TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’den TBB mesajı: Hukuku teferruat sayan anlayış değişmeli!

TBB Genel Kurulu’nda 6 delege ile temsil edilecek olan İzmir’in Baro Başkanı Yücel, iktidara yakın durmakla eleştirilen Feyzioğlu’nu hedef alarak “Hukuku teferruat sayan anlayış değişmeli” dedi

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’den TBB mesajı: Hukuku  teferruat sayan anlayış değişmeli!

ÇAĞLA GENİŞ - ÖZEL HABER

Koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl ertelenen Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36’ncı Genel Kurulu 4-5 Aralık’ta Ankara’da yapılacak. Geçen yıl yasalaşan tartışmalı ‘çoklu baro’ düzenlemesinin ardından yapılacak ilk TBB seçimleri, baroların delege yapısındaki değişim nedeniyle kritik önem taşıyor. Mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yeniden aday olduğu seçimlerde, 40’ın üzerinde muhalif baro ise ‘ortak aday’ çıkarma kararı aldı ve Eskişehir’de geçen hafta yapılan toplantıda Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ismi üzerinde uzlaşma sağlandı. Ancak bu karar, aday adayı avukatlar ve bazı delegeler tarafından ‘iradenin yok sayıldığı’ gerekçesiyle tepki çekti. Öte yandan Feyzioğlu ve Sağkan haricinde TBB Başkanlığına aday olan diğer isimler; TBB eski Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve Antalya eski Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı...

İZMİR’DEN 6 DELEGE

Sayılı günlerin kaldığı TBB Genel Kurulu’nda İzmir, doğal delege olan baro başkanı dışında 5 delege ile temsil edilecek. Seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, yargıya güvenin azaldığı, avukatlara saldırıların arttığı bir dönemde bu yılki seçimin kritik önemine vurgu yaparak “Seçimden Metin Feyzioğlu’nun temsil ettiği Barolar Birliği anlayışının değişikliği ile çıkmak istiyoruz. Çünkü bu anlayış, avukatına, barolarına ve halkına uzak bir anlayış... İktidara yakınlaşması, iktidarın dümen suyuna girmiş olması artık çok bariz görünür durumda” dedi.

ORTAK ADAY TARTIŞMALARINA YANIT

Ortak aday belirlemek için geçen hafta Eskişehir’de düzenlenen toplantıya katılan ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ismi üzerinde uzlaşan baro başkanlarından biri olan Yücel, eleştirilere ve yandaş medyada çıkan bazı haberlere, “Toplantı kimi medya kuruluşları tarafından da soysuzca ve yalan yanlış eleştiriliyor. İktidara dayanak olmak için her şeyi çarpıtarak vermelerine, terörize etmeye çalışmalarına ve kumpaslar kurmalarına alışığız. Peki yandaş medya bu kez yalanlarını kimin için pazara çıkarmış durumda? Adres belli; Metin Feyzioğlu... Metin Feyzioğlu adına yandaş medya yalanlar üretiyor, bilgi kirliliği yaratıyor ve algı operasyonları gerçekleştiriyor. 40’ın üzerinde baro başkanının görüş bildirdiği bir toplantı neden insanları rahatsız ediyor? Bu kadar akıldan tek adayın çıkmış olması, nasıl birilerinin iradesine ipotek koymuş olabilir? Toplantıdan çıkan ortak isim, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan... O da bir aday, dolayısıyla delegeler kime isterlerse ona oy verecekler. Nasıl bir ipotek koymak bu? Herkes kendi iradesine göre oy kullanacak. Bu süreç aslında alışık olmadıkları bir süreç çünkü daha demokratik... Tek başına ya da küçük bir grupta karar vermek yerine baro başkanlarının görüşlerini alarak yola devam etmek daha değerli değil mi? Aslında bekledikleri şuydu... ‘Eskişehir’deki toplantıdan bir sonuç çıkmaz. Nasıl olsa tek adayda uzlaşamazlar, egolar ön plana çıkar, bir başarı sağlanmaz...’ Ama bir ilki başardık, üç adayımız vardı; kol kola girdiler. Bir parti ile ilişkilendirme çabaları da var... Hiçbir parti temsilcisi aramızda değildi. Gelse de sokmayız çünkü biz baroyuz! Ucuz politikaların tarafı değiliz. Bu saldırı hem orada bulunan baro başkanlarına hem de baroların bağımsızlığına yapılmış bir saygısızlık. Bir algı yaratmaya çalışıyorlar ama bu algı tutmayacak” yanıtını verdi.

YEŞİL PASAPORT DIŞINDA KAZANIM YOK

İktidara yakın durmakla eleştirilen Metin Feyzioğlu’nun başkanlık görevi boyunca avukatlar lehine hiçbir çalışma yürütmediğini dile getiren Yücel, eleştirilerini şöyle sıraladı: “Bir başkanlar toplantısında, Metin Feyzioğlu’nun yüzüne karşı ‘8 yıldır iktidardasınız, avukatlar için ne yaptınız?’ diye sormuştum. Yeşil pasaport dışında avukatlar için elde edilmiş tek bir kazanım söz konusu değil. Her yargı reformu paketinde avukatların elinden bir iş alanı daha gidiyor. Çok merak ediyorum; Feyzioğlu, Genel Kurul’da 8 yıllık faaliyetlerini ortaya koyarken ne söyleyecek? Açıklamaları vardı hukuku ‘teferruat’ sayan... Böyle bir birlik başkanı elbette istemiyoruz. Hukuku teferruat sayan anlayış değişmeli! Avukatına, barosuna, yurttaşına yakın, insan haklarını önemseyen ve bu konuda mücadele eden, adalete erişim konusunda mekanizmaları genişleten bir barolar birliği yönetimine ihtiyaç var.”

NASIL Kİ BİZ SEÇİLELİM İSTEMİYORLARDI...

Seçime yönelik beklentilerini de paylaşan Yücel, “Biz inanıyoruz ki 5 Aralık’ta başka bir barolar birliği söz konusu olacak. 6 Aralık sabahı insanlar farklı bir umut ve coşkuyla bakacaklar geleceğe. Bu kadar suça bulanmışlığın var olduğu bir ülkede, Barolar Birliği’nin hukuksuzlukları ortaya koymak konusunda en ufak bir mücadelesi yoksa yaşanan tüm rezilliklere ağzını kapatıp susuyorsa değiştirilme zamanı çoktan gelmiştir! Çünkü toplumları ilerleten, daha özgür ve demokratik noktaya taşıyan şey, o mücadelenin temeli avukatlardır, barolardır ve Barolar Birliği’dir. Bunları mücadeleden çektiğinizde alan bomboş kalmış olur. Zaten istedikleri ve bu kadar sardırıyor olmalarının altında yatan da bu! Ellerinden suskun bir Barolar Birliği’nin gideceğinin farkındalar. Bunu istemiyorlar. Nasıl ki İzmir’de biz seçilelim istemiyorlardı, Barolar Birliği’nde de bir anlayış değişikliği istemiyorlar” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.