TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadir Gecesi ne zaman? Hangi ibadetler yapılır? Okunacak dualar...

İslam aleminin en kıymetli gecelerinden olan Kadir Gecesi'ne sayılı günler kala, bu hayırlı gecede yapılması gerekenleri haberimizde derledik…

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadir Gecesi ne zaman? Hangi ibadetler yapılır? Okunacak dualar...

Ramazan'ın sonuna doğru yaklaşılırken İslam Alemi için bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğu ve hangi ibadetlerin yapılacağı sorusu merak konusu oldu. İslam alemi bu önemli geceyi ibadet yaparak geçirirler. Öyle ki bu gece yapılan tüm ibadetlerin sevabı kat kat fazla yazılır. Ayrıca günahların diğer günlere oranla daha çok kabul edildiği aktarılır.  Kadir gecesinde yapılması gereken ibadetleri ve okunacak duaları sizler için haberimizde topladık.

KADİR GECESİ NE OLDU?

İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, İslam dini içi en önemli günlerden biridir.  Zira bu gece sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği, bin aydan daha hayırlı kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Kur'an-ı Kerim'de Allah (C.C.) Kadir Suresinde “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir" diye buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’de bu gecenin kıymetini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir 1) şeklinde ifade etmiştir.

"KADİR GECESİ NE ZAMAN?

On bir ayın sultanı Ramazan ayı bu yıl 23 Mart tarihinde başladı. Artık son günlerini yaşadığımı Ramazan ayının içerisinde bulunan en önemli gece olan Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre, 17 Nisan 2023 Pazartesi günü idrak edilecek.

KADİR GECESİNDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Kadir Gecesi okunacak dualar şu şekilde;

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:

Ya Resulullah, Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?

Şöyle buyurdu:

Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.

(Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle)

Bu duayla birlikte, Fatiha, Nas gibi Kur'an’dan bilinen tüm dualar okunabilir. Fatiha suresi 1-5 ayetleri, Bakara suresi6 67, 127, 128 ve 201. ayetler, Al-i İmran suresi 8. ayet, Araf suresi 155. ayet, Yunus suresi 58. ayet ve Hud suresi 47. ayetleri Kadir gecesinde okunması farz olan dualar arasındadır.

KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

Kadir Gecesinin ihya edilebilmesi için İslam alemi olarak, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, dua, tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü diri bütün Müslümanlara göndermelidir. Bunun yanı sıra Kadir Gecesinde Müslümanlar 4 veya 12 rekât namaz kılabilmektedir. Kadir Gecesi için kılınacak namazda ilk olarak niyet edilmektedir. Niyet edildikten sonra 1. rekâtta Fatiha ve 3 Kadir suresi, 2. rekâtta Fatiha ve 3 İhlas suresi, 3. rekâtta Fatiha ve 3 Kadir suresi ve son olarak 4. rekâtta Fatiha ve 3 İhlas suresi okunmaktadır.

Kadir Gecesi namazı kılınışı sırasında iki rekâtta bir tahiyyata okunmaktadır. Selamdan sonra 11 kez ''Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, La ilahe illa hu vallahi ekber Allah-u Ekber velillahi hamd'' denmektedir. Daha sonra ise 100 defa İnşirah suresi ve 100 defa da Kadir suresi okunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.