TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kız Kulesi'nin medeniyetlerle dolu tarihi...

Kız Kulesi kim tarafından inşa edildi? Medeniyetlerce birçok kez restore edilen Kız Kulesi’nin tarihi

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kız Kulesi'nin medeniyetlerle dolu tarihi...

İstanbul’un simgelerinden biri olan ve dillerden dillere dolanan efsanelere sahip olan Kız Kulesi tarih boyunca birçok amaca hizmet etmiştir. Kız Kulesi, ilk olarak MÖ 410’da Atinalı general Alkibiadis tarafından inşa edilmiştir. Kule, Karadeniz’den gelen gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla oluşturulan bir gümrük noktasıdır.

İstanbul’un Roma yönetimine geçmesiyle 12. yüzyılda Bizans İmparatoru Manuel Komnensos tarafından taşlarla güçlendirilen yapı, şehri korumak için bir savunma kulesi haline getirilmiştir. Daha sonradan Sarayburnu’ndaki Mangana Manastırı’nın yanında bulunan bir kule ile arasına zincir gerilmiştir. Gemilerin Boğaz’a girip çıkışı denetlenirken gümrük vergilerinde alındığı bir nokta haline gelmiştir.

GÖSTERİ AMAÇLI KULLANILIYORDU

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in padişahı olduğu Osmanlı İmparatorluğu’ndaysa Kız Kulesi yeniden restore edilerek limanın korunması için etrafına küçük kaleler yapılmıştır ve bu kalelere toplar konulmuştur ancak bu dönemde Kız Kulesi savunmadan çok gösteri platformu amacıyla kullanılmıştır. Kule’de mehterler top atışlarıyla birlikte nevbet okumuşlardır. Gösteri amacıyla kullanılan Kız Kulesi’nde bayramlarda ve tahta yeni bir padişahın çıktığını bildirmek için kuleden top atışı yapılması gelenek haline gelmiştir.

 1660-1730 Yıllarında Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından restore edilerek Karadeniz ve Marmara’dan gelen gemilerin gece yollarını görebilmeleri için kuleye fener eklenmiştir ve kule artık savuma kulesi olarak değil deniz feneri olarak hizmet vermeye başlamıştır ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş devrine girmesiyle kule tekrardan savunma kulesi olarak kullanılmaya başlamıştır.

SALGINLARIN ÖNLENMESİ İÇİN HASTANE

Kız Kulesi’nin hizmetlerinden birisi de karantina hastanesidir. 1830-1837 yılları arasında Kolera salgını, veba salgını gibi hastalıkların yayılmasını önlemek için kullanılmıştır. 1857 yılında ise Fenerler İdaresi’ne devredilen Kız Kulesi’ne Fransız bir şirket tarafından tekrardan fener ilave edilmiştir.

Kız Kulesi’nin işletmeciliği 1983 yılından itibaren Türkiye Deniz ve Liman İşletmeciliği’ne, 1994 yılında ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilmiştir.

11 MAYIS 2023’TE YENİDEN KAPILARINI AÇTI 

Günümüze kadar birçok amaca hizmet eden Kız Kulesi, 2000 yılından sonra kapılarını ziyaretçilere açmıştır ve 2021 yılına kadar kafe ve restoran olarak kullanılmıştır.

2021 yılında restorasyon için kapılarını kapatan Kız Kulesi restorasyonu 2 yıl sonunda bitmiştir ve 11 Mayıs 2023’te lazer ve ışık gösterisiyle kapılarını ziyaretçilere yeniden açmıştır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.