TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güvenme ihtiyacı mı, ihanet korkusu mu daha güçlü?

Kavramlar, minik öyküler, kısa kısa örnek durumlar, diyaloglar ya da sorular… ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinin Türkçe’deki 34. kitabı raflarda yerini aldı: ‘Güven ve İhanet’

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 15:18
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Güvenme ihtiyacı mı, ihanet korkusu mu daha güçlü?

Küçük büyük herkesin hayatı sorgulama rehberi, tüm dünyanın okuduğu ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinin Türkçe’deki 34. kitabı ‘güven’ ve ‘ihanet’ kavramlarını ele alıyor… Dizinin yaratıcısı Brigitte Labbé, tercihlerimizi belirleyen ve birbirini etkileyen bu iki zor kavramı, yine günlük yaşamdan örneklerle düşündürüyor. Bazen geleceğimizi belirleyecek bir kararda bazen de küçük ama önemli ayrıntılarda beliren güvenme ihtiyacının ve ihanet korkusunun belirleyici anlamını doğru soruları sorarak çok boyutlu irdeliyor.

Jacques Azam’ın zengin mizah anlayışını yansıttığı desenleriyle renklenen dizinin her kitabında, farklı bir felsefi kavram ya da temel bir konu ele alınıyor. Kavramlar, minik öyküler, kısa kısa örnek durumlar, diyaloglar ya da sorular sayesinde, çocukların kolayca anlayabileceği sadelikte aktarılıyor. Dizi, çocuklar ve felsefe üzerine yapılan birçok çalışmaya da ilham veriyor.

KİTABA DAİR

Çok az insana ve sadece iyi tanıdıklarımıza güvendiğimizi sanırız, ama aslında hayır: Toplumsal yaşamda çok sayıda yabancıya güveniriz. İlacımızı veren doktora, kombiyi denetleyen tamirciye, paramızı emanet ettiğimiz bankacıya, yemeğimizi hazırlayan aşçılara… güveniriz. Güven, kapılarını kocaman açan bir dünya kurar. Ancak ihanet, bu kapıları kapatır, kendimize güvenimizi kırar.

BRİGİTTE LABBÉ KİMDİR?

Uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. Brigitte Labbé, Ocak 2019’da Fransa’nın en önemli devlet nişanı olan Légion d’Honneur’e layık görüldü. Bu prestijli nişan, yazara, kitaplarının çocukların eğitim öğretim yaşamına sağladığı katkılar nedeniyle Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından verildi. Türkiye’de de okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra’yla Barselona’da yaşıyor; iki kızı var.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.