TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orhan Kemal İzmir kitap Fuarı'nda anıldı

Usta yazar Orhan Kemal, doğumunun 110’uncu yılı nedeniyle İzmir Kitap Fuarı’nda (İZKİTAP) gerçekleşen panelde anıldı

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 13:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
Orhan Kemal İzmir kitap Fuarı'nda anıldı

Everest Yayınevi, İzmir Kitap Fuarı (İZKİTAP) kapsamında, ‘Orhan Kemal 110 Yaşında’ paneli düzenledi. Gazeteci – Yazar Mazlum Vesek ile Araştırmacı – Yazar Uğur Sümer’in konuşmacı olduğu, Gazeteci Utkucan Akkaş’ın moderetörlüğünü yaptığı panelde, Orhan Kemal’in edebiyatı ve hayatı konuşuldu.

‘Tüm eserlerinde emekçileri anlattı’

Orhan Kemal’in ilk eserinden son eserine kadar tutarlı bir şekilde Türkiye’deki emekçilerin ve ezilenlerin hayatını kaleme aldığının altını çizen Gazeteci – Yazar Mazlum Vesek, ‘Bir coğrafyanın zenginliği sadece yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla ölçülmez. O memleketi ve insanları, eserleriyle dünyaya anlatan yazarları da o coğrafyanın değeridir. Orhan Kemal hayatı boyunca Türkiye’deki işçi sınıfının mücadelesini, ezilen halkları, arka sıradaki insanları anlattı. Bugün ölümünün üzerinden 54 yıl geçmiş, 110 yaşına gelen bu yazarı bu nedenle hala aynı heyecan ve saygıyla konuşuyoruz. Geleceğe bıraktığı eserleriyle Orhan Kemal ülkemizin en büyük değerlerinden biridir” dedi.

Nazım Hikmetli yıllar…

Orhan Kemal’in yaşamına dair anılar aktaran Araştırmacı – Yazar Uğur Sümer de, Orhan Kemal’in yazın hayatında Nazım Hikmet’in ayrı bir yeri olduğunu aktararak, ‘Orhan Kemal, hiç tanışmadığı Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduğu için hapishaneye girdi. Bu yolculuk onu hayranı olduğu Nazım Hikmet ile tanışacağı Bursa Cezaevi’ne götürdü. Burada, Nazım Hikmet ile ettiği yoldaşlık Orhan Kemal’in edebiyatını derinden etkiledi. Orhan Kemal’i öykü ve roman yazmaya teşvik eden kişi Nazım Hikmet oldu. Bu sürecin yazarın düşün hayatını da derinden etkilediğini söylemek gerekir. Bizim kuşağımızda sınıf bilincinin yerleşmesinde, nicelerinin yanı sıra bu iki büyük kalemin çok büyük payı var’ diye konuştu.

Panel, Utkucan Akkaş’ın, ‘Orhan Kemal, eserleri ve aydın bilinciyle yaşadığı hayatıyla, kendinden sonra gelen her kuşağı etkilemeyi başarmış, bugün hala hepimize ışık olan; Türkiye’nin en büyük yazarlarından biridir’ ifadeleriyle son buldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.