TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kriz can dostları da vurdu: Kemik bile parayla!

Artan mama ve mazot fiyatları nedeniyle ‘Mamavan’ adını verdiği karavanıyla sokak hayvanlarını beslemekte zorlanan İyener, destek bekliyor. Eskiden kasaptan aldığı kemik ve atıkları değerlendirerek de besleme yapabilen İyener, “Artık insanlar kemiklere bile talip. Bu sebeple ücretli satılıyor” diyor

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 05:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kriz can dostları da vurdu:  Kemik bile parayla!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Seçkin İyener, İzmir’de yaşayan bir hayvansever. Yaklaşık 2 yıl önce satın aldığı minibüsü kendi imkanlarıyla dizayn ederek karavana dönüştürdü. ‘Mamavan’ adını verdiği karavanla, her gün sokaklardaki sahipsiz canlar için kilometrelerce yol kat ediyordu. Başka hayvanseverlerin de desteğiyle temin ettiği mamaları aracına yerleştiren İyener, onları her gün özellikle yerleşim alanları dışındaki bölgelerde yiyecek bulmakta zorlanan can dostlara ulaştırıyordu. Fakat son bir yılda hızla artan mama ve mazot fiyatları, İyener’in bu iyilik hareketini de vurdu. Artık eskisi kadar mama bağışı gelmediğini ve araç deposunu doldurmakta zorlandığını söyleyen İyener, “Mamavan yolda kalmasın” diyerek destek istiyor. Krizin gölgesinde her geçen gün daha da derinleşen yoksulluğa da ayrı bir parantez açan İyener, eskiden kasaplardan aldığı kemik ve atıkları makarna ile karıştırarak da besleme yapabildiğini ancak artık bunun da mümkün olmadığını söylüyor. İyener, bunun sebebini “Artık insanlar kaynatıp çorba yapmak için o kemiklere bile talip. Bu sebeple kemik bile artık kasaplarda ücretli satılıyor. Bu durumda bütün şartları zorlayarak yardımseverlerle birlikte çabalıyoruz ama insanların karnını doğurmaktadır zorlandığı bu dönemde sokaktaki dostlarımız için yardım istemeye utanıyorum” sözleriyle açıklıyor.

ÖLÜMLE BURUN BURUNA

Özellikle ıssız yerlerde ve ormanlık alanlarda yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını beslediğini fakat ekonomik kriz nedeniyle artık can dostlara ulaşmakta zorluk çektiğini anlatan İyener, “Minik arabam gelen mama yardımlarını dağıtmaya yetmediği için eski bir minibüsü alıp hem yaşantımı daha fazla doğaya taşımak hem de sokak hayvanlarına daha çok mama ulaştırmak için karavana dönüştürmüştüm. Bunun sayesinde hem yeni rotalar keşfedip doğanın koynunda oluyor hem de patili dostlarla ilgilenmiş oluyordum. Son iki yıldır ülkenin içinde bulunduğu kriz herkesi derinden etkilediği gibi sokak hayvanları üzerinde de yıkıcı sebeplere neden oluyor. Bir torba mamanın 50 lira olduğu dönemden 5- 6 kat artarak 600 lira olduğu günlere geldik. Hayvanseverler eskiden torba torba mama yardımı yapabiliyorlardı. Ama şimdi maalesef bu zor şartlardan dolayı çok azaldı. Yine 7 lira olan mazot fiyatı 27 liralara çıkınca dostlara ulaşabilmek imkansız hale gelmeye başladı. İnsanlar karnını zor doyururken sokaktaki dostlarımız da açlıktan ölümle burun buruna gelmeye başladı. Birçok dostum evinde beslediği hayvanlarla bile baş edemediğini söyleyerek çaresizce ve üzülerek en sadık dostlarını başka birilerine sahiplendirmeye çalışıyor” dedi.

KEMİK BİLE ÜCRETLİ SATILIYOR

Eskiden kasaplardan aldığı kemik ve atıkları makarna ile karıştırarak da besleme yapabildiğini ancak artık bunun da mümkün olmadığını belirten İyener, “Eskiden kasaptan kemik ve artıkları ücretsiz alıp makarnayla karıştırıp mama yapardım. Fakat artık insanlar kaynatıp çorba yapmak için o kemiklere bile talip. Bu sebeple kemik bile artık kasaplarda ücretli satılıyor. Sakatat artıkları bile ücretli! Ucuz olan hiçbir şey kalmadı. Bu durumda bütün şartları zorlayarak yardımseverlerle birlikte çabalıyoruz ama insanların karnını doğurmaktadır zorlandığı bu dönemde sokaktaki dostlarımız için yardım istemeye utanıyorum” ifadelerini kullandı.

MAMAVAN YOLDA KALMASIN

“Mamavan yolda kalmasın” diyerek duyarlı herkesten destek isteyen İyener, “Sosyal medya hesabımda 5 bine yakın takipçim var. Eğer bu sayıyı yukarılara çıkartabilirsem sponsor bulma ihtimalim olabilir. Bu konuda yüksek hesaplı arkadaşlarımdan destek almaya çalışıyorum. Ne kadar çok takip edebilirsem bu konuda o kadar güçlü olabilirim ve sokaktaki dostlarıma daha çok ulaşabilirim. Bu arada takipçilerim ‘Biraz da insanlara yardım toplasan’ diye söylemde bulunuyor. Ben de insanlara da destek olduğumuzu ama onun reklamını yapmadığımı soyluyorum. Yardımseverlerle onları buluşturduğumuzu belirtiyorum. Birçok yoksul mahallede bakkalların veresiye defterlerini kapattığımızı örnek olarak söylüyorum” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.