, İsveç ve Kuzey Kıbrıs gibi ülkelerde konserler verdi.

İlk profesyonel kaydını 1995 yılında "Hassickdir?" isimli albümle ortaya koyan Fuat Ergin, Almanya'da Royalbunker plak şirketinin 2001'de çıkarmış olduğu "M.O.R." adlı toplama albümle geniş kitlelere ulaşmayı başardı.

Fuat, müzik kariyerine ek olarak önemli hip hop isimleriyle röportajlar yaparak adını duyurdu. Beastie Boys, Nas, Fugees, Blade, Onyx, Gunshot, Das EFX, Readykill, House of Pain, Guru, Gravediggaz, Boo-Yaa T.R.I.B.E. gibi isimlerle röportajlar gerçekleştirdi.

1995–1996 yılları arasında Almanya hükûmetinin desteklediği Hip Hop Mobil projesi kapsamında konserler ve rap eğitimleri verdi. 1997–1998'de Berlin Hip Hop Haus'ta rap workshop'u düzenleyerek 8–16 yaş grubundaki Alman ve Türk çocuklarına rap dersleri verdi.

Fuat Ergin, 1999 yılında DJ Hype ile çıktığı Almanya turnesiyle uluslararası alanda tanındı. Arsonists, DJ Vadim, Del The Funky Homosapien, Casual, X Man, C.V.E. gibi önemli isimlerle konserlere çıktı. 2002'de RZA'nın Wu-Tang Clan albümü "The World According to RZA"da yer aldı.

2003–2004 yıllarında Berlin Theater Zerbrochene Fenster’de tiyatro oyunlarında sahne aldı. 2003 yılında Killa Hakan ile düet albümü "Rapüstad"ı yayımladı.

Sanatçı, 2004 yazında Berlin Kreuzberg Bizim E.V.'de Türk öğrencilere yönelik rap workshop’ları düzenledi. Aynı yıl Karneval Der Kulturen’de öğrencileriyle konser verdi.

Eylül 2004 tarihinden itibaren kariyerini Türkiye'de sürdüren Fuat Ergin, Ceza ile birlikte konserler verdi. 2005 yılında "Her Ayın Elemanı" albümünü çıkardı. 2009'da "Kalbüm" isimli albümüyle müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı.

Sanatçı, müzik kariyerinin yanı sıra televizyon dizisi "Pusat"ta 13 bölüm boyunca rol aldı ve "Rapstar" adlı yarışmada jüri üyeliği yaptı.

Fuat Ergin, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği'nde rap öğretileri verdi. Ayrıca Sabancı Üniversitesi'nde Rap Workshop düzenledi.

Sanatçı, çağdaş sanatçı Halil Altındere'nin Wonderland adlı video çalışmasında Tahribad-ı İsyan müzik grubu ile birlikte yer aldı. Bu video çalışması MoMa'da kalıcı eser olarak kabul edildi.

2019'da "Omurga" isimli albümünü piyasaya süren Fuat Ergin, 2022 yılında '50 Kalibre' adını taşıyan yeni albümünü müzikseverlerle buluşturdu. Müzik kariyerine olan ara verdiği 10 yılın ardından çıkardığı bu albümde, Gezi Parkı olayları ve toplumsal konulara dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.