TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de otizmli bireyler ve aileleri hakları için yürüyecek

İzmir’de otizmli bireyler ve aileleri, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, alana inecek, yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 09:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de otizmli bireyler ve aileleri hakları için yürüyecek

NUR ENGİN

İzmir’de yaşayan otizmli bireyler ve aileleri, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde hakları için alana inecek. Farkındalık günlerinin, kutlamadan daha çok alana ait sorun ve çözüm önerilerinin konuşulduğu günler olması gerektiğini söyleyen KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, herkesi anlamlı yürüyüşe katılmaya davet etti. Otistiklerin hayata eşit yurttaşlık haklarıyla katılımının önünde duran engeller bulunduğuna dikkat çeken KEDİ (Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam) Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Farkındalık günlerini, bir kutlama günü olarak algılamamalıyız. Karar vericiler ve toplum unsurlarının bütününü etkilemek, yapısal sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi daha baskın bir şekilde gündeme getirmeli, sesimizi daha güçlü bir şekilde çıkarmalıyız” dedi. 

OTİZMİ FARKETMEK YETMEZ

Her 2 Nisan’da özellikle bazı devlet kurumları ve okullar tarafından çeşitli mecralarda yayınlanan “otizmin farkındayız, onların yanındayız” tarzı mesajların, zaman içinde otizm toplumu tarafından tepkiyle karşılanmaya başladığını vurgulayan Ahmetoğlu, şunları söyledi: “Okullarına otistik çocuk kaydı yapmayanlar, otizme dair yapısal sorunları çözmek için gereğini yerine getirmeyenler, otistiklerin ve ailelerin yaşam kalitesine katkı koyabilecek gücü olduğu halde önemsemeyen yerel yönetimler bu tip mesajlarla karşımıza çıkınca, açıkçası rahatsızlık duyuyoruz. Yürüyüşümüzün sloganında anlatmaya çalıştığımız gibi otizmi fark etmek yetmez, otizmliyi hayatın içine almak gerek. Durum böyleyken özellikle her yıl 2 Nisan geldiğinde medyatik otizmin farkındayız sloganlarını görmek istemiyoruz, bizler otistiklerin yaşama eşit haklarla katılabileceği, bütün bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma gibi konuların sadece ailelerinin sırtında olmayacağı düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde, ailelerin bizden sonra çocuğumuz nasıl, hangi koşullarda yaşayacak konusundaki endişesi hiç bitmeyecek.”

FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KEDİ Otizm Derneği tarafından düzenlenen ve katkı konulan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamındaki etkinlik programı şöyle oluştu: 

1.İzmir Otizm Yürüyüşü 2 Nisan Pazar günü saat 15.00’te Gündoğdu Meydanı’ndan başlayacak. Topluluk, Cumhuriyet Bulvarı’na yönelip ÖSYM’nin yanından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne geçecek. Yürüyüş, Türkan Saylan Sanat Merkezi’ önünde yapılacak basın açıklaması ile sonlandırılacak.
2.Otizmli çocuk anneleri Filiz Serin, Nedret Özdemir ve Sema Üzel’in deneyimlerini aktardığı kitaplar için düzenlenen imza günü etkinliği, aynı gün, 16.30-18.30 saatleri arasında Yakın Kitabevi’nde gerçekleştirilecek.
3.Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından gönüllü kişi ve kuruluşların organizasyon desteğiyle düzenlenen Farkındalığı Bırak! Fark Yarat! Etkinliği, 3 Nisan Pazartesi günü saat 20.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.