DEÜ'den İzmir’in Kurtuluşu Paneli

İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu iş birliğinde, “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Paneli ve Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Millî Mücadele’de Batı Cephesi Sergisi” etkinliği gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 11:43
Kaynak: BÜLTEN
DEÜ'den İzmir’in Kurtuluşu Paneli

İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu iş birliği ile, “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” adlı panel gerçekleşti. İzmir İktisat Kongresi Merkezi’nde yapılan panelin öncesinde, “Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Millî Mücadele’de Batı Cephesi Sergisi”nin açılışı gerçekleşti. İzmirli vatandaşların da katıldığı etkinliklere; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, İzmir Vali yardımcıları Kamil Köten ve Adem Arslan ile DEÜ mensupları ve öğrencileri katılım sağladı.

“Milletimize en derin şükranlarımızı sunuyoruz”

Panel programının açılışında konuşma yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir’in kurtuluşu süreci ve Millî Mücadele dönemini anlatan panelin önemini aktardı. “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, adını bu anlamlı günden alan bir yükseköğretim kurumu olmanın gururunu yaşıyoruz” açıklamasını yapan Rektör Yılmaz, “Üniversitemiz, milli ve manevi değerlerimize bağlı nitelikli bireyler yetiştirmeye ve şanlı ordumuzun 9 Eylül 1922’de yaşadığı hissiyatı yaşatmaya, köklü geçmişinden aldığı güç ile devam ediyor. İzmir'in Kurtuluşu’nun 102'nci yıl dönümünde, tüm İzmirlilerin katılımına açık olan panel ve sergi programımız yoğun ilgi gördü. Güzel şehrimiz İzmir, atalarımızın Altay dağlarından bin bir zorluk ve fedakarlıklarla çıkıp denize kavuştuğu özel şehirlerden birisidir. Hiç kolay olmadı bu mücadeleler. Dolayısıyla bu emaneti korumak ve yüceltmek öncelikli vazifemizdir. Bu program vesilesiyle bir kere daha başta Millî Mücadelemize liderlik eden Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi ve kahramanlarımızı saygıyla anıyor; milletimize en derin şükranlarımızı sunuyoruz. Yaşasın Cumhuriyet!” şeklinde konuştu.

“Anadolu’nun her köşesinde kendini gösteren millî direniş ruhu harlanmıştır”

Programda konuşma yapan Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu ise İzmir’in işgalinin o dönem ülkenin her köşesinde derin bir öfke ve üzüntüye neden olduğunu aktardı. Pustu, “Yunan askerlerinin İzmir’e ayak bastığı o kara gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Anadolu’nun her köşesinde kendini gösteren millî direniş ruhu harlanmıştır.

İzmir halkı da işgal yıllarında zulme boyun eğmemiş, onurlu direnişiyle tarih sayfalarındaki yerini almıştır. İzmir’de düşmana atılan ilk kurşun, bu direnişin sembolü haline gelmiş, milletimizin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olmuştur” ifadelerine yer verdi. Pustu, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, konuşmacı akademisyenlere başarılar dileğinde bulundu.

Akademisyenler katılım sağladı

Konuşmalardan sonra panel bölümü başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar’ın oturum başkanlığında yapılan 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Paneli’nde, DEÜ Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Çelebi tarafından, 30 Ağustos Zaferinden 9 Eylül İzmir’in kurtuluşuna kadar olan Milli Mücadele dönemi ve İtalyan kamuoyunda İzmir’in kurtuluşu hakkında bilgiler içeren sunumlar gerçekleşti.

Aile yadigarı bir Türk bayrağının hikayesi

Programda, DEÜ'nün "Umudun Kumaşları - Bir 9 Eylül Hikayesi" adlı belgesel filminin de ilk gösterimi gerçekleşti. Belgeselde, 102 yıl önce düşman işgalinden kurtuluşu esnasında dikilen İzmir'deki aile yadigarı bir Türk bayrağının hikayesi konu edildi.

Yüzüncü Yıl Kitaplığı'ndan üniversitenin gelişimine katkı

Aynı gün içinde Dokuz Eylül Üniversitesine Türk Tarih Kurumu tarafından bağışlanan yaklaşık 1200 kitaptan meydana gelen Yüzüncü Yıl Kitaplığının da açılışı gerçekleşti. DEÜ’nün Tınaztepe’deki Merkez Yerleşkesi’nde yer alan Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi bünyesine kazandırılan Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı, tarih, sosyal bilimler ve ilgili alanlarda üniversitenin gelişimine katkıda bulunacak.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.