TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMMOB’nin eril yapısı değişmeli: Kadın başkan gelmeli

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, kadın işi erkek işi diye bir ayrım olmadığını vurgulayarak, meslek seçiminde toplumsal cinsiyet rollerinin kırılması gerektiğine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 09:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TMMOB’nin eril yapısı değişmeli: Kadın başkan gelmeli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER

‘Sen kadınsın yapamazsın, elinin hamuruyla erkek işine karışma’ gibi sözleri yıllar içinde hepimiz çocuk yaştan itibaren duymaya başlıyoruz. Bu bazen aile içinde olmasa bile, okul ve iş ortamında karşımıza çıkan sözlerden bazıları oluyor. Birçok erkek ‘kadın işi’ diyerek ailesinden ya da çevresinden kötü bir tepki göreceğini düşünerek istediği mesleği seçemiyor. Ya da kadınlar, erkek hegemonyasının hakim olduğu sektörlerde bir yer edinemeyeceklerini düşünerek istediği alanda bir adım atmaya çekiniyorlar. Tüm bunları yavaş yavaş günümüz dünyasında kırmaya başlasak da bu durum uzun bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

BİZİ BİR YÜK OLARAK GÖRÜRLERDİ

2007 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı, iki çocuk annesi Şebnem Seçkin Uğurlu, toplumsal cinsiyet rollerinin meslek seçiminde kırılması gereken bir ön yargı olduğunu belirtti. Uğurlu, toplum içerisinde daha çok ‘erkek mesleği’ olarak görülen bir mesleğin içinde bulunma sürecini ve bu mesleği seçme nedenlerini ise şu şekilde anlatıyor: “Aslında idealist bir yaklaşımla seçim yapmadım. Ailemizde elektrik ve elektronik ile ilgilenen kişi babamdı. Babam subay olduğu için orduda da elektronik sistemler üzerine çalışmış. Bu sebeple çocukluğumdan beri elektronik sistemleri görmüşlüğüm var ama bu durum bende tutku uyandırmış değildi. Ben daha çok dönemin popüler meslekleri ve üniversitelerinin peşinden gitmiş biriyim.”

Bir kadın olarak yüzde 90’ınını erkeklerin oluşturduğu bir mesleğin içerisinde bulunmanın nasıl bir his olduğuna da değinen Uğurlu, “Bizim fakültelerimizde genellikle kadın öğrenci oranı yüzde 10 civarında seyrediyor. Benim dönemimde 60 kişilik sınıfta biz 4 kadın öğrenciydik. Bu benim için başlarda zor olmuştu. Ancak içinde bulunduğunuz durumda aslında yaşadığınız zorlukları fark etmiyorsunuz. Mezun olduktan ve belki de üzerinden yıllar geçtikten sonra bazı şeyleri kadın olmaktan kaynaklı yaşadığınızı ancak o zaman idrak edebiliyorsunuz. Ancak üniversite olarak böyle bir ayrımcılığa asla maruz kalmadık. Aksine kadın öğrencileri destekleyen hocalarımız vardı. Fakat sınıftaki erkek arkadaşlarımız laboratuarlarda bizlerle grup olmak istemez ve bizi bir yük olarak görürlerdi” diye konuştu.

Bu alanda kadın olmanın zorluklarından da bahseden Uğurlu, özellikle saha ve şantiye görevlerinde kadınların özellikle tercih edilmediğini bildiklerini dile getirdi. Bazı durumlarda ise kadın mühendislerin şirketler tarafından özellikle arandığını belirten Uğurlu, “Kişinin kendisinin iş ortamında bulunmamasını fakat diplomasının bulunmasını istedikleri durumlar oluyor. Çünkü kadınların bu işi daha düşük ücretlere kabul edeceğini düşünüyorlar. Ya da satış mühendisliği dediğimiz çalışma alanı içerisinde kadınların daha iyi ve kibar olabileceği yargısıyla kadınlara yöneliyorlar. Ama şu da bir gerçek ki kadınları tercih etmelerinin sebebi genellikle gelir anlamında onlardan daha fazla kısıtlamaya gidilebileceği düşüncesi oluyor” dedi.

ALGILARI TOPLUM KIRACAK!

Toplumsal cinsiyet rollerinin elektrik elektronik mühendisliği içerisindeki yerinin nasıl değiştirebileceği sorusuna da yanıt veren Uğurlu, bunun uzun bir süreç olduğuna dikkat çekti. Başkan Uğurlu, genel olarak ‘kadın işi ve erkek işi’ diye bir ayrımın olmaması gerektiğine de vurgu yaparak, “Sektör içerisinde de tekstil mühendisliği, kimya mühendisliği ve çevre mühendisliği gibi alanlar da kadınlara ait bir alanmış gibi görünüyor. Bu algıları kıracak olan toplumdur. Bizler birtakım bireysel ya da kolektif çabaların içerisine giriyoruz. Örneğin Elektrik Mühendisleri Odası bünyesindeki meslek tanıtımlarında bu işin içerisinde kadınların da yer aldığını göstermek üzere çalışmalarda bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

TMMOB’NİN ERİL YAPISI DENGELENMELİ

Şebnem Seçkin Uğurlu, sektör içerisindeki kadına yönelik algının değiştirilmesini temelden başlaması gerektiğine inandığını vurgulayarak, “Kadın TMMOB başkanı bile yok. Aslında ben en büyük hedeflerden birinin de bu olduğunu düşünüyorum. TMMOB’nin eril yapısını dengeye getirebilmek bile bu topluma verilebilecek çok önemli bir mesajdır” açıklamasında bulundu.

2 dönemdir başkanı olduğu EMO şubesinde peşinden kaç kadının daha gelebileceğinin önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Uğurlu, “Benden sonra bu durum kaç dönem daha devam edecek. Bu benim kafamdaki sorulardan bir tanesi. Önemli olan bir kişinin kadın başkan olması değil. Önemli olan kadın arkadaşlarımı burada olabilmek için cesaretlendirmektir” diye belirtti.

EMO’DA ÇOCUK ODASI VAR

EMO şubesinde bir çocuk odası var olduğunu da aktaran Uğurlu, “Bu projeyi ben uygulamaya koydum. Çünkü kadınların ev yükü çok fazla. Ben kendim de bu sebepten dolayı senelerce iş ortamından uzak kalmak zorunda kaldım. Burada çalışmakla ilgili kadınların da birtakım kalıpları var. Bu kalıpları bir miktar kırabilirsek ben kadınların burada yer almaktan mutlu olacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.