TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaç faktör güneş kremi kullanmalıyız?

Uzmanlar dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi uygulanması gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kaç faktör güneş kremi tercih etmeliyiz?Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kaç faktör güneş kremi kullanmalıyız?

GURBET YAVUKLU

Kavurucu sıcakların da gelmesiyle birlikte, hali hazırda yaz-kış uygulamamız gereken güneş kremlerini uygulama ihtiyacımız da artmış durumda. Güneş kremi satın alacak kişiler için pek çok markanın birden fazla seçeneği bulunuyor. Peki güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Güneş kremleri ile ilgili bilmemiz gerekenler neler? Sizler için bu soruların cevaplarını derledik, işte kapsamlı güneş kremi dosyası...

güneş kremi

KAÇ FAKTÖR GÜNEŞ KREMİ KULLANMALIYIZ?

Piyasada çok sayıda marka tarafından çıkarılmış birbirinden farklı güneş kremleri bulunuyor. Bronzlaştırıcılar, çeşitli SPF içerikli güneş kremleri, güneş sütleri, güneş yağları gibi ürünler bakımından kozmetik piyasası oldukça zengin. Peki hangisini tercih etmeliyiz?
Öncelikle belirtmekte fayda var ki, bronzlaştırıcı ürünler güneş kremlerinin yerini tutmuyor ve güneş koruyucularının yerine geçmiyor. Bu nedenle güneş koruyucu kullandıktan sonra bronzlaştırıcı ürün uygulamak güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gerekli. 

Piyasada çeşitli SPF içeren güneş koruyucu ürünler yer alıyor. Kaç SPF içeren güneş koruyucu kullanmanın faydalı olacağını açıklamadan önce SPF'in ne olduğuna değinmek önemli. SPF, güneş koruma faktörü anlamına gelir ve güneş kreminin cildi, güneş yanığına sebep olup, cilde zarar veren ve cilt kanserine sebep olabilen UVB ışınlarından ne kadar iyi koruduğunun bir ölçüsüdür. Daha yüksek SPF koruması ve geniş spektrum içeren bir güneş kremi, daha düşük SPF değerine sahip ürünlere göre güneş yanığı, UVA hasarı ve DNA hasarına karşı daha fazla koruma sağlıyor. 

Örnek verecek olursak, SPF 30, UVB ışınlarının yaklaşık yüzde 3'ünün cilde çarpmasına izin verirken. SPF 50, bu ışınların yaklaşık yüzde 2'sinin geçmesine izin veriyor. Yani SPF 30 içerikli kremler, cilde yüzde 50 daha fazla UV radyasyonunun nüfuz etmesine izin veriyor. Bu nedenle yüksek SPF içeren güneş kremleri tercih etmek cildimizi güneş ışınlarından daha fazla koruyacaktır.

SPF 15, UVB ışınlarının %93'ünü engellerken, SPF 30, UVB ışınlarının %97'sini engeller. SPF 50 ise, UVB ışınlarının %98'ini engelliyor.

GÜNEŞ KREMİNİN KORUYUCULUĞUNU NASIL ARTIRABİLİRİZ?

Yüksek SPF koruması içeren güneş kremlerini tercih etmekle birlikte güneş kremini 2-4 saatte bir yenilemek güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyuculuğunu artıracaktır. Bunun yanı sıra son günlerde güneş kreminin doğru uygulamasının nasıl olacağı da gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Son dönemlerde ortaya atılan bir görüş olarak, güneş kreminin tampon hareketlerle uygulanmasının koruyuculuğunu daha çok artıracağı iddia ediliyor.

GÜNEŞ KREMİ NASIL TEMİZLENMELİ?

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremini uygulamak kadar günün sonunda güneş kremini doğru şekilde yüzümüzden çıkarabilmek de oldukça önemli. Güneş kremleri, yağ bazlı bir yapıda olduklarından dolayı yalnızca su yardımıyla veya su bazlı bir temizleme ürünüyle cildinizden arındırmanız mümkün olmayacaktır. Güneş kremini ciltten çıkarabilmek için uzmanlar, çift aşamalı temizlik yapılmasını öneriyor. Peki nedir çift aşamalı temizlik?
Yağ bazlı ürünler yalnızca yağ bazlı temizleyiciler yardımıyla çıkar. Bu nedenle öncelikle yağ bazlı bir yüz temizleyicisi kullanıp yüzü temizlemek, ardından da su bazlı bir yüz temizleyicisi kullanarak çift aşamalı temizliği tamamlamak gerekir. Bu sayede kullanılan güneş kreminin sivilce gibi cilt sorunlarına neden olmasının önüne geçilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.