TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Küresel piyasalar Fed sonrası pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dünkü açıklamalarında şahin tonunu yumuşatmasıyla pozitif bir seyir izlerken, bugün gözler Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararlarına çevrildi

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Küresel piyasalar Fed sonrası pozitif seyrediyor

Fed, dünkü toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti.

Politika metninde Komitenin para politikasının enflasyonu yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için faiz oranında "devam eden" artışların uygun olacağının öngörüldüğü belirtildi.

Politika metninin şahin bulunmasına karşın Powell'ın açıklamalarıyla birlikte piyasalarda risk iştahının arttığı görüldü.

Powell, ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söylerken, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini dile getirdi.

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğine işaret eden Powell, "Son gelişmeler cesaret verici olmakla birlikte enflasyonun sürekli bir düşüş patikasında olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak." diye konuştu.

Powell, nihai faiz oranın geçen yıl aralık ayında tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini belirterek, "Uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz seviyeye ulaşmak için birkaç faiz artışını daha tartışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Fed'in faiz artışlarına ara verip vermeyeceğine ilişkin soruya ise olumsuz cevap veren Powell, bankanın bu sene faiz indirimine gitmesinin oldukça zor olduğunu bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ay Fed'in yüzde 83 ihtimalle 25 baz puan faiz artırması öngörülürken, mayıstan itibaren bankanın faiz oranlarını sabit tutacağı tahmin ediliyor.

Powell'ın yumuşayan şahin tonu emtia fiyatlarında oynaklığı artırırken, altının ons fiyatı 1.957 dolarla Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından 1.954 dolarda dengelendi.

Tahvil piyasalarındaki fiyatlamalarda artan resesyon endişesi petrol fiyatlarını baskılarken, dün yüzde 2,7 değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatını da şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 83,5 dolarda bulunuyor.

Öte yandan, ABD'de bilanço sezonunda bugün finansal sonuçlarını açıklayacak olan Apple, Amazon ve Alphabet'in piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Dün piyasalar kapandıktan sonra bilançosunu açıklayan Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde elde ettiği 32,2 milyar dolarlık gelirle piyasa beklentilerini geride bıraktı. Vadeli işlem piyasalarında Meta'nın güne yüzde 10'a yakın yükselişle başlayacağı fiyatlanıyor.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,05, Nasdaq endeksi yüzde 2 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,02 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Avrupa tarafında, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararına çevrilirken, her iki bankanın da 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi öngörülüyor.

Analistler, bölgede enflasyonun öngörülerden hızlı bir şekilde gerilemesinin her iki bankanın da politika alanını genişlettiğini kaydederek, politika metninde ve başkanların konuşmalarındaki şahin vurgulamaların yumuşamasının beklendiğini bildirdi.

Dün açıklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde enflasyon yıllık yüzde 8,5 ile yüzde 9 olan beklentilerin altında kaldı.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 gerilerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,35 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,39 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Bugün Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Powell'ın dezenflasyonist sürecin başladığına ilişkin yorumları ve açıklanan şirket finansal sonuçlarının ardından teknoloji şirketlerinin hisseleri pozitif ayrışıyor.

Japonya'da artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve ABD'nin Çinli şirketlere ilişkin olası yaptırımları ise bölgede risk iştahını sınırlayan gelişmeler olarak öne çıkmaya devam ediyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi

Yurt içinde, dün düşüş eğilimini sekizinci işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,29 değer kaybıyla 4.713,39 puandan tamamladı.

Dün, yatay seyirle 18,8105'den kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,8140'tan işlem görüyor.

Analistler, bugün ECB ve BoE'nin para politikası kararlarının yanı sıra Almanya'da dış ticaret dengesi ve ABD'de fabrika siparişleri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.700 ve 4.650 seviyelerinin destek, 4.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, aralık ayı dış ticaret dengesi

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.00 İngiltere, BoE'nin faiz kararı

16.15 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz kararı

16.45 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın basın toplantısı

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

18.00 ABD, aralık ayı fabrika siparişleri AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.