TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kömür fiyatları çam fıstığı kabukları değerlendi

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi ile birlikte artan kömür fiyatları üzerine, vatandaşları alternatif yakıta yöneldi

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 10:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kömür fiyatları çam fıstığı kabukları değerlendi

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi ile birlikte artan kömür fiyatları üzerine, vatandaşları alternatif yakıta yöneldi. Aydın'ın Koçarlı başta olmak üzere Karpuzlu ve civar ilçelerde halkın geçim kaynaklarının başında çam fıstığı kabukları en fazla rağbet gören yakacaklar arasında yerini aldı. Meyvesi altınla yarışan çam fıstığının kabukları da en değerli yakacak olarak üreticisinin yüzünü güldürüyor.
HEM ÇEVRE DOSTU HEM DE EKONOMİK
Kışın ikametlerde ısınma ihtiyacını, yılın 12 ayı ise fırın yakarak üretim yapan iş yerleri ise enerji ihtiyaçlarını karşılamak için fiyatları yükselen kömürden vazgeçip çam fıstığı kabuğu yakmaya başladı. Kalori bakımından da oldukça değerli olan çam fıstığı kabuklarının kıymetlenmesi, hem köylünün ürünün değerini hem de işletmelerin gelir kalemini arttırdı. Aydın'daki künar işletmelerin önlerinde dağ gibi yığılan fıstık çamı kabukları dikkat çekerken bu yakıtın aynı zamda hem çevre dostu hem de pahalılaşan kömüre göre daha ekonomik olduğu belirtildi.
FISTIKLAR 10DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Her yıl ithal kömür dolayısıyla milyarlarca dolar paranın yurt dışına çıktığını dile getiren vatandaşlar, artık yerli yakıt olan çam fıstığı kabuğunu yakmayı tercih ettiklerini belirttiler. Aydın’ın Koçarlı ilçesi ülke genelinde çam fıstığı yetiştirmede birinci sırada yer alıyor. Koçarlı’da her yıl ortalama olarak 750 - 850 ton arası çam fıstığı üretilirken bunun yaklaşık 40 katı kabuk ve diğer atıklardan oluşan yakıt malzemesi çıkıyor. Fıstıklar fabrikalarda işlendikten sonra 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.