TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antep mutfağından ağızda dağılan lezzet Ali Nazik tarifi…

Patlıcan, kıyma ve yoğurt üçlüsünden oluşan efsanevi tada sahip Ali Nazik herkesi kendine hayran bırakmayı başarıyor. Birçok insan tarafından beğenilerek yenilen bu yemeğin tadı kadar hikayesi de önemli. Peki neden Ali Nazik denir? İşte damak çatlatan Ali Nazik tarifi…

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2024 12:07
Kaynak: HABER MERKEZİ
Antep mutfağından ağızda dağılan lezzet Ali Nazik tarifi…

Alinazik, Türk Mutfağı'nın gözde yemeklerinden biri olarak bilinir. Evlerinde bu lezzeti denemek isteyen ve konuya merakı olan tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Alinazik Kebabı, özgün bir tat olan ve Gaziantep yöresine ait olan bir lezzettir. Bu özel yemek, tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir kimliğe sahiptir. Peki, neden Ali nazik denir? İşte Ali nazik tarifi sizler için haberimizde…

ALİ NAZİK TARİFİ

Alinazik, Türk mutfağına ait geleneksel bir meze veya ana yemektir. Bu lezzetli yemekte, közlenmiş patlıcan, süzme yoğurt ve sarımsak vardır. İsteğe bağlı olarak üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenir. Genel olarak ekmek, pide veya lavaş ile servis edilir.

Ali nazik tarifi İçin Malzemeler

•             3,5 yemek kaşığı tereyağı

•             250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)

•             1 yemek kaşığı biber salçası

•             1 çay kaşığı tuz

•             1 çay kaşığı toz kırmızı biber

•             1 diş sarımsak

Patlıcanlı karışım için:

•             1 kase yoğurt

•             3 adet közlenmiş patlıcan

•             1 çay kaşığı tuz

ALİ NAZİK NASIL YAPILIR?

1 - Patlıcanlar ve biberler, yaklaşık 25-30 dakika kadar közlenir.

2 - Tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı ve bir yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Bu karışımda soğanlar ve doğranmış yeşilbiberler kavrulur. Soğanlar güzelce pembeleştikten sonra kıyma ilave edilir ve suyunu çekene kadar özenle kavrulur.

3 - Kavrulan kıymaya, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kekik ve pul biber eklenir. Malzemeler karıştırılıp ocaktan alınır.

4 - Ayrı bir kapta süzme yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsak ile özenle karıştırılır. Közlenmiş patlıcanlar ve biberler ince ince doğranarak, yoğurt karışımına eklenir ve bir araya getirilir.

5 - Servis tabağına önce patlıcan ve yoğurt karışımı konulur, ardından kıymalı harç eklenir. İsteğe göre maydanoz ile süslenerek, görselliği zenginleştirilen yemek servise sunulur.

NEDEN ALİ NAZİK DENİR?

Yavuz Sultan Selim Han, bu özel yemeği oldukça lezzetli bulmuş ve yemeği hazırlayan ustasıyla tanışma isteğini dile getirmiştir. Yemeğin inceliklerine hayran kalan Sultan, ustaya yönelterek, "Bu eli nazik eller kimin?" diye sormuştur. Usta, bu özel tarifi saray mutfağında hazırlamaya başlar ve yemeğin adı "Eli Nazik" olarak anılmaya başlanır. Zaman içinde ise adı değişerek Alinazik olarak kalır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.