TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Schindler'in Listesi filminin konusu nedir? Schindler'in Listesi gerçek bir hikaye mi?

Schindlerin Listesi filmi konusu ve konusunun gerçek bir hayat hikayesini anlatması bakımından her dönem hem çok merak edildi hem de izlenmesi gereken filmler arasında yer aldı. Peki Schindler'in Listesi filminin konusu nedir ve neyi anlatıyor? Detaylar için haberimize göz atın...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 16:22
Kaynak: HABER MERKEZİ
Schindler'in Listesi filminin konusu nedir? Schindler'in Listesi gerçek bir hikaye mi?

Schindler'in Listesi izlenmesi gereken filmler arasında her zaman bulunan ve gerçek bir hikayeyi anlattığı için dünya çapında sinemaseverler tarafından çok kıymet verilen bir filmdir. Schindler'in Listesi'nin konusu merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki Schindler'in Listesi filminin konusu nedir? İşte bütün detaylar...

Schindler'in Listesi, yönetmenliğini Steven Spielberg'in üstlendiği, 1993 yapımı bir Amerikan filmidir. Film, II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in soykırım politikalarına karşı direnen Oskar Schindler'in gerçek hikayesini anlatmaktadır. Schindler, binlerce Polonya Yahudisini ölümden kurtarmak için elinden geleni yapar. Film, 321 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde etmiş ve birçok önemli ödül kazanmıştır, bunlar arasında Akademi Ödülleri, Altın Küre Ödülleri, BAFTA Ödülleri ve Grammy Ödülleri bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli "en iyi filmler" listelerinde üst sıralarda yer alarak sinema tarihinde önemli bir yere sahiptir. Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.

schindler listesi

"Schindler'in Listesi", 2004 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilmiş ve ABD Ulusal Film Arşivi'nde korunmasına karar verilmiştir.

Schindler'in Listesi filminin konusu

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda, Oskar Schindler, Almanya'da bir iş kurmaya karar verir, ancak sermayesi yoktur. Kendi ifadesine göre, sunum becerileri sayesinde birçok üst düzey Alman SS subayıyla dost olur. Bu sırada Yahudi Soykırımı başlamıştır. Schindler'in fabrikası, artık getto kamplarındaki insanlar için bir umut kapısı haline gelmiştir. Schindler'in sağ kolu olan Itzhak Stern de bir Yahudi'dir. Stern, Schindler'in fabrikasının idaresini üstlenirken, belgelerde yaptığı değişikliklerle birçok Yahudi'yi Alman savaş sanayisi için gerekli işçiler olarak gösterir ve onları toplama kamplarından kurtarır.

schindler listesi 2

Sonrasında, Kraków'un güneyinde inşa edilen Plaszow Toplama Kampına sürülen Yahudiler, Schindler'in tepeden gözlemlediği bir süreçte Alman askerlerinin gettoları boşaltmasına şahit olurlar ve birçok Yahudi'nin öldürülmesine tanık olurlar. Ancak, Stern'in uyarılarına rağmen, özellikle Plaszow kampının komutanı Amon Göth gibi Alman subaylarıyla işbirliğine devam eder. Fabrikası kâr amacıyla çalışırken, Schindler aynı zamanda mümkün olduğunca çok Yahudi'nin kurtarılması için çaba sarf eder.

Bu sırada, Berlin'den gelen emirle, kampın kapatılması ve tüm esirlerin Auschwitz'e gönderilmesi kararı alınır. Schindler, her bir işçi için verdiği yüklü miktardaki rüşvetle Amon Göth'ü, kendi Yahudilerini Zwittau-Brinnlitz'de (Çekoslovakya) kuracağı fabrikaya götürmeye ikna eder. Ancak, sorunlar devam eder ve Schindler'in fabrikasına götürülmek üzere trene binen erkekler fabrikaya ulaşırken, yanlışlıkla Yahudi kadınlar Auschwitz'e gönderilir. Bununla birlikte, Schindler kampın komutanı Rudolf Höß'e verdiği rüşvetle kadınları tekrar kurtarır ve sonunda listesinde bulunan tüm Yahudileri kendi fabrikasına almaya başarır.

schindlerin listesi 3

Almanya'nın teslim olmasının ardından, hala Nazi Partisi üyesi ve köle işçilerden kazanç sağlayan biri olduğu için Schindler, Sovyet askerlerinden kaçmak zorunda kalır. SS korumalarına, evlerine bir katil veya insan olarak dönmenin ellerinde olduğunu söyler ve askerler esirlere dokunmadan fabrikayı terk ederler. Gece, işçileriyle vedalaşırken, işçiler Schindler'e her birinin imzaladığı ve onun için bir katil olmadıklarını belirten bir mektup ile üzerinde Talmud'dan alıntılanan "Kim bir insanın hayatını kurtarır, o tüm Dünya'yı kurtarır" yazılı bir yüzük verirler. Schindler, duygulanır ve ağlayarak tüm bunların yeterli olmadığını, elinden gelenin fazlasını yapmış olabileceğini düşünür.

Ertesi sabah, Schindler'in kurtardığı Yahudiler, doğan güneşle birlikte özgürlüğe adım atarlar. Gelen bir Sovyet askeri, artık özgür olduklarını söyler. İşçiler, yiyecek bulmak için yola çıkarlar ve sahne değişir. Günümüzde, Schindler Yahudileri, Oskar Schindler'in Kudüs'teki mezarına doğru yürürler. Film, son sahnede, Schindler'in kurtardığı yaklaşık 1100 kişinin soyundan gelenlerin sayısının o dönemde yaklaşık 6000 olduğunu ve bir zamanlar milyonlarca olan Polonya Yahudileri'nin sayısının artık 4000'den az olduğunu izleyicilere aktarır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.