TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'in gizli kalmış tarihi güzelliği: Keçi Kalesi

Ege’nin incisi İzmir, doğal güzellikleri, antik kentleri, harika yemekleri ve birçok özelliği ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. İzmir’de tarihi güzelliği ile gizli kalmış yerlerden biri olan Keçi Kalesi geçmiş yılların rivayetine dayanıyor. Keçi Kalesi İzmir’in neresinde?

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'in gizli kalmış tarihi güzelliği: Keçi Kalesi

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan ve ulaşımı sadece yürüyerek olan Keçi Kalesi, hem hikayesiyle, arkeolojik değeriyle ve doğa severlerin yürüyüş rotası olarak dikkat çekmektedir. İzmir’in Selçuk ilçesine 9 kilometre uzaklığında Alaman Dağı’nda 300 metre yükseklikte yer alan bu kaleye çıkışın çok güç olmasından dolayı Keçi Kalesi ismi verilmiştir. Ayrıca Kızılhisar olarak da anılan bu kale Menderes Ovası’na hâkim bir noktada yer alıyor ve Sardes yolunu kontrol altında tutan bir gözetleme ve kontrol kalesi niteliğini de taşıyor. Tarihi kaynaklarda yer alan bu kalenin Helenistik dönemde ve daha sonraki Bizans ve Roma dönemlerindeki ismine rastlanmaktadır.

Keçi Kalesi’nin dikdörtgen planlı olarak, belirli alanları moloz taşı ve tuğladan yapılmıştır. Duvar örgüsünde Bizans döneminde kireç harcı kullanın bu kalenin iç ve dış olmak iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş kapısının iki yanına dikdörtgen planlı kuleler yerleştirilmiş ve iç kalenin kuzeyinde depolar bulunuyor.

KEÇİ KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?

İzmir şehir merkezine 76 kilometrelik mesafede bulunan Belevi’ye özel araç ile Aydın otobanından ulaşabilirsiniz. Kale yakınlarında herhangi bir market bulunmadığı için ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmekte fayda var ya da isterseniz Belevi köy merkezindeki küçük marketlerden alışverişinizi yapabilirsiniz. Ayrıca konaklamalı bir yer arıyorsanız çevrede Selçuk’ta oteller ve pansiyonlar bulunuyor.

İzmir’deki İZBAN duraklarından binerek Selçuk’a varmak için öncelikle Cumaovası aktarma istasyonuna gelmeniz gerekiyor. Ardından buradan kalkan 718 no’lu ESHOT otobüsüyle Torbalı’ya giderek, oradan da 770 numaralı Selçuk otobüsüne binmelisiniz. Selçuk yönünde otoban üst geçidinden sonra Belevi sapağına inmelisiniz. Merkeze yürüyün veya sapaktan Belevi yönünden 200 metre sonra rotaya girin.

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden ulaşım sağlamak istiyorsanız eğer, Selçuk veya Kuşadası otobüsleri ile de ilçeye ulaşmanız mümkün. Vardığınız noktadan ilçe merkezinden Belevi’ye dolmuş ile gidebilirsiniz.  

Keçi Kalesi’ne Belevi merkezinden geçen asfalt yol ile gelerek, kaleye yaklaşık 1-1.5 metre genişliğinde, 2 kilometre uzunluğunda taş döşemeli tarihi Kral Yolu’ndan çıkabilirsiniz. Seyrek makilerle kaplı, çok belirgin olmayan tarihi patikalı yoldan devam edebilir ardından 2 kilometre sonra güneybatıya dönünce aynı patikanın devamında, parkurun ilk kamp alanına ulaşabilirsiniz. Vadi inişinin ortalarından itibaren sizleri zeytinlikler, düz alanlarda ise narenciye bahçeleri yer alıyor. Narenciye ve zeytin bahçelerinin yoğunluğu ayrı bir güzellik katıyor.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir’de Kültür Rotası: İzmir’de bulunan kiliseler ve katedraller

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.