Taverna müziğinin unutulmaz ismi Ferdi Özbeğen kimdir?

Taverna müziğinin usta ismi Ferdi Özbeğen’in hayatı film oluyor. Ferdi Özbeğen kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 15:54
Kaynak: HABER MERKEZİ
Taverna müziğinin unutulmaz ismi Ferdi Özbeğen kimdir?

Hafızalara kazınan onlarca şarkıya imzasını atan ve oldukça geniş bir yaş aralığı tarafından dinlenen Ferdi Özbeğen, taverna müziğinin önde gelen isimlerinden biridir. Gündüzüm Seninle, Dilek Taşı, Bir Sevgi İstiyorum ve Sevda gibi unutulmaz nice şarkıyı seslendiren Ferdi Özbeğen kimdir? Birlikte inceleyelim…

Ferdi Özbeğen kimdir?

Ferdi Özbeğen, 17 Ağustos 1941 tarihinde Afet (Anita) Özbeğen ve Hasan Özbeğen çiftinin evladı olarak İzmir’de dünyaya geldi. Müziğe olan ilgisini ortaokul döneminde keşfetti ve 11 yaşındayken bu alanda özel eğitim almaya başladı. Özel İzmir Koleji’nden 1960 senesinde mezun olan Özbeğen, eğitimine İstanbul'da İktisat Fakültesi'nde başladı; ancak 1963'te babasının ölümüyle ayrıda bırakmak zorunda kaldı. Bu süreçte müziğe yönelerek, kariyerine odaklandı.

Ferdi Özbeğen nasıl ünlü oldu?

Ferdi Özbeğen, 1965 yılında Ferdi Özbeğen Orkestrası ile birlikte Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması'na katıldı. Yarışmada seslendirdiği şarkılarla dikkat çekti. Orkestrası, daha sonra Okay Temiz'i ve Esin Engin'i bünyesine kattı. 1974 yılına kadar bu orkestra ile çeşitli konserler verdi. Ferdi Özbeğen, orkestra ile birlikte son olarak Çınar Oteli'nde sahne aldı, ancak burada başlayan grev nedeniyle orkestra da dağıldı. Bu olayın ardından Ferdi Özbeğen, Şefik Uyguner'in orkestrasında çalışmaya başladı. Bu sürecin ardından birçok albüm hazırladı ve dinleyici ile buluşturdu. Ferdi Özbeğen'in kariyeri 1980'lerde zirveye ulaştı. Ülkü Aker'in aranjmanlarıyla birçok şarkıyı seslendirdiği albümleri büyük beğeni topladı ve müzik dünyasında önemli bir konuma yükseldi. Ancak 1990'larda müzik sahnesinden biraz uzaklaşarak daha az görünür hale geldi. 1991'de nostaljik bir albüm olan "Şarkılarım"ı çıkardı ve elektronik müzik kullanmadan canlı performanslarıyla ön plana çıktı. Sonraki yıllarda da albüm çalışmalarına devam etti ve özellikle 1998'de çıkardığı "Kandil" albümüyle genç kuşakların da ilgisini çekti.

Ferdi Özbeğen ilk albümünü ne zaman çıkardı?

Ferdi Özbeğen, ilk albümü Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika’yı 1977 yılında çıkardı. Albüm beklenenden daha fazla ilgi gördü ve büyük bir satış başarısı elde etti. Ardından 1978'de Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a geçen şarkıcı, "Ferdi Özbeğen'le Sohbet" albümü ile de bu başarısını sürdürdü. 1980'e gelindiğinde ise Yaşar Kekeva'nın kurduğu plak şirketi ile anlaşarak "Nice Yıllara" albümünü çıkardı.

Ferdi Özbeğen kaç yaşında öldü neden öldü?

Ferdi Özbeğen, 2001 yılında prostat kanserine yakalandı. Uzun yıllar bu hastalıkla mücadele etti, ancak 2013 yılının ocak ayında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Usta isim vefat ettiğinde 71 yaşındaydı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.