Bademler Tiyatrosu uluslararası bir oyunu daha sergiliyor

Bademler Tiyatrosu sanatseverleri bir oyunla daha buluşturuyor. ‘Ölüm ve Kız’ adlı uluslararası eser seyirciyle buluşacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2024 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2024 15:47
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Bademler Tiyatrosu uluslararası bir oyunu daha sergiliyor

Türkiye’nin “ilk köy tiyatrosu” olan ve 91 yıldır öncü ve örnek yürüyüşünü sürdüren Bademler Köy Tiyatrosunca sahnelenecek, güncelliğini günümüzde dahi yitirmeyen ‘Ölüm ve Kız’ adlı eseri sanat severlerin beğenisine sunulacak.

Ariel Dorfman’ın yazdığı Haluk Işık’ın yönetmen koltuğuna oturduğu bu müthiş eser 13 Mayıs Pazartesi günü saat 20.00’da izleyici ile ücretsiz bir şekilde buluşacak.

İzmir Sanat Kültürpark’ta oynanacak olan oyunun oyuncu kadrosunda B. Günışığı Yücel, Remzi Yardan, Emrah Kurtoğlu bulunuyor.

Eserin konusu

Diktatörlük döneminde gördüğü işkence ve tecavüzlerin travmasından kurtulamayan bir kadın, avukat kocasının yaşadığı bir rastlantı sonunda, o işkence ve tecavüzleri yapanlardan birini, bir doktoru ele geçirir.

Ülkesinde demokrasiye geçilmiştir, kocası diktatörlük dönemi insanlık suçlarını araştıracak komisyona seçilmiştir. Ama kadın ne bu geçişe, ne de komisyonun gereğini yapacağına inanmaktadır. Çünkü kocasının görevlendirildiği komisyon, yalnızca ölmüş kurbanları araştıracak, gerisini hayli tartışmalı yürüyen hukuk sistemine bırakacaktır. O yüzden, sesinden, derisinin kokusundan ve en çok da işkence ve tecavüzlerde dinletilen Schubert’in “Ölüm ve Kız” adlı bestesinden tanıdığı doktoru sorgulamaya ve itiraf etmesini sağlamaya karar verir.

Yazar Ariel Dorfman oyununu, “Şili’de geçmektedir ama dünyada benzeri olayların yaşandığı her yerde geçebilir” diye tanıtmaktadır. Oyunun seçiminde ve sahnelenmesinde yazarın bu belirlemesinden yola çıkılmış, ülkemizin yaşadığı darbeler, silinemez izleri ve kamusal vicdanı rahatlatmayan hukuki süreçler anımsanmıştır. “Bir daha asla” sözü temel alınmış, benzerlerinin yaşanmamasının ancak “unutmamakla” mümkün olacağı göz önünde tutulmuştur. Yüksek bir estetik kaygıyla sahnelenen 2 bölümlük oyun, kanıksanmış “köy tiyatrosu” algısına yeni bir boyut eklemekte, tiyatronun toplumsal işlevini her açıdan gözetmektedir.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.