TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Niğde'nin Obruk halısı kadınların elinde değerleniyor

Niğde'nin Obruk halısının coğrafi işaretle tescillenmesiyle birlikte, Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi atölyesinde kadınlar tarafından özenle dokunmaya devam ediyor. Bu değerli halılar, uzun yıllara dayanan bir geleneği ve el işçiliğinin özgün dokusunu yansıtıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 07:30
Kaynak: İHA
Niğde'nin Obruk halısı kadınların elinde değerleniyor

"Arısama" olarak da bilinen Obruk halısı, her bir motifinde derin anlamlar barındıran özel bir halı türüdür. Bu değerli halılar, yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipiyle özenle dokunmaktadır. Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Halı Atölyesi'nde tekrar üretilen Obruk halısı hakkında bilgi veren Usta Öğretici Kadriye Zariç, "Unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma halıcığı yaşatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Bu çabalar, geleneksel el sanatlarının korunması ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir adımdır.

Zariç, "Atölyemizde Bor’un hem maddi hem manevi kültürü olan halıcılığı yaşatmaya çalışıyoruz. Makine halılarından çok el dokuma halılarının yayılmasını istiyoruz ve burada da onun mücadelesini veriyoruz. Yöremizde bitkisel, hayvansal geometrik motifler kullanılmış ve hikayeleri de ortaya çıkıyor. Mesela eli belinde motifi var, kadını ve kadının gücünü, anaçlığı simgeliyor. Koç boynuzu motifi de erkeğin gücünü simgeliyor. Yıldız, akrep, tarak, elma çiçeği gibi bir sürü motiflerimiz var. Mesela Çavuşlu motifinde eşi askere gitmiş bir kadın yapmış, orada içine kapanıklık var. Eşine duyduğu özlemi araştırmalarımıza göre yani halıya nakşediyor" şeklinde konuştu. Atölyedeki amaçlarının hem yöre kadınına maddi destek olmak hem de Niğde motiflerini yeniden gün yüzüne çıkarmak olduğunu ifade eden Zariç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kursumuzda amacımız kadınlara hem maddi hem manevi gelir sağlamak, unutulmaya yüz tutmuş olan Niğde motiflerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmak."

Halı atölyesinde çalışan kadınlar, yaptıkları açıklamalarda hem maddi kazanç sağladıklarını hem de sosyalleştiklerini belirttiler. Atölyede çalışmadan önce tarlalara gündeliğe gittiğini ifade eden Emine Kalkan, "3 yıldır burada devam ediyordum. Eşimize, evimize katkıda bulunuyoruz, kendi ihtiyacımızı görebiliyoruz" dedi. Halı dokumayı daha önce bilmemesine rağmen atölyede öğrendiğini söyleyen Nuray Erçoğul ise, "Ben de eşime, evime yardımda katkıda bulunuyorum. Ben ev hanımıydım ve daha önce hiç çalışmadım, burada başladım işte. Gayet de güzel gidiyor. Tüm hanımlara tavsiye ederim, yani boş durmasınlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.