TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı'dan kalan yüzlerce yıllık gelenek: Tarihi camiden çocuklara sepetle şeker sarkıtıldı

Bilecik'te yüzyıllardır Osmanlı'dan gelen, minareden Ramazan’ın son günü çocuklara sepetle şeker sarkıtma geleneği bir kez daha gün yüzüne çıkarıldı

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2024 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2024 06:30
Kaynak: İHA
Osmanlı'dan kalan yüzlerce yıllık gelenek: Tarihi camiden çocuklara sepetle şeker sarkıtıldı

Bilecik Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osmanlı dönemine ait geleneği olan minareden çocuklara şeker sarkıtma ritüelini yeniden hayata geçirdi. Ramazan ayının tüm güzelliklerinin yaşandığı Bilecik'te, Osmanlı medeniyetinin izleri yeniden canlanıyor. Mahalle iftarları, Osmanlı çeşmelerinden şerbet ikramı, Osmanlı davulcu geleneği ve Osmanlı Çınaraltı Helva İkramı gibi geleneklerin yanı sıra, Ramazan'ın son günü çocuklara minare başında sepetle şeker sarkıtma geleneği de tekrar hayat buldu. Tarihi Orhan Gazi Camii'nin minaresi önünden çocuklara şeker sarkıtanlar, Osmanlı döneminin dini mimari alanında önemli bir yapı olan bu minarenin kültürel değerini yaşatmayı hedefliyorlar.

Özel bir okul sahibi olan Aliye Ayaz, öğrencileri etkinliğe getirerek, "Bugün burada Osmanlı dönemine ait Ramazan geleneğini yaşatmak için bir araya geldik. Öğrencilerimizi buraya getirdik, minarenin arkasında şekerlerimizi salladık. Şimdi çikolatalarımızı aldık. Herkese mutlu bayramlar diliyorum" şeklinde konuştu.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ise, Osmanlı Devleti'nin doğuş yeri olan Bilecik'te olduklarını belirterek, "Osmangazi ve Şeyh Edebali Hazretleri'nin izlerinin olduğu, Şeyh Edebali Türbesi'nde bulunduğumuzu hatırlatmak isterim. Bugün, minareden sepet sallama geleneğini gerçekleştirerek bu Osmanlı geleneğini çocuklarımıza yeniden yaşatmak istedik. Gelenek şu şekildeydi; bayramın müjdecisi olan ikindi namazından sonra hocalarımız minareye çıkıp çocuklarımıza bayramı müjdelermiş. Biz de burada Bilecik'te bu geleneği yaşattık" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.