TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı? Dünya Tiyatro Günü neden kutlanıyor?

27 Mart'ta her yıl kutlanan Dünya Tiyatro Günü, tiyatroseverler tarafından anlamı ve önemi hakkında sürekli araştırılmaya devam ediyor. İlk defa 1961 yılında kutlanmaya başlayan bu özel gün, tiyatronun değerine dikkat çekmek ve sahne ile seyirci arasındaki bağı pekiştirmek amacıyla kutlanıyor. Birçok ülkede ve ülkemizde, bu gün çeşitli etkinlikler düzenlenerek tiyatroya dair farkındalık yaratılıyor. İşte Dünya Tiyatro Günü'nün tarihçesi...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:38
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı? Dünya Tiyatro Günü neden kutlanıyor?

Her yıl 27 Mart'ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü, tiyatro dünyasının önemini vurgulamak için düzenlenen özel bir gündür. 61 yıldır kutlanan bu özel gün, tiyatro ile seyirci arasındaki bağı güçlendirmek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu kapsamda birçok oyun ücretsiz olarak sahnelenir ve günün önemi tiyatro severlere hatırlatılmaya çalışılır. Peki Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı? Detaylar haberde...

Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı?

Dünya Tiyatro Günü, 1961 yılında Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute - ITI) tarafından kuruldu. Her yıl 27 Mart günü, ITI merkezleri ve dünya genelindeki tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Bu özel gün, pek çok ulusal ve uluslararası etkinlikle kutlanmaktadır. Kutlamalar arasında en önemli etkinliklerden biri, dünya çapında tanınmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarının kaleme aldığı evrensel bir bildirgenin okunmasıdır. İlk bildirge, 1962 yılında Jean Cocteau tarafından (Fransa) yazılmıştır.

Dönemin ITI başkanı Arvi Kivimaa tarafından önerilen "tiyatrolar günü" fikri, başlangıçta Helsinki ve ardından Viyana'da gerçekleştirilen 9. ITI Konferansı'nda gündeme geldi. İskandinav ülkelerinden gelen destekle birlikte bu fikir hayata geçirildi. Kabul edilmesinin ardından her yıl, Paris'te bulunan Uluslar Tiyatrosu'nun (Theatre of Nations) açılış günü olan 27 Mart, ITI'nin dünya genelinde 100'ü aşkın merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

UNESCO tarafından kurulan ITI'nin, "sahne sanatları bağlamında dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini artırmak, sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğu sağlamak ve artırmak için karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine katkıda bulunmak" gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü'nde bir kez daha önem kazanıyor. Her yıl, tiyatro ve diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı, bu gün için bir konuşma yapmaya davet ediliyor. Uluslararası Bildirge olarak kabul edilen bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilerek pek çok gazetede yayınlanıyor ve dünya üzerindeki birçok tiyatro grubunun oyunundan önce okunuyor. Pek çok televizyon ve radyo kanalı, bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırıyor.

Dünya Tiyatro Günü, tiyatro dünyasındaki bireyler için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha derin bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayışı ve barışı artırmak için bir fırsat olarak kabul edilmektedir. Bu özel gün, uluslararası etkinliklerin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesine de olanak tanır.

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirgesi

Jean Cocteau, Dünya Tiyatro Günü'nün ilk bildirgesini yazan isimdir. 1993 yılında Venezuela ITI Merkezi, 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri iki antoloji halinde yayımlamıştır; biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca çevirisiyle. Bunun yanı sıra, ITI dünya çapında büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tümü ITI Resmi Web Sitesi'nde ve 15 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.