TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konak’ın tarihinden ‘sanat’ çıktı

Konak Belediyesi’nin Basmane’deki 200 yıllık tarihi binayı ve avlusunu restore ederek kente kazandırdığı Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Geçmişte silah imalathanesi olarak kullanılan bina ‘Sanathane’ye dönüştü

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konak’ın tarihinden ‘sanat’ çıktı

NURETTİN BAKİ

Konak Belediyesi’nin 1800’lü yıllarda konut olarak inşa edilen, yakın geçmişte silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından Silahhane olarak adlandırılan iki katlı tarihi binayı ve avlusunu restore ederek kente kazandırdığı Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Merkezin açılışına ve Açıkhava sinemasının ilk gösterimine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptun Soyer, siyasi partilerin ilçe başkanları, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, akademisyenler, oyuncu ve yönetmenler, birlik, oda ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Kısa film gösterimiyle başlayan açılış töreninin sunumunu ise Mülkiyeliler Birliği Derneği İzmir Şubesi Başkanı Nazlı Kayı gerçekleştirdi.

GURUR DUYDUM

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sanathane Gösteri Sanatları Merkezinin gurur kaynağı olduğunu ifade ederek “Abdül Başkanıma hem çok teşekkür ediyorum hem çok gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu mekânın hazırlık çalışmaları sırasında gezdirmişti, gözlerime inanamamıştım, buradan ne çıkacak diye de çok heyecanlanmıştım. Bitmiş halini görmek son derece mutluluk verici. Sinema hakikaten hepimizin hayatında unutulmaz anılar bırakan bir sanat dalı. Benim yaşımdakiler gayet iyi biliyor; çocukluğumuzun, gençliğimizin en tatlı anlarına şahitlik ettiği bir sanat dalı. Ve İzmir açık hava sinemalarıyla çok iyi bilinen bir kentti. Çok sayıda açık havası sineması olduğunu biliyorum. Bu bölgede özellikle İzmir’e iz bırakmış sinemalar var” dedi.

TARİHİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAYA DEVAM EDİYORUZ

Konak Pier’den başlayıp Kemeraltı’ndan geçen ve Kadifekale’ye çıkan aksın İzmir’in kalbi olduğunu ve burada tarihi gün ışığına çıkarmak için çalıştıklarını belirten Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti:“İzmir, hiç tereddütsüz, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Ama İzmir’in içinde bir başka nokta var ki, o da İzmir’in denizden kapılarından biri olan Pier ile başlar, Saat Kulesi, Kemeraltı, Havra Sokağı, Agora, İkiçeşmelik ve Kadifekale’ye çıkan aks… Bu aks aslında İzmir’in kalbidir ve İzmir için kaldıraç olabilecek bir akstır; çünkü bu aks tarihin en büyük ve en eski açıkhava alışveriş merkezi olan Kemeraltı’na ev sahipliği yapar. Ve Kemeraltı’nı gün ışığına çıkarmak hepimizin boynunun borcu. Adeta Alaaddin’in sihirli lambası gibi bodrumda tozlar içinde kalmış ve şimdi o tozu silkeleyerek, onun içindeki gücü gün ışığına çıkarmak için bir yolculuk yapıyoruz. Bizim de üzerimize düşen bu konuda çok kritik noktalar var, bunları gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz.”

KATLI OTOPARK YIKILACAK

Yıldız Sineması’nı ve Bıçakçı Han’ı kamulaştırdıklarını, orada da Sanathane benzeri bir yapıyı hayata geçirerek İzmir’in o hafızasını tazeleyeceklerini vurgulayan Başkan Soyer, “Aynı şekilde İkiçeşmelik’te devam edin Agora’nın yanından Kadifekale’ye geldiğinizde, 20 bin kişilik bir amfi tiyatroyu gün ışığına çıkarmak istiyoruz. Adeta kış uykusuna yatmış tiyatro gün ışığına çıkacak ve İzmirlilerle tekrar buluşacak, olağanüstü bir Körfez manzarası eşliğinde yine İzmirlileri sanatla buluşturacak, ikinci bir Efes benzeri bir yapı ortaya çıkacak” dedi. Soyer, tarihi Agora’nın yanı başındaki katlı otoparkın da yıkılacağını söyledi. Soyer, “Agora’nın hemen yanında katlı otopark var biliyorsunuz; iki senedir yasal prosedürlerini tamamlayıp yıkmak için canla başla çalışıyoruz. Sonunda yıkacağız, mutlaka yıkacağız ve orası bir kültür, arkeoloji parkına dönüşecek” diye konuştu.

SİLAHHANEYİ SANATHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜK

Konak Belediyesi’nin sanata ev sahipliği yapacak, yeni bir çekim alanı oluşturacak merkezi Sanathane’nin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise tarihi bir binayı daha kente kazandırmaktan onur duyduklarını belirtti. Başkan Batur, “Yerel yönetim olarak koruma ve işlevleştirme bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. ‘Birlikte Konak’ diyerek çıktığımız bu yolda Basmane’yi, özellikle de bu bölgeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer önderliğinde, hemşehrilerimizle birlikte yaşatma kararını aldık. Bu, seçim beyannamemizde de ortak olarak yer alıyor. Ayda en az bir, iki kez buradaki mahallelerde dolaşıyoruz ve buradaki sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. 1800’lü yıllarda konut olarak inşa edilen, yakın geçmişte silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından Silahhane olarak adlandırılan iki katlı tarihi binayı, belediyemizin çabaları sonucu kültür ve sanat merkezi olarak kente kazandırdık. Silahhane ismi hiç hoş çağrışım yapan bir isim değil. Biz bu mekânı Silahhane'den Sanathane’ye dönüştürdük. Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezinin açılışını gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz” diye konuştu.

NOSTALJİ YAŞATACAK

Başkan Batur Sanathane’nin bir dönemin unutulmaz etkinliği açık hava sinemalarının nostaljisini yaşatacak şekilde tasarlandığını ve bu kültürü yeni nesillere aktaracağını ifade etti. Sanathane’nin Basmane’de olmasının ise ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bir döneme tanıklık etmiş, İzmir’in yaşam kültürünün unutulmaz açık hava sinemalarının nostaljisini günümüze taşıyacak olan Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi, İzmir’in tarihi semti Basmane’ye yeni bir vizyon kazandıracak. Eminim ki, burası kentimizin yeni buluşma mekânlarından biri olacak. Bu akşam açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni kültür sanat mekânımızla İzmir'e yeni bir merkez kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu mekânın Basmane'de olması ise bizler için apayrı bir önem taşıyor, çünkü İzmir'in kalbi Konak'ta mahalle kavramı ilk olarak 16. yüzyılın ilk yarısında Basmane’de başlar. İzmir’in bir diğer ilki de 1895 yılında sinemanın icadından sonra, bu topraklarda ilk film gösteriminin 1896 yılının sonlarında yine İzmir’de yapılmış olmasıdır. Sinema kültürü 1950’li yıllarda açık hava sinemalarıyla bambaşka bir boyut kazandı. Genellikle mahalle aralarında yer alan yazlık sinemalar İzmirliler için sıcak yaz akşamlarında tercih edilen bir eğlence halini aldı. 1970’lerde İzmir’deki açık havca sineması sayısı 85’lere çıktı.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.