TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmirliler Haziran’da sergiye doyacak

İzmir’de kültür sanat etkinlikleri dolu dolu geçmeye devam ediyor. Haziran ayında hangi sergiler, nerede, ne zaman yer alacak? 

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 11:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmirliler Haziran’da sergiye doyacak

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayındaki sergi etkinliklerini sizler için derledik… Sanatçıların eserlerine Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Kültürpark ve Milli Egemenlik Evi Çetin Emeç Sanat Galerisi ev sahipliği yapacak. 

1919 - 23 DESTAN VE ONLAR
Sanatçı Gürol Sözen'in ‘1919 - 23 Destan ve Onlar’ adlı sergisi 03 Mayıs - 18 Haziran 2023 tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Alt Galeri'de yer alacak. 
Projesini bir sorumluluk projesi olarak tanımlayan Sözen, şunları söylüyor: “Kurtuluş Savaşımızı simgeleyen ve yankılar uyandıran seçme eserler, İzmir için özel tasarlandı ve özel yorumlandı. 100. yıl bir dönüm ve bizlere bırakılan büyük miras. Bu boyutta yeryüzü coğrafyasında benzeri olmayan bir destan. Bu görkemli coğrafyada yokluk, yoksulluk, kuşku, keder, ihanet ve umudun tükendiği yerde ki destan. Varlık nedenimizin baş kaldırışı. Bu eserler ulusum adına bir vefa borcu… Ben bu dönemi, yılların içinde çizgi ve rengimle yorumlamaya çalıştım ve durmaksızın çiziyorum. Sanırım bu coğrafyada ve kendi konusunda gerek resmetme ve gerekse bu içerikte tasarlanmış tek proje. Konum, savaşın kanlı yanını değil; Anadolu halkının çoluğu, çocuğu, yayası, atlısı, yaşlısı genci, bulutu, rüzgarı, kuşları, şiiri, destan ve ayrıntıda ki ağıtını çizmeye çalıştım. Belgesel özelliğini de koruyarak resim dilinin toplumsal yanı ve dramatik öğesiydi asıl konum. Her an ‘hamasiyet’ tuzağına düşebilirdiniz. Tabii ki bu destan Mustafa Kemal’in önderliği ve arkadaşlarının ve onların yani halkın ölümü hiçe sayarak yollara düştüğü bir varlık nedenimiz; bizlere bağışlanmış büyük bir armağan. Hele günümüzde…Tabii ki bu büyük özgürlük savaşında özellikle İzmir’in farkı ise ayrıntılarla yüklü bir sonsuzluk! Yargı, sizlerin!” 
Sergi, 18 Haziran 2023 tarihine kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir. Ziyaret Saatleri hafta içi 09.30-17.30, hafta sonu 12.00-17.00

YENİ YÜZYILA SANATLA YENİDEN
Sergi Tarihi: 10 Mayıs – 14 Haziran 2023 
Yer: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Üst Kat Galeriler 
Ziyaret Saatleri: Hafta içi 09.30-17.30, hafta sonu 12.00-17.00 
İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteği ile gerçekleşen sergide yaraları, acıları, geleceği ve umudu anlatan resim ve seramik eserler yer alıyor. 
Not: Eserlerin satışından elde edilecek gelir ‘Bir Kira Bir Yuva’ ve ‘Umut Hareketi’ kampanyaları kapsamında Güneydoğu depremzedeleri yararına bağış olarak kullanılacaktır.

ÇİZGİ - BİR UÇTAN ÖBÜR UCA - ESKİZLER ‘1984 – 2023’
23 Mayıs - 30 Temmuz 2023 tarihleri arasında Onay Akbaş, Çizgi - Bir Uçtan Öbür Uca - Eskizler ‘1984 – 2023’ başlıklı sergisiyle Fuar Atlas Pavyonu’nda yer alacak. 
Sanatçı bu sergisinde 1984 - 2022 yılları arasında ürettiği eserlerinin, özenle saklanmış eskizlerini ve desenlerini bir araya getirirken ‘düşten tasarıya, tasarıdan desene, desenden boyaya’ ulaşan yaratım sürecindeki serüveninin kapılarını aralayarak sanatseverleri eserlerinin ‘mutfağı’na, yani mahremine davet ediyor. Sergi, bir sanatçının bütün üretim aşamalarının üzerindeki perdeyi aralamaya davetkâr bir teklif sunarken, izleyiciyi sanatçının atölyesinde kıvrandığı üretim sancılarına da ortak ediyor. Günümüzde, bir kısmı çeşitli koleksiyonlarda yer alan bu eserlerinin bir araya getirilmiş eskizleri sayesinde sanatseverlerin ve koleksiyonerlerin de sanatçının, eserlerinin tamamıyla ilgili bütünleyici bir fikir sahibi olmaları açısından bir şans sunuyor. 

ETİK SANAT EVİ 4. MONOPRİNT GÜNLERİ 
Sergi Tarihi: 1 Haziran - 30 Temmuz 2023 
Yer: Atlas Pavyon 2 ve 3 No.lu Sanat Galerisi 
Ziyaret Saatleri: Hafta içi ve hafta sonu 10.00-18.00 
Etik Sanat Evi’nin iki yılda bir düzenlediği, sanatçıların atölyede uyguladığı monoprint çalışmalarından örneklerin sergilendiği etkinlik 4.kez izleyicilerle buluşuyor. Sergi; Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri firmasının sponsorluğunda gerçekleşiyor. Özgün baskı metal gravür, litografi, serigrafi, ağaç ve linol baskı teknikleriyle yapılan, çoğaltılabilen sanat çalışmalarıdır. Monoprint ise bir yüzey üzerinde matbaa boyasıyla şekillendirmeler yapılıp, bunu kağıt üzerine aktarma tekniğidir. Monoprintin özelliği baskının tek olmasıdır. Sergi, 19 Aralık 2022 tarihi ile 27 Nisan 2023 tarihleri arasında haftanın belirlenmiş günlerinde İzmir içinden ya da dışından gelen 100’e yakın baskı resim ve farklı disiplinlerden sanatçıların Etik Sanat Evi’nde yaptığı çalışmalardan oluşmaktadır.

GELENEKSEL TOKAT YAZMACILIĞI - IHLAMURUN NAZLI YÜZÜ 
Sergi Tarihi: 2 – 12 Haziran 2023 
Yer: Milli Egemenlik Evi Çetin Emeç Sanat Galerisi 
Ziyaret Saatleri: Hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu 11.00-18.00 
1957 İzmir doğumlu Emel Ardahanlı, TC Kültür Bakanlığı Yazma Baskı dalında devlet sanatçısıdır. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kapsamına giren Tokat Yazmacılığı'nı tanıtmak ayrıca yaşatmak için sergi ve festivallere katılan sanatçı, canlı performanslar da sergiliyor. AB Grundving Unutulan Sanatları Yaşatma projesi kapsamında İngiltere-Manchester- Leeds toplantılara katılıp sunum yapan sanatçı, İzmir-Güzelbahçe'deki atölyesinde özel kurslar da vererek kendi çalışmalarına devam ediyor. Geleneksel Yazmacılığı yaşatmak adına sergi festival sempozyumlara katılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.