TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BESOM Ödüllü Emre Nurbeyler, Sabancı Kültür Merkezi’nde dinleyicileri ile buluşacak

Almanya'da Trossingen Devlet Konservatuvarı’ndaki konser piyanistliği lisans eğitimini başarıyla tamamlayan Emre Nurbeyler, 14 Kasım Salı akşamı saat 20:00'de İzmir Sabancı Kültür Merkezi'nde bir solo konser ile dinleyicilerle buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2023 01:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: BÜLTEN
BESOM Ödüllü Emre Nurbeyler, Sabancı Kültür Merkezi’nde dinleyicileri ile buluşacak

23 Yaşındaki Nurbeyler konserde tam puan ile mezun olduğu sınavın programından Beethoven, Chopin, Ravel'in virtüöz eserleri gibi seçkilerle beraber ödüllü bestesi Piyano için Yedi Fıkra'yı da seslendirecek. İzmir'de ilk seslendirilişi bu konserde yapılacak olan Nurbeyler'in çocuklara yönelik Piyano için Yedi Fıkra eseri, bu yıl BESOM (Besteciler Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Derneği)’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılı onuruna düzenlediği 100. Yıl Piyano İçin Çocuk Parçaları Beste Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görüldü. Uzun yıllardır klasik müzik dergisi Andante’de ve kendi bloğunda müzik yazıları yazan, ayrıca yazdığı öykülerle de ödüller kazanmış olan Emre Nurbeyler bu konserini eserler hakkında bilgiler vererek anlatımlı yapacak.

CUMHURIYET'IN YÜZÜNCÜ YILI ONURUNA BESTE

İzmir'de ilk seslendirilişi bu konserde yapılacak olan Nurbeyler'in çocuklara yönelik Piyano için Yedi Fıkra eseri, bu yıl BESOM (Besteciler Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Derneği)’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılı onuruna düzenlediği 100. Yıl Piyano İçin Çocuk Parçaları Beste Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görüldü. Karadeniz fıkralarını örnek alan bestesini Nurbeyler şu şekilde anlatıyor:

"Müzik, anne karnından bilerek doğdumuz bir dildir aslında. Bu dili konuşabilen insanlar sayılı olabilir, fakat anlayabilen insan sayısı dünya nüfusuna daîma eşittir. Bugüne kadar bu dilde pek çok şiir, öykü, roman, destan dinlediğinize eminim; peki hiç fıkra dinlemiş miydiniz?

Kompakt, komik, öğretici formları ve beklenmedik sonları ile kolayca tespit edebilirsiniz onları. Okuyucusunu Türkçenin zarif özelliklerinden yararlanarak güldüren bir fıkrayı birebir müzik ile anlatmanın epeyce zor olacağını, sonucunun da tatmin edici olamayacağını düşünüyorum. Bir Özdemir Asaf şiirini başka bir dilde okuduğunuzu hayal edebiliyor musunuz? Beni fıkraların eğlenceli yapısını ve hatta alıştığımız ana karakterleri Temel ve Dursun’u koruyup gerisini evrensel müzik dili için yeniden düşünmeye itenler bunlardı işte. Bu eserde do notası Temel’i, si bemol notası Dursun’u temsil ediyor.

Çocuklara onların hem gülerek çalışabileceği, hem de güldürerek çalabileceği bir eser defteri armağan etmeyi istedim. Kelimelerin akorlara, cümlelerin armonilere dönüştüğü yedi fıkra kolaydan başlayıp zora giden, bu eseri çalışan küçük çocukları; gelişen teknikleriyle beraber takip eden bir yapıya sahip. Bununla beraber en güncel çocuk gelişim psikolojisi araştırmalarını baz alan Alman pedagoji ekolünde kullanılan öğrenim teknikleri de eserin temelini oluşturuyor."

EMRE NURBEYLER KIMDIR?

2000 doğumlu Emre Nurbeyler 6 yaşında piyanoya Ayşe Yavaş ile başladı. Orta öğretim ve lise eğitimi İzmir D.E.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda Doç. Aslı Tuncay'ın piyano öğrencisi olarak tamamladıktan sonra 2019 yılında Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaletindeki Trossingen Devlet Konservatuvarı'nın sınavlarını kazandı ve burada Prof. Tomislav Baynov'un konser piyanistliği sınıfından 2023 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca Amerika, Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, Gürcistan, Fas dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında verdiği konserler ve katıldığı ustalık sınıflarında klasik ve modern piyano repertuvarıyla beraber kendi bestelerini de seslendirdi. Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay, gibi duayen Türk piyanistlerin yanında Grigory Gruzman, Rolf Plagge, William Fong, Gerhard Vielhaber, Jean-Bernard Pommier, Mikhail Voskresensky ve Edna Golandsky gibi dünyaca ünlü bir çok piyanist ile çalıştı.

Besteleri ve konserleri dünya çapında defalarca hem canlı hem de radyo programlarında seslendirildi, profesyonel kayıtları yapıldı ve yayınlandı. Dergide yayınlanan klasik müzik makaleleri, akademik çalışmalar tarafından referans olarak gösterildi. Tamamladığı sosyal sorumluluk projeleri DAAD tarafından 2023 yılında ödüllendirildi.

Müziğe başladığından beri birçok yarışmadan ödülle dönen Nurbeyler'in yakın zamandaki başarılarının arasında bu sene BESOM Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Derneği’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılı onuruna düzenlediği 100. Yıl Piyano İçin Çocuk Parçaları Beste Yarışması’nda “Piyano için Yedi Fıkra” eseriyle aldığı 2.’lik ödülü başta geliyor. Üç kişilik altı el piyano grubu "EmShiDe" ile "Bir Piyanoda Altı El için Aksak Ölçüde Rondo" isimli kendi bestesiyle beraber hazırladıkları repertuvar, Marktoberdorf Çok-elli Piyano Yarışması'nda 1.'lik kazandı. Yamaha İtalya’nın düzenlediği Disklavier Besteciler Yarışması’nda (2021) otomatik piyano için Aksak Ölçüde NeoCapriccio bestesi ile 46 besteci arasından finale kalan 6 besteciden en genci oldu. Bunların yanında 2021'de Bulgaristan'da Düzenlenen Tryavna Sanat Festivali Piyano Yarışması'nda da 1.'lik ödülü aldı.

Nurbeyler bir sonraki konserini 16 Kasım Perşembe günü Eskişehir Anadolu Üniv. Devlet Konservatuvarı'nın Koral Çalgan Salonu'nda verecek.nser ile dinleyicilerle buluşacak.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İngiliz etnik müzik araştırmacısı profesörden Osmanlı müziğine övgü

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.