TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kovid biçim değiştirdi: Eris varyantı kapıda!

İki yıllık pandemi döneminin ardından tam bitti derken Kovid-19’un yeni varyantı olan Eris varyantı tespit edildi. Eris varyantı nedir? Eris varyantı Türkiye’ye geldi mi?

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2023 12:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kovid biçim değiştirdi: Eris varyantı kapıda!

13 Ocak 2020 tarihinde dünyanın gidişatı değişti. Tüm dünya iki yıl süren bir hastalıkla mücadele içerisine girdi. Dünya olarak alışık olmadığımız bir yaşam düzenin geçerek iki yıl boyunca evlerimizden çıkmadan yaşamak durumunda kaldık. Biontech isimli Kovid-19 aşısının bulunmasıyla birlikte hayatlarımız iki yılın sonunda normale döndü derken Kovid-19’un bir varyantı olan Omicron varyantı, kendi içerisinde alt varyantlar üretmeye başladı. Bunlardan birisi de son günlerde gündemde kendisine yer bulan Eris varyantı…

eris

ERİS VARYANTI NEDİR?

Son günlerde Avrupa’da artış gösteren Eris varyantı, Omicron’un alt varyantı olup virüsün mutasyona uğramış halidir. İlk olarak 31 Temmuz 2023 tarihinde tespit edilmiş olsa da varyantın yayılımının ilkbahar aylarında başladığı tahmin ediliyor. Eris varyantı Haziran ayının sonunda Kovid-19 vakalarının yüzde 7,6’sını oluşturuyorken bu rakam, Temmuz ayının sonunda küresel olarak yüzde 17,4 artış gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün açıkladığı rapora göre öncesinde “gözlem altındaki varyant” olarak nitelendirilen Eris varyantı, istikrarlı bir şekilde yayılmaya devam ettiğinden ötürü “izlenmesi gereken varyant” olarak değiştirildi.

ERİS VARYANTI NERELERDE GÖRÜLDÜ?

Eris varyantı ilk olarak Çin, Güney Kore ve Japonya’da görülmüş olup, yayılma hızında artış göstererek şimdilerde Avrupa ve Kuzey Amerika’da yayılmaya devam ediyor. Yetkililer şu an için endişe edilmemesi gerektiği ifade etse de dikkatli olunması gerektiği konusunda da uyarıyor. Küresel düzeyde bir yayılım gösteren bu yeni varyantın, Amerika’da gözlemlenen vakaların beşte birini oluşturması sebebiyle Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından uyarı verildi. Resmi adı EG5 olan bu varyant, 5 Ağustos tarihli açıklanan verilere göre Amerika’da kaydedilen vakaların yüzde 17,3’ünü oluşturduğu kaydedildi.

eris

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Omicron varyantı ile benzer semptomlar taşıdığı ifade edilen Eris varyantı kişide, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, hapşırma, öksürük, boğaz ağrısı ve koku duyusunda azalma gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE’DE ERİS VARYANTI GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de Kovid-19 vakalarında bir artış gözlemlenmemekle birlikte Omicron varyantının alt varyantı olarak ifade edilen Eris (EG.5.1) varyantı da henüz ülkemizde tespit edilmedi.

 BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS ERİS VARYANTI GÖRÜLDÜ MÜ? BİLİM KURULU ÜYESİ ŞENER'DEN AÇIKLAMA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.