TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kestelli’den iktidara ve muhalefete net mesaj “Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor”

Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelere dikkate çeken Başkan Kestelli, Türkiye’nin ise önümüzdeki 7 ay boyunca 2023 seçimlerine odaklandığını belirterek, “Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kestelli’den iktidara ve muhalefete net mesaj “Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor”

NURETTİN BAKİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Kasım ayı olağan meclis toplantısı İTB Meclis Başkanı Gökhan Ömer Tuncer başkanlığında İzQİnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünyada ve ülkemizde tarımda yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında meclis üyeleri turuncu atkı taktı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Kestelli, İZLADAŞ’ın uçak tekstile hizmet veren Söke-Uçak Şubesi’nin bakanlığın referans laboratuvar denetimlerinin başarıyla tamamlandığını ve şubenin hizmet vermeye başladığı müjdesini vererek, “İZLADAŞ şube sayısını 4'e çıkararak; İzmir merkez, Selçuk, Şanlıurfa ve Söke olmak üzere dört farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti veriyor” dedi. Meclis Başkanı Gökhan Ömer Tuncer de tarımsal üretimde yaşanan maliyet artışlarına dikkat çekti. Öte yandan toplantıya Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel de konuk olarak yer aldı. Özel, yaptığı sunumla dünyada yaşanan gelişmeleri aktardı.

TÜRKİYE 7 AY SEÇİMİ KONUŞACAK

Türkiye’nin 2023 seçimlerine odaklandığını belirten Başkan Kestelli, “Ekim 2022 Dünya için önemli bir gündü. Yaşlı gezegen sessiz sedasız 8 milyar nüfus sınırını aştı. Ve bu artış ağırlıklı olarak alt orta ve düşük gelir seviyesi ülkelerden kaynaklanıyor.Gelişmiş ülkeler ise giderek yaşlanıyor.Bu tablo, özellikle bulunduğu jeopolitik konum itibariyle ülkemizi de derinden etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.Kuzeyimizde Ukrayna-Rusya Savaşı, Güneydoğumuzda İran’da yaşanan özgürlük arayışları, Irak ve Suriye’deki belirsizlik, Doğu ile Batı arasında bir köprü gibi uzanan Türkiye’yi bir mülteci koridoruna dönüştürüyor.Başta bu konu olmak üzere pandemiyle birlikte hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış, yüksek enflasyon, finans kaynaklarına erişimin zorlaşması, üretim süreçlerini olumsuz etkiliyor.Bunların çözümü de uzun vadeli planlamalar gerektiriyor.Biz ise Önümüzdeki yedi ay içinde muhtemelen sadece seçimi konuşacağız.Piyasalarda seçim ekonomisinin şartları hüküm sürecek.Tüm partiler doğal olarak sadece seçimi kazanmaya odaklanacak.Yani kalıcı çözümlerden konuşmak yine pek mümkün olmayacak.Oysa iş dünyası hem iktidardan hem de muhalefet partilerinden, seçimlerin yapılması planlanan Haziran 2023 sonrasında yapılacakları duymak istiyor.Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor. Hızla artan dünya nüfusunun alt değil, üst gelir grubunda yer alabilmek için; Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanında iyi yetişmiş nesillere ihtiyaç var.Bunun için eğitim sisteminin, büyümenin kısıtı değil kaldıracı olacağı formüller üretmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

İZLADAŞ ŞUBE SAYISI 4 OLDU

İZLADAŞ’ın uçak tekstile hizmet veren Söke-Uçak Şubesi’nin bakanlığın referans laboratuvar denetimlerinin başlarıyla tamamlandığını ve hizmete başladığı müjdesini de veren Başkan Kestelli, “Sizlerle borsamız için güzel bir haberi paylaşmak istiyorum.Bildiğiniz gibi İZLADAŞ firmamız yüzde yüz borsamız sermayesi ile kurulmuş pamukta yetkili sınıflandırıcı laboratuvar firmamız.  İZLADAŞ’ın uçak tekstile hizmet veren Söke-uçak şubesi bakanlığın referans laboratuvar denetimlerini başarı ile tamamlayarak faaliyete başlamıştır. İZLADAŞ şube sayısını 4'e çıkararak; İzmir merkez, Selçuk, Şanlıurfa ve söke olmak üzere dört farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti veriyor. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

KARNEMİZ PEK İYİ DEĞİL

Son olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında borsa olarak yaptıkları faaliyetlerine de dikkat çeken Başkan Kestelli, “Borsa olarak iletişime yönelik faaliyetler gerçekleştirdik. Bu konuda farkındalık oluşturabilmek için borsa olarak ülkemizin en çok çalışan kurumlarından biriyiz. Katkılarından dolayı tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Ancak bu konuda ülke olarak karnemiz pek de parlak değil.Türkiye'de 2021'de 280 kadınöldürülmüştü.Bu yılın ilk 10 ayında öldürülen kadın sayısı 280’i buldu.Sadece ekim ayında 34 Kadın Cinayeti, 26 Şüpheli Kadın Ölümü meydana geldi. Gerçekten çok acı, çok vahim bir tablo” diye konuştu.

MALİYETLER ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

İTB Meclis Başkanı Gökhan Ömer Tuncer ise tarımsal üretimde artan girdi maliyetlere dikkat çekti. Pamuk ve hayvancılığın içinde bulunduğu olumsuz durumu meclis üyeleriyle paylaşan Tuncer, “Bildiğiniz gibi tarımsal üretimin en önemli sorunlarından birisi artan üretim maliyetleri.Türkiye İstatistik Kurumu birkaç gün önce tarımsal girdi fiyat endeksini açıkladı. Buna göre Eylül ayında girdi fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 138 oldu. Alt kalemler detaylarına baktığımızda tarımın hemen her alanında yoğun olarak kullanılan gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarının yüzde 227, enerji ve yağların yüzde 194 ve hayvan yemlerinin yüzde 145 arttığını görüyoruz.Artan maliyetler her sektörde olduğu gibi tarımda da üretimi ve üreticiyi olumsuz etkiliyor. Bazı ürünlerin fiyatlarındaki artış bunu telafi ederken, bazılarında ise yeterli artış olmadığı için doğal olarak üreticilerimizi zor durumda bırakıyor.Pamukta yaşananlar bu duruma en iyi örneklerden birisi. Maliyetlerdeki yüksek oranlı artışa rağmen pamuk fiyatları yaklaşık yüzde 30 artmış durumda. Sektörün tüm paydaşları gelecek yıl pamuk üretiminin gerileyeceği konusunda hem fikir. Maliyet artışlarının en çok etkilediği alanlardan birisi de hayvancılık sektörü.Hem süt üreticilerimiz hem de besi üreticilerimiz maliyetler nedeniyle üretime devam etmekte zorlanıyorlar.Sektörde süt ineklerinin kesime gittiği yönündeki görüşü TÜİK’in hayvan sayısındaki azalma verileri de doğrular nitelikte. Büyükbaş hayvan sayısında geçen yıla göre bir düşüş söz konusu.Bu durumun orta ve uzun dönemde hem et hem de süt üretimini olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle tarımda üretim planlaması yapmak ve bu plana uygun destekleme politikalarını hayata geçirmek gıda güvenliği için bir zorunluluk haline geldi” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.