TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir haber: Asırlık cami restore ediliyor

30 Ekim 2020'deki 6,6 büyüklüğündeki depremde zarar gören ve ibadete kapatılan tarihi Kestanepazarı Camisi, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yer alıyor. Ancak, yapılan restore çalışmaları sonucunda cami yeniden ibadete açılmak üzere restore edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 12:07
Kaynak: AA
İzmir haber: Asırlık cami restore ediliyor

İnşa tarihi tam olarak bilinmese de, 1667'de Eminzade Hacı Ağa veya Ahmed Ağa tarafından yaptırıldığı düşünülen cami, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunmaktadır.

Bugünkü şeklini almadan önce, 19. yüzyılda yaşanan büyük bir yangında zarar gören cami, aynı yüzyılın ikinci yarısında gerçekleştirilen restore çalışmalarıyla yeniden yapılandırıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda, cami geniş bir kubbe ile çevresinde dört kubbe bulunan kare bir yapıya dönüştü. Tarihi caminin mihrabının, Türk mimarlık tarihinde Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve görkemli eserlerden biri olan İsa Bey Camisi'nden getirildiği belirtilmektedir.

Seferihisar açıklarında 4 yıl önce meydana gelen depremde büyük hasar gören tarihi camide, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Tahir Emre Can, Kestanepazarı Camisi'nin kentin en önemli tarihi yapılarından biri olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle caminin zarar gördüğünü ve ibadet edilemez hale geldiğini ifade eden Can, şunları dile getirdi:

"Camimiz, konumu ve büyüklüğüyle şehrimiz için büyük bir öneme sahip. Bugüne kadar ayakta kalması bizim için son derece kıymetli. Restorasyon çalışmalarıyla camimizin eski ihtişamına kavuşacağına inanıyoruz. Şu anda üst yapı çalışmalarına başladık. Temel aşamasına geçerek camimizi güçlendirecek ve ecdat yadigarı bu eserin uzun yıllar boyunca var olmasını sağlayacağız. Hedefimiz, camimizi yeniden toplumun hizmetine sunmak için yaklaşık üç yıl içinde tamamlamaktır."

Tahir Emre Can, çalışmaların üç yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. İzmir'deki depremin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün korumasındaki birçok camiyi etkilediğini ifade eden Can, bunların neredeyse tamamının onarıldığını vurguladı. Ayrıca, 2024 yılı için planlamalarının olduğunu ve hem İzmir'de hem de Manisa'da bulunan eserlerin restorasyonu için çalışmalar yapacaklarını da dile getirdi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.