TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

20 yıl önce Balçova’da kadın meclis üyemiz yoktu!

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “20 yıl önce kadın meclis üyesinin olmadığı Balçova’da bugün bir kadın belediye başkanı, kadın siyasi parti ilçe başkanları, mecliste önemli bir sayıda kadın meclis üyeleri var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 10:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
20 yıl önce Balçova’da kadın meclis üyemiz yoktu!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-RÖPORTAJ

Balçova Belediye Başkanı Sayın Fatma Çalkaya ile İLKSES Gazetesi Kadın eki için bir röportaj gerçekleştirdik. Siyasi olarak beklenmedik bir olayın akabinde belediye başkanlığına adaylığı açıklanan Fatma Çalkaya ile seçildiği dönemden itibaren yaptığı çalışmalar ve kadın gözüyle Balçova’da yaptığı başarılı işleri konuşma fırsatı bulduk. Kadınlara karşı pozitif ayrımcılığın toplumda istenen seviyede olmaması, kadın cinayetlerinin her geçen gün içinden çıkılmaz hale geldiği bir durumda ilçesinde yaşayan kadınların ve genç kızların rol model olarak alabileceği Fatma Çalkaya’yı daha yakından tanımak için sorularımızı yönelttik.

Sayın Fatma Çalkaya bize önce kendinizden biraz bahseder misiniz? Belediye Başkanı olmadan önceki yaşamınız nasıldı?

Şimdiki kadar olmasa da çok yoğun bir yaşantım vardı. Sabah erken saatte evden çıkıp 7 mahallemizde bulunan Semtevi görevlilerimiz ile program yapardık. O gün mahallede hasta olan, doğum yapan veya cenazesi olan evlere giderdik. Akşama kadar Balçova’yı sokak sokak, kapı kapı gezerdik. 15 yıl böyle geçti. Şimdi de öyle yapmaya çalışıyorum ama belediyenin yoğunluğundan dolayı biraz zor oluyor. Ama fırsat bulunca yine ziyaretlerime devam ediyorum.

KADININ EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİ

Kadınların siyasette aktif ve etkin rol alması hem yerel siyaset hem de genel siyasette nasıl bir hava oluşturuyor?

Ne yazık ki siyasetteki kadın sayısı olması gereken seviyede değil. Bunun için kadınlar mücadele ediyor. Kadınların siyasi, ekonomik veya toplamsal başka bir alanda hayatın içinde yer almaları çok önemli. Özellikle ekonomik özgürlük bir kadının toplumda söz sahibi olması için önemli bir eşik. Bu sadece büyük işletmesi ya da çok önemli görevler üstlenmek anlamında değil. Kadının kendi parasını kazanması çok önemli. Bir fabrika işçisi de olsanız o fabrikanın genel müdürü de olsanız önemli olan kendi paranızı kazanıyor olabilmeniz. Kadın ekonomik olarak özgür olunca diğer alanlarda da özgüven ve özgürlük arkasından geliyor. Biz Balçova Belediyesi olarak bunu önemli ölçüde aştık. Balçova Semtevleri ve Kadın Kooperatifi sayesinde Balçovalı Kadınlar bir devrim gerçekleştirdi. 20 yıl önce kadın meclis üyesinin olmadığı Balçova’da bugün bir kadın belediye başkanı, kadın siyasi parti ilçe başkanları, mecliste önemli bir sayıda kadın meclis üyeleri var.

Yerel seçim sürecinden bu zamana kadar geçen sürede kendi performansınızı nasıl buluyorsunuz?

Aslında bunu benim değerlendirmem çok gerçekçi olmaz. Bunu en iyi değerlendirecek olan halkımızdır. Ben yaptığımız hizmetlerin halka dokunuşuna bakarak bir değerlendirme yapabilirim. Seçimlerden sonra var olan ekonomik ve siyasi zorlukların üstüne biliyorsunuz bir koronavirüs salgını, bir deprem, bir sel afeti yaşadık. Bu krizlerin hepsinde Balçova Belediyesi olarak çok önemli işlere imza attığımızı ve halkımızın ihtiyaçlarını giderdiğimizi düşünüyorum. Bu yaşananların hepsi bizim bütçemizi de çok etkileyen olaylardı. Sadece pandemi bile bütçemize çok önemli bir yük getirdi. Çünkü biz vatandaşımızın tüm ihtiyaçlarına cevap verdik. Maskenin satışının yasak olduğu ve karaborsa olduğu günlerde ilçemizdeki tüm vatandaşlarımıza maske ve dezenfektan dağıttık. Evinde yalnız yaşayan büyüklerimize veya maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza her gün beş çeşit sıcak yemek ulaştırdık. Genelge ile işyerini uzun süre kapatmak zorunda olan kahvehane gibi işletmelere maddi destek verdik. Diğer esnaflarımıza da hijyen malzemesi desteğinde bulunduk.

HİZMETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

Belediye başkanlığınız sürecinde kadınlara pozitif ayrımcılık noktasında daha da hassaslaştığınızı düşünüyor musunuz? Sizce kadınları pozitif ayrımcılıkta istenen düzeyde miyiz?

Sadece kadınlara değil, hizmetlerimizi yerine getirirken kırılgan grup dediğimiz; yoksul, engelli, çocuk, genç, kadın, yaşlı ve işsiz vatandaşlarımızın dezavantajlarını her zaman ön planda tutuyoruz. Genel politikamız kadınlar ve gençlerin; istihdamına, sosyal hayata entegresine ve eğitimine yönelik hizmetleri içeriyor. Semtevlerimiz ve Balçova Kadın Kooperatifi ile kadınların üretim ve satış yapmasının önünü açtık. Şimdi bu satış yöntemlerini günün şartlarına uygun hale getirmek için teknoloji ile adapte ediyoruz. Çocukların ve gençlerin eşit ve kaliteli eğitim alabilmesi için de bütçemizin önemli bir bölümünü harcıyoruz. Çocuklarımızın kırtasiye ve kıyafetlerinden bilgisayarlarına kadar ücretsiz veriyoruz. Okul Aile birliklerimiz ile koordine olarak okul ve sınıfların eksikliklerini giderip, teknolojik altyapısını geliştiriyoruz. Yaşlı ve kimsesiz vatandaşlarımızı yine Semtevlerimiz ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz aracılığıyla sürekli takip ediyoruz. Yemeklerinden hastane ve sağlık giderlerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca yapımı devam eden bir Olgun Gençlik Merkezimiz var. Yaşını almış büyüklerimizin sosyal aktivite alanı olarak kullanacağı bu merkezimizi kısa sürede hizmete açacağız. Engelli bireyler için hazırladığımız bir Engelli Haritamız var. Bu haritamız ile hangi engelli bireyin hangi sokakta yaşadığını, nasıl bir engel türü olduğunu ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Bunun dışında engelli çocuklarımıza ekonomik özgürlük kazandırmak ve sosyalleşmeleri adına sürdürdüğümüz Engelsiz Şekerleme projemiz var. Bu proje ile engelli çocuklarımızın yaptığı şekerlemeleri; nikah, düğün, nişan yapan çiftlerimize satmalarını sağlıyoruz. Engelsiz Kafemizde de down sendromlu gençlerimiz çalışıyor. Yaşadığımız derin ekonomik kriz nedeniyle hayat gittikçe güçleşiyor. Biz bu süreçte de hiçbir vatandaşımızı aç ve açıkta bırakmayacak şekilde hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Balçova Belediyesi olarak gerçekleştirdiğiniz projelerden sizin için en çok önem arz eden proje neydi? Nasıl bir Balçova hayal ediyorsunuz?

Yaptığımız her çalışmanın ayrı ve özel bir yeri var. Çünkü bir ihtiyaçtan kaynaklanan ve bir akıl süzgecinden geçtikten sonra hayata geçen hizmetler. Örneğin çocuklara ve üniversite öğrencilerine bilgisayar dağıtmak bu pandemi sürecinde yapılabilecek en iyi hizmetlerden birisi bence. Büyüklerimiz için hazırladığımız Olgun Gençlik Merkezi veya gençlerimiz için inşaatını tamamladığımız Kültür Merkezimiz. Tüm bu çalışmaları daha yaşanabilir, insanların gülümsediği, çevresel açıdan sorunları olmayan Balçova’yı daha ileri seviyelere getirmek için yapıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.