TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kekeleme ve Fonolojik Bozukluklar

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2022 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2022 07:13

Kekeleme bozukluğunda; çocuğun konuşmasının zamanlamasında ve akıcılığında bozulmalar olur. Seslerin ve heceler tekrar edilebilir veya sık sık uzatılabilir ve duraklama olabilir. Kelime yinelemeleri olabileceği gibi hece yinelemeleri de olabilir. Kişi bazen söyleyemediği kelimeyi konuşmamak için; başka kelimeler kullanmaya arayışına girebilir. Genelde 2-4 yaşları arasında olan kekemelik normal olarak karşılanır. Kekemeliğin yüzde 90 geçici olmakla beraber yüzde 10 kadarı kalıcı olabilir. Israr eden kekemeliklerde gerekli çalışmaların ve müdahalenin yapılması gerekir. Kekemelik belli bir süre geçmez ise anne babaların zaman kaybetmeden çocuklarını uzmanlara götürmesi gerekir.

Yine stres, kaygı, aşırı ebeveyn davranışları, kardeş doğumu, okula başlama, yer değiştirme gibi faktörlerinde kekemeliğin şiddetini artırdığı konusunda klinik veriler mevcuttur.

Kekemelikten dolayı çocukta gelişebilecek özgüvenin zedelenmesi, sosyal ortamlara girmek istememe ile birlikte sosyal fobi, etrafta konuşmaktan kaçınma, arkadaş ilişkilerinde bozulmalar, ders ve okulda konuşmak istemediği için uyum güçlükleri, içe çekilme, kendini ifade etmekte zorluk, kronik depresyon gibi durumlar görülebilir. Bu nedenle eşlik eden bazı psikiyatrik sıkıntılar için psikoterapi ve ilaç desteği gerekebilir.

Fonolojik bozuklukta ise; bazı harflerin ve hecelerin söylenmesinde problem vardır. Fonolojik bozukluğun tedavisinde kekelemeye benzerdir. Ancak burada yaklaşım ve altta yatan psikopatoloji farklıdır. Fonolojik bozukluğu olan çocuklarda bu durum zekâ gerilikleri, işitme ve duysal sorunlar, konuşma ile ilgili motor bozukluklardan, merkezi sinir sistemi sorunlarından ayırt edilmelidir.

Fonolojik bozuklukta en sık r-s-k-ş gibi harflerin telaffuz edilmesinde sorunlar vardır. Bu sorunlardan dolayı çocuk yaşıtları arasında uyum güçlükleri ile karşılaşabilir. Özellikle bu durumu fazla olan çocukların sosyalleşmelerinde sorun olabilir.

Bütün bu nedenlerden dolayı kekemelik ve fonolojik bozukluğu olan çocukların psikososyal desteğine gereken önem verilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.