TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul aşığı yazar Mario Levi kimdir? Mario Levi öldü mü?

Türk edebiyat yazarı olan Mario Levi'nin 66 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından kim olduğu oldukça merak ediliyor. Peki, İstanbul aşığı yazar Mario Levi kimdir? Mario Levi öldü mü?

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 09:47
Kaynak: HABER MERKEZİ
İstanbul aşığı yazar Mario Levi kimdir? Mario Levi öldü mü?

Mario Levi, sosyal medya da vatandaşlar tarafından merak edilen ve sorgulanan isimler arasında yer almaya başladı. Ünlü yazar Mario Levi, 66 yaşında yaşamını yitirdi. Peki, Ünlü yazar Mario Levi kimdir? Mario Levi öldü mü?

MARİO LEVİ KİMDİR?

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatına Saint Michel Fransız Lisesi'nde başlayan Levi, 1975 yılında bu liseden mezun oldu. Ardından, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden diploma aldı.

Yazarlık kariyerine 1975 yılında yazdığı ilk öykü ile adım atan Levi, 1984 yılından itibaren birçok yayın organında yazılarına yer verdi. Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi platformlarda eserleriyle okurlarıyla buluştu.

Mario Levi'nin ilk kitabı "Jacques Brel: Bir Yalnız Adam" adlı eser, üniversite tezini romanlaştırarak 1986 yılında yayımlandı. Yazarın 1990'da çıkardığı ilk öykü kitabı "Bir Şehre Gidememek" otobiyografik öğeler içerirken, bu kitap aynı zamanda Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazandı.

Levi'nin 1991 yılında yayımlanan "Madam Floridis Dönmeyebilir İstanbul" adlı eseri, azınlık çevrelerinin zorluklarına ve topluma uyum sağlamakta güçlük çeken bireylerine odaklanırken, 1992'de yazdığı "En Güzel Aşk Hikayemiz" isimli ilk romanı anlatı tarzına ağırlık verdi.

1999 yılında tamamladığı ve altı yılda yazdığı "İstanbul Bir Masaldı" adlı eseri, yirminci yüzyılın başlarında İstanbul'da yaşamış bir Yahudi ailesinin öyküsünü anlatırken, şehirdeki diğer azınlıkları da ele alır. Bu kitap, yazarına 2000 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandırdı.

Levi'nin 2005 yılında yayımlanan "Lunapark Kapandı" isimli eseri de dikkat çekti. Yazarın 2013 yılında okurlarıyla buluşturduğu "Size Pandispanya Yaptım" ve 2016'da yayımlanan "Bir Cümlelik Aşklar" ise son kitapları oldu.

Yazarlık kariyerinin yanı sıra Levi, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi birçok alanda da faaliyet göstermiştir. Ayrıca yazı atölyelerinde, yazı yaratımı dersleri vererek bu alanda yetenekli kişilere rehberlik etmiştir.

MARİO LEVİ ÖLDÜ MÜ?

İstanbul aşığı yazar Mario Levi’nin vefat haberini Buart Sanat Atölyesi duyurdu:

"Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz."

MARİO LEVİ KAÇ YAŞINDA?

Yazar Mario Levi, 66 yaşında hayatını kaybetti.

MARİO LEVİ EVLİ Mİ?

Yazar Mario Levi, Ece Erdoğuş ile bir evlilik gerçekleştirdi.

MARİO LEVİ NERELİ?

Mario Levi, İstanbul’da dünyaya geldi.

MARİO LEVİ KİTAPLARI NELER

Mario Levi kitapları şunlardır:

  • 1986 Bir Yalnız Adam: Jacques Brel
  • 1990 Bir Şehre Gidememek
  • 1991 Madam Floridis Dönmeyebilir
  • 1992 En Güzel Aşk Hikâyemiz
  • 1999 İstanbul Bir Masaldı
  • 2005 Lunapark Kapandı
  • 2005 Bir Yaz Yağmuruydu
  • 2009 Karanlık Çökerken Neredeydiniz?
  • 2010 İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
  • 2013 Size Pandispanya Yaptım
  • 2015 Bu Oyunda Gitmek Vardı
  • 2016 "Bir Cümlelik Aşklar "
  • 2019 Gördüklerimiz Görmediklerimiz -1 Bir Cuma Rüzgarı Kadıköy
  • 2020 Gördüklerimiz Göremediklerimiz 2 Bu Salı ve Her Salı - Şişli
  • 2022 Teğet Geçen Hayatlar 1 - Ayçiçekleri Her Gece Bir Yalnızlığa Bakar

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.