TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turist Ömer karakteri ile adını Türk sinemasına altın harflerle yazdıran usta oyunu Sadri Alışık kimdir?

Türk sinemasının Turist Ömer’i Sadri Alışık, ardından bıraktığı film projeleri ile efsaneler arasına adını altın harflerle yazdırdı. Her yaştan insanın saygıyla andığı usta isim, oyunculuğa ilgi duyan kişilere ve sinemamıza önemli bir miras bıraktı. Sadri Alışık kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 17:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Turist Ömer karakteri ile adını Türk sinemasına altın harflerle yazdıran usta oyunu Sadri Alışık kimdir?

Türk sinemasının unutulmaz oyuncuları arasında yer alan Sadri Alışık, aramızdan yıllar önce ayrılmasına rağmen, milyonlarca insan tarafından saygı ve sevgiyle anılıyor. Sinemaya ilgi duyan yeni nesil tarafından da hem hayatına hem de rol aldığı filmlere yönelik büyük bir merak duyuluyor. Bununla birlikte usta oyuncu özellikle Turist Ömer karakteri ile gönülleri fethetmeyi başarıyor. Sadri Alışık kimdir? Birlikte inceleyelim.

sadri alışık

Sadri Alışık kimdir?

Sadri Alışık, 5 Nisan 1925 tarihinde İstanbul'un Beykoz isimli ilçesine bağlı Paşabahçe Semti’nde dünyaya geldi. Annesi Saffet Hanım, babası Kaptan Rafet Bey'dir. Çocukluğunda tiyatroya ilgi duyan Sadri Alışık, okul piyeslerinde yer aldı. İlk kez 1939'da Eminönü Halkevi'nde sahneye çıktı ve burada tiyatro ile yakından bir ilişki kurdu. Beykoz Ortaokulu ve ardından İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Lise yıllarında Cağaloğlu Halkevi'nde tiyatro eğitimi alan Alışık, Ankara Devlet Konservatuvarı sınavını kazanmasına rağmen gözlerinin miyop olması nedeniyle kayıt yapamadı ve İstanbul'a dönerek tiyatro çalışmalarına devam etti. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde eğitim gördü.

sadri alışık

Sadri Alışık nasıl ünlü oldu?

Profesyonel oyunculuğa 1943'te Raşit Rıza Tiyatrosu'nda başlayan Sadri Alışık, bir oyunda gösterdiği başarılı performansıyla sinema yönetmeni Faruk Kenç'in dikkatini çekmeyi başardı. 1944'te Günahsızlar adlı filmde rol alarak, sinema kariyerine ilk adımını attı. Bu film sayesinde genç yaşta tanınan biri haline geldi. Askerlik görevi nedeniyle bir süre sinemaya ara verse de 1950'lerde Yeşilçam filmlerinde yan rollerde oynadı. 1951'de Küçük Sahne Tiyatrosu'na katıldı ve ardından birçok tiyatro topluluğunda aktif olarak rol aldı. Ayrıca bu dönemde seslendirme çalışmaları da yaptı. 1950'lerin sonunda sinema kariyeri ivme kazandı. Hicran Yarası filmindeki performansıyla büyük beğeni toplayan Sadri Alışık, Zümrüt filmindeki rolüyle ödül kazandı ve Yalnızlar Rıhtımı filminde Çolpan İlhan ile başrolde yer aldı. 1960'ların başında farklı rollerde boy gösterdi ve özellikle Küçük Hanımefendi serisi ile ön plana çıktı. Bülent Soysal karakteri, Sadri Alışık’ın kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu. Ancak milyonlarca kişi onu, Turist Ömer karakteri ile hafızalarına kazıdı.

sadri alışık çolpan ilhan

Sadri Alışık kaç evlilik yaptı?

Sadri Alışık hayatı boyunca toplam 2 evlilik yaptı. İlk evliliğini tiyatro sanatçısı Neriman Esen ile 1951 yılında gerçekleştirdi, ancak evlilikleri 1957 yılında sona erdi. Ünlü oyuncu 1959 senesinde kendisi gibi oyuncu olan Çolpan İlhan ile hayatını birleştirdi.

Sadri Alışık’ın oğlunun ismi ne?

Sadri Alışık’ın oğlunun ismi de en az usta sanatçının hayatı kadar merak ediliyor. Sadri Alışık’ın oğlu, ünlü oyuncu İsmail Kerem Alışık’tır.

Sadri Alışık neden vefat etti?

Sadri Alışık karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği hastalıkları ile mücadele ediyordu. Bununla birlikte kemik iliği hastalığı da yaşıyordu. Usta oyuncu mücadele ettiği tüm bu rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybetti.

Sadri Alışık ne zaman vefat etti?

Sadri Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde vefat etti.

Sadri Alışık kaç yaşında öldü?

Sevilen oyuncu Sadri Alışık hayatını kaybettiğinde 69 yaşındaydı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.