TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayseri'de 10 asırlık bölgenin en eski kilisesi definecilerin talanına uğruyor

Koramaz Vadisi'nde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Beşaret Kilisesi, bakımsızlık ve definecilerin neden olduğu zararlarla karşı karşıya kalarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kilisenin bin yıldan fazla bir süredir ayakta kalmasına rağmen, korunması ve turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Bu bölgenin bakımı yapılsa, kesinlikle daha fazla ilgi çekecektir. Sadece kilisedeki freskleri görmek için birçok insan buraya akın edecektir" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2024 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 06:30
Kaynak: İHA
Kayseri'de 10 asırlık bölgenin en eski kilisesi definecilerin talanına uğruyor

Koramaz Vadisi'nde yer alan ve tahmini olarak 1027 yılında inşa edilen Beşaret Kilisesi, Hristiyanlık ile ilgili motifleri duvarlarında barındırıyor. Kilisenin duvarlarında İsa'nın doğum hikayesi, sağ duvarında vaftiz edilmesi, sol duvarında Cebrail figürü, girişin üzerinde ise Meryem ve Hz. İsa'nın motifleri bulunuyor. Ancak, bakımsızlık ve definecilerin neden olduğu zararlar nedeniyle duvarlardaki freskler neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, tarihi kilise hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Koramaz Vadisi'nde bulunan 7 yerleşim yerinden Sivas yoluna en yakın olan Bağpınar köyündeyiz. Köydeki hane sayısı ile kaya oyma ibadethanelerinin sayısını kıyasladığımızda, bu yerin muhtemelen en fazla inanç yapılarına sahip olduğunu görüyoruz. Koramaz Vadisi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olmasının sebeplerinden biri de kaya oyma inanç mekanlarıdır. Beşaret Kilisesi ise bu mekanların en eskilerinden biridir. Uzmanlar, buradaki freskoların son derece nitelikli olduğunu belirtiyorlar ve bu kilisenin bölgede kalan tek kaya oyma dini yapısı olduğunu düşünüyorlar. Duvarlardaki resimlerin, kapıdan girer girmez izleyicilere oldukça tipik bir anlatım sunduğunu ifade ediyorlar. Tarih açısından, kilisenin yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor."

Özsoy, "Buraya sadece freskleri görmek için bile insanların geleceğini söyleyebilirim. Hem kaya oyma olması, hem dini bir yapı olması, hem de halen bu şekilde ayakta kalıyor olması, başlı başına ilgi çekici bir nokta. Ancak, her ziyaretimizde buranın doğal olmayan sebeplerle zarar gördüğünü, definecilerin saldırısına uğradığını görüyoruz. Maalesef burada bir şeyler bulmayı uman, tamamen illegal olan defineciler var. Burada ne bulunabilir ki? Ancak insanlar bir şey bulamayınca veya resimlerden hoşlanmayınca çevreye zarar veriyorlar. Hemen yanı başımızdaki bir şehirde bu yapılar korunuyor, o yer ilgi odağı haline geliyor, insanlar buradan geçimlerini sağlıyorlar. Ancak burada insanlar bu bilinç seviyesinde olmadığı için koruma sağlanamıyor. Buranın bakımlı ve temiz olması durumunda çok daha fazla ilgi çekeceğine eminim. Sadece buradaki freskleri görmek için birçok insan ziyaret ederdi. Ancak geldiğimizde gördüğümüz manzara, bilinçli şekilde zarar görmüş bir alanı yansıtıyor. Bu durumun çözümü için buranın değerini ve korunmasının önemini anlatan tabelalar ve yönlendirmeler gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.