TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiçek Arif lakaplı ünlü yapımcı Arif Keskiner hayatını kaybetti! Arif Keskiner kimdir?

Kariyeri boyunca Türk sinemasına sayısız katkıda bulunan Arif Keskiner, çok yönlü çalışma disiplini ile birçok önemli projenin ortaya çıkmasını sağladı. Kimi zaman kamera arkasında ve kimi zaman da kamera önünde boy gösteren usta Arif Keskiner, geçtiğimiz gün hayata gözlerini kapadı. Arif Keskiner kimdir? İşte usta isim hakkındaki bilgiler…

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 10:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çiçek Arif lakaplı ünlü yapımcı Arif Keskiner hayatını kaybetti! Arif Keskiner kimdir?

Türk sinemasına çok sayıda katkıda bulunan Arif Keskiner, birçok alanda faaliyet gösteren bir isim oldu. Yapımcı ve yönetmen kimliğinin yanı sıra yazar olarak da geniş kitlelerce tanınan Keskiner, kariyeri boyunca unutulmazlar arasına giren birçok işe imzasını attı. Yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncu olarak birçok filmde yer alan Arif Keskiner kimdir? Usta isim hakkındaki bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Arif Keskiner

Arif Keskiner kimdir?

Arif Keskiner, 1938 yılında Adana'nın Osmaniye isimli ilçesinde dünyaya geldi. Film yapımcısı ve yönetmeni Abdurrahman Keskiner'in ağabeyi olan Arif Keskiner, ilk ve orta öğrenimini Osmaniye'de tamamladı. İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'ndan (şu anki adıyla Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi) mezun oldu. Askerlik görevini tamamlamasının ardından, bir süre Yılmaz Güney ile birlikte çalıştı. Ağaoğlu Yayınevi'nin müdürlüğünü 4 yıl boyunca üstlendi. Kitapçılık ve spor yazarlığı yaptı. İsveç'te muhabirlik ve bulaşıkçılık gibi çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Türkiye'ye geri döndü.

Yapımcı Arif Keskiner, Otobüs, Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Maden, Köşeyi Dönen Adam ve Piano Piano Bacaksız gibi önemli filmlerin prodüktörlüğünü üstlendi. Ayrıca, Yılanı Öldürseler ve Piano Piano Bacaksız filmlerinin senaryosuna katkıda bulundu. Bay Alkolü Takdimimdir dizisinin yönetmenliğini üstlendi ve Bizi Güldürenler filmi için yapımcılık yaptı. Ayrıca, Sensiz Yaşayamam filminde de yapımcı olarak yer aldı. Filmciler Kooperatifi'nin kurucuları arasında bulunan Keskiner, Meclis'teki komisyon toplantılarına katıldı. Bu sayede 2019'da çıkarılan Sinema Yasası'nın oluşturulmasında rol aldı.

Sinema Sevenler Derneği Lokali'nin de kurucusu olan usta isim, aynı zamanda yazar olarak da tanınıyor. Arif Keskiner, 2002'de Çiçek Gibi ve 2003'te Yine mi Çiçek adlı kitapları kaleme aldı. Binbir Renk Binbir Çiçek: Yaşar Kemal’li Anılar ve Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında gibi kitapları da okur ile buluşturdu. En son kitabı Akşam Çiçekleri ise Ocak 2024'te yayımlandı. Lakabı Çiçek Arif olan Arif Keskiner'in hayatını anlatan belgesel Bir Ömür Arif Keskiner 2022'de yayınlandı. Ayrıca, Keskiner 2018 İstanbul Film Festivali'nde Sinema Onur Ödülü'nü aldı.

Arif Keskiner

Arif Keskiner ne zaman vefat etti?

Sinemanın usta ismi Arif Keskiner, 12 Mart 2024 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Arif Keskiner öldüğünde kaç yaşındaydı?

Arif Keskiner, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Arif Keskiner filmleri

Arif Keskiner, kariyeri boyunca ses getiren birçok filme imzasını attı. Yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncu olarak yer aldığı bu filmler şunlardır:

Arif Keskiner’in yönetmenliğini yaptığı filmler

Alemin Keyfi Yerinde (1975)

Amigo Hüsnü (1975)

Ayıkla Beni Hüsnü (1975)

Canım De Bana (1975)

Parayla Değil Sırayla (1975)

Bitirim Hüsnü (1976)

Arif Keskiner’in yapımcılığını yaptığı filmler

Otobüs (1974)

Aybiçe Kurt Kız (1976)

Kapıcılar Kralı (1976)

Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Köşeyi Dönen Adam (1978)

Piano Piano Bacaksız (1992)

Arif Keskiner’in senaristliğini yaptığı filmler

Yılanı Öldürseler (1981)

Arif Keskiner’in oyunculuk yaptığı filmler

Cilalı İbo Perili Köşkte (1963)

Mektup (1997)

Banka (2002)

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.