TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Kesin hesap’ görüşmelerinde İduğ’dan ‘ihale’ sitemi

Bornova Belediyesi Meclis Toplantısı'nda konuşan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Gerçekleştiremeyeceğiz tek bir şey var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 08:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Kesin hesap’ görüşmelerinde İduğ’dan ‘ihale’ sitemi

TENZİLE AŞÇI
Bornova Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturumda, bir önceki meclis toplantısında görüşülmesi sonraya bırakılan Bornova Belediyesi 2022 Mali Yılı Kesin Hesap görüşmeleri yapıldı. 

Belediyenin 2022 yılında gelir bütçesi 2022 yılına göre yüzde 63 artışla 793 milyon 778 bin lira olurken, gider bütçesi ise yüzde 74 artışla 818 milyon 678 bin lira oldu. 

İDUĞ: ''BORÇÇSUZ BİR YIL GEÇİRDİK”

Gider bütçesine ilişkin bilgi veren Başkan İduğ, “341 milyonla başlayıp 2022’de 793 milyonla tamamladığımız bir gelir oranımız var. Giderde de aynı şekilde 2022 yılı 818 milyon. Gelirin gidere oranı yüzde 97. Tahmini bütçenin gerçekleşme oranı da yüzde 94. Son derece tahminleri yakalayan denk bir bütçeyle yılı tamamlamışız. Gelirlere baktığımızda artış- azalışın yüzde 63 olduğunu görüyoruz. Giderlerde de yüzde 74. Borç ödeme konusu… Biz geldiğimizde banka kredisi ve bazı ödemeler vardı. Onları yapmıştık. 2022 yılı borçsuz bir yıl olarak devam etmiş. Paylara baktığımızda… Türkiye’deki ekonomik koşullar ortada. 2021 yılında 337 milyon olan personel giderinin 2022 yılında 500 milyona taşındığını görüyoruz. Benim bir dengem var. 2020 ve 2021 yıllarında personel giderleri yüzde 67 ve yüzde 71’e çıkıyor. Burada 2021 ve 2022 yılında 6 aylık geriye dönük ödemeler yapıldı. Onların dahil olmasıyla bu oran yükseldi. 818 milyonluk gider içerisinde 500 milyonu personel gideri. İşletmenin 98 milyonluk sabit gideri var. 131 milyonluk yatırım yapılmış. Mal ve hizmet alımı ise 54 milyon. Bu aslında rekabetçi anlayışın bir göstergesi. 2019 yılında 46 milyon olan mal ve hizmet alımının daha fazlası 2022 yılında sadece 54 milyona yapılmış. Bu hem rekabetçi hem stok yönetimi hem de bize göre çok kontrollü bir çalışma. Gider gerçekleşmesi… 2022 yılında da 54 milyon olmuş. Dolayısıyla bu da Bornova Belediyesi’nin bütçesini ne kadar doğru kullandığını ortaya koyuyor. Faiz giderleri… 2020 yılından sonra herhangi bir faiz ödemesi yok. Aksine gelir tablosunda tam tersi bir durum görülecek. Borçlanma olmadığı için kasada para olması, iyi bir bütçeyle yönetildiği için herhangi bir kredi kullanılmamış” dedi.

EMLAK VERGİSİNDE VATANDAŞIMIZI KORUDUK

Gelir bütçesinde de emlak vergileri ve İller Bankası ödeneklerine dikkat çeken İduğ, “Gelir bütçe kalemleri… Türkiye’de maliyetlerin yüzde 112 artığı bir dönemde emlak vergilerinin ir önceki yıla göre sadece yüzde 22 arttı. İller Bankası'ndan gelen oran yüzde 44 büyümüş. Sonuçta emlak vergilerinden yüzde 22 artış bizim vatandaşı koruduğumuz kalemlerden birisi. En önemli konulardan biri İllet Bankası. 2019’da 112 milyon alırken emlak vergilerimiz 116 milyonmuş. Emlak vergileri 2022 yılında 179 milyon olurken, İller Bankası artışı 312 milyon olmuş. Sonuç olarak 341 milyonluk 2019 milyonluk bütçesi 719 milyon olarak gerçekleşmiş 2022 yılında. Personel gideri… 158 kadrolu çalışan arkadaşımızla başlamıştık 2019 yılındı. Personel giderleri toplam bütçenin yüzde 38’iydi. Kadrolu çalışan giderleri 2019 yılında 36 milyonken 2022 yılında 33 milyon olmuş. Bu rakam olduğu gibi devam etseydi 36 milyonu 136 milyon olarak öderdik. Kiralama değil satın alma ve insan kaynaklarınızdaki doğru gelişmeler bizim bu bütçeyi iyi bir şekilde kullanmamızı sağladı” diye konuştu.

İHALEYE GİRECEK VARSA GETİRİN

Yatırımlar hakkında da bilgi veren İduğ, bir konuda sitemde bulundu ve “Yapılan yatırımlara baktığımızda 42 milyonluk yol yapım yatırımı. Naldöken Pazaryeri 9 milyon. İÇTAŞ hizmet binası bu ay sonunda bitiyor. 5 milyon 644 milyonluk yatırım. Kız öğrenci yurdu yapım işi. 1 milyon 34 bin lira. Mayıs ayı sonunda hizmete girecek. Hukuki el atma… Bu 1995’li yıllarda yapılan çalışmaların bedelini 2022 yılında biz ödüyoruz. 36 milyonluk kamulaştırma parası ödemek zorunda kaldık. Bu para 100 milyona çıkabilir. Allahtan Belediyeler Birliği’nin aldığı kararla hukuki el atmalar durdu ama mahkemeler sonuçlandıkça ödemek zorunda kalacağız. İzmir Valiliği Yatırım İzleme… Bu arada Sayın İzmir Valimize teşekkür ediyorum. Dar-u Kura’yı satın aldık. Onun ödemesinin yüzde 95’ini bize iade etti. 2022 yılı sonu itibariyle Bornova Belediyesi'nin herhangi bir çalışanına ya da piyasaya borcu yok. Borcu olmayan 2022’den 2023’e geçerken kasasına da nakit 121 milyon 769 bin lira olan bir belediye. 2024’e de borçsuz geçmek temennim. Borç olabilir ama yatırımın büyüklüğü... Biz söylediklerimizi yaptık. Yerine gelmeyecek olan tek bir şey var. Kongre merkezi. 2 defadır ihaleye giren yok. Hala da ihaleye giren firma bulamıyoruz. Varsa getirin” ifadelerini kullandı.

ARIKAN: ''BÜTÇEYE BAĞLI KALINDIĞI GÖRÜNMEKTEDİR''

İduğ’un sunumunun ardından CHP grubu adına konuşan Cem Arıkan, "Gelir gerçekleşmesi 793 milyon lira, gerçekleşme oranı yüzde 102'dir. Gider ise 817 milyon lira olup gerçekleşme oranı ise yüzde 94'dür. 2022'den 2023 yılına devrolan hesaplarımızda 121 milyon 769 bin lira bulunmaktadır. Başarılı bir kesin hesap yılı olduğu kanaati oluşmuştur. Vadesi geçmiş hiçbir borcumuz bulunmamaktadır.  Tüm cetvellerde mevzuata ve bütçeye bağlı kalındığı görülmektedir" dedi.

KASACI: ''ATIL OLAN YERLER DEĞERLENDİRİLMELİ''

AK Parti sıralarından söz alan Adem Kasacı kongre merkezi konusunda ‘üvey evlat’ yorumu yaparken atıl alanların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek "Taahhüt edilip de yapılmayan işlerden bahsetmek istiyorum. Bornova kongre merkezi… Her ne kadar büyükşehir destek olacak deseniz de Bornova Büyükşehir'in üvey evladı olarak görüyorum. Bu işlem tamamlanamadı. Müdürlükler bazında baktığımızda… En icraatçı müdürlüklerinden olan Fen İşleri'nin gerçekleşme oranı yüzde 84 olduğunu görüyoruz ancak özel kalemde gerçekleşme oranı yüzde 94 oranında. Temsil tanıtım giderlerimizin 2021 yılında 1 milyon 842 lira olurken 2022 yılında 3 milyon 338 milyon olduğunu görüyoruz.  Sermaye gelirleri arasında arsa ve taşınmaz gelirleri var. 5 milyon liralık arsa satışı olduğunu görüyoruz. Sosyal yardımların bütçesi biraz daha arttırabilir, ilçemize oranla düşük olduğunu görüyoruz. Asfalt serim işleri Bornova sınırlarında yapılsa daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Pınarbaşı örneği vereceksiniz ama Merkez Mahallesi bekliyor. Doğanlar ve Mevlana Mahallelerinde de sıkıntı var. Fen İşlerinde sıkıntı olduğunu görüyoruz. Bu birimlerde çalışanların sayısının arttırması gerektiğini düşünüyoruz. İllet Bankası gelirleri… Gelir artışı olması belediyemizin kendi gelir artışının olmadığını görüyoruz. Belediye, atıl olan yerleri değerlendirişe daha faydalı olur" diye konuştu.

SEVİNÇ: ''GAYET BAŞARILI VE OLUMLU''

İYİ Parti grubu adına kesin hesap bütçesini değerlendiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise çalışmaların başarılı olduğunu vurgularken, "Şunu görüyoruz ki gerçekten Bornova belediyesi olarak gelir gider dengesinin çok sağlıklı bir şekilde oluşturulduğu, harcamaların bu çerçevede yapıldığı, belirtilen projelerin bu çerçevede geliştiği, tek bir proje de ihaleye giren olmadığı bir dönem geçirdik. Sonuç olarak belediyemizin kesin hesaptaki gayretleri gayet başarılı ve olumlu. Ben bu çalışmalarda emeği geçen tüm bürokratlarımıza ve başkanımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

TATLI: ''BİR ŞEY YAPILMAK İSTENEMZSE BAHANE ÇOK''

AK Partili meclis üyesi Sait Tatlı, kongre merkezi konusunda ‘bahane’ eleştirisini yaptı ve şunları söyledi; “Personel yönetiminden bahsettiniz. Memur ve SSK giderinden ciddi bir düşüş olduğunu ifade ettiniz. Ama bu bahsedilen personelin işe iade davası açtığı duyumlarımız var. Bunların içerisinde. Yine hukuksuz bir şekilde yapılan işten çıkarmalar sonucunda dava açan 20 kişi davayı kazandı ama hala işe iadeleri yapılmadı. Kongre merkeziyle ilgili müteahhit bulamadığınızı söylüyorsunuz ama göreve geldiğiniz projeyi değiştireceğiz söylediniz. Projeyi değiştirdiniz. Sonra pandemi, sonra deprem şimdi de ekonomi diyorsunuz. Bir şey yapılmak istenmediğinde bahane çok eğer o gün o şartlar altında yapılmış olsaydı bugün bu meclisi orada yapıyor olurduk.”

İDUĞ: HAKARET KABUL EDİYORUM

Oylamanın ardından tekrar konuşan İduğ, "Atıl alanlarla ilgili… Bir benzin istasyonu yeri vardı. Bugün 50-60 milyon değerinde istasyon haline getirdik. Serintepe'de kötü bir bina vardı. Orayı kreş yaptık. Biz atıl alanları olabildiğince değerlendirmek için çaba sarf etti. Sosyal hizmetlerle ilgili... Ekonominin geldiği nokta ortada. Aşevi çalışması tamamlandı. Bornova'da 17 sanayi sitesi var. İzmir'in tüm yükünü Bornova çekiyor. Bunun 463 bin nüfusu olan Bornova'nın 1 milyona  hizmet etmesi ve Çevre il müdürlüğünün, bakanlığın, Büyükşehir’in görevi olan sanayi atıklarını da 4 yıldır almak zorunda kaldık. Bizim görevimiz değil bu. Bunu herkes bilsin. Basında çöp dağları denmesin. Bize hakaret kabul ediyorum bunu. Üretenlerin sorumluluğundadır. Bertaraf edilmesi gerekiyorsa onlar yapacaklar. 4 yıldır biz yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ancak bilin ki bu Bornova Belediyesi'nin sorumluluğunda değildir" dedi.

Belediyenin 2022 Mali yılı Kesin Hesap Bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.