TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de iyi tarım uygulamaları büyüyor: 100 çiftçi daha ‘İyi tarıma’ katıldı!

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve EYMSİB iş birliğinde yürütülen projeyle, Selçuk, Seferihisar ve Menderes’teki 100 mandalina üreticisi iyi tarım uygulamalarından faydalandı ve üretim yapar noktayageldi

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2022 13:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de iyi tarım uygulamaları büyüyor: 100 çiftçi daha ‘İyi tarıma’ katıldı!

NURETTİN BAKİ

Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi Seferihisar Kapalı Pazaryeri’nde kapanış töreni gerçekleştirildi. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak da hazır bulunurken, İyi Tarım Uygulamaları ailesine 100 mandalina üreticisi daha katıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği işbirliğinde yürütülen projeyle, Selçuk, Seferihisar ve Menderes’teki 100 mandarin üreticisi İyi Tarım Uygulamalarından faydalandı.

MANDALİNA YİNE İHRACAT ŞAMPİYONU OLACAK

Mandalinayı bu sene de ihracat şampiyonu yapacaklarını söyleyen EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, “2021 yılında Türkiye genelinde taze meyve sebzeler arasında en fazla ihracatı yapılan ürün mandalina oldu. 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da 11 aylık dönemde 623 bin ton ve 363 milyon dolar ihracata ulaştık, yıl sonunda sizlerin de destekleriyle mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız inşallah. Mandalinada dünyada da 1.6 milyon tonluk üretim ile Çin ve İspanya’nın ardından 3.sırada yer alıyoruz. Üretimimizin yüzde 60’a yakını ihracata gidiyor. Ülkemiz açısından bu denli önemli bir ürünün bölgemizde üretiliyor olması da hepimiz için gurur verici” diye konuştu.

MANDALİNA REKOLTESİNDE YÜZDE 100 ARTIŞ

Bu sezon mandalina rekoltesinde yüzde 100’lük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Başkan Uçak, “Bu sezon Ege Bölgemizde mandalina rekoltesinde de yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımız adına verimli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Gerçekten hem sofralık tüketimi hem de endüstriye kazandırılan diğer ürünler ile mandalina Seferihisar, Menderes, Selçuk ilçelerimizi için çok önemli bir ürün. Sanayide kullanımı da gitgide çeşitleniyor. Tazesinin yanında, cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası, lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor. Şu anda mandalina kayıpları ile ilgili de Ege Üniversitesi ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile de kayıpların kaynağını belirleyip azaltmak için çalışmalar yapacağız. Bu projemiz sonuçlanınca da proje çıktılarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım” ifadelerine yer verdi.

150 BİN ÇİFTÇİ AİLESİNİ DESTEKLEYELİM

İzmirli 150 bin çiftçi ailesinin bütün paydaşlardan destek görmesi gerektiğini söyleyen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, bu sezon İzmir’deki tarımsal üretimin küresel sıcaklardan fazla etkilenmediğini belirterek, “İzmir gerçekten 30 ilçesiyle, büyük tarımsal arazileriyle, 1.8 milyon ton sebze üretimiyle, 150 den fazla bitkisel çeşitliliğiyle Türkiye tarımının lokomotifi konumunda. İzmir; turizm, sanayi, ticaret ve kültürüyle kamuoyunda bilinse deaslında bütün sektörlerin üzerine kurulduğu sektör tarımdır. Tarım bu coğrafyada medeniyetin var olmasıyla var olan bir sektördür. Zira kadim bir tarımın var olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. 4,5 milyonluk nüfusuyla İzmir’de bir kısmı üreten, bir kısmı tüketen, bir kısmı destekleyen, hepimizin farklı farklı rolleri var bu sektörde. Kentimizde 150 bine yakın çiftçi var.Asıl bu 150 bin çiftçi aile;bütün paydaşların desteklemesi ve alkışlamaları gereken kesimdir. Üretim alanı anlamında bir sorunumuz yok. Neredeyse küresel sıcaklıkların hiçbirisinden İzmir olarak etkilenmedik. Yazın bir yağmursuzluk dönemsi yaşamış olsak da, sonraki dönemlerde tam zamanında yağan yağmurlar İzmir’de bütün ürünlerimizde bir rekolte artışı yaşamamıza vesile oldu” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİNİN İSTEĞİNE ÖZEN’DEN DESTEK

Kendisinden önce sahneye çıkan ve kısa bir konuşma yapan üreticinin haklı bir istekte bulunduğunu söyleyen Özen, “Özellikle bir üreticimizin ifade ettiği bir husus var. Üreticimiz “Biz her şartta üretiyoruz ama ihracatçılar başta olmak üzere bu sektörün içinde tüccar olarak var olan bütün paydaşların ürünlerimizinhak ettiği değerde almalarını istiyoruz” diyor. Ben bu haklı isteğe katılıyorum. Zira bu noktada ihracatçılarımıza da büyük bir görev düşüyor. Üretmek gibi bir sorumluluğumuz var ama güvenli üretim gibi apayrı bir sorumluluğumuz daha var. İyi tarımuygulamaları projemizin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Yüzde 60 bakanlığımızın, yüzde 40’nın ise Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nindesteklediği bu projeyi 100 üreticimizle yaptık. Bütün süreçleri kontrolü yaptık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

ÜRÜNLERİMİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULSUN İSTİYORUZ

Proje kapsamında aldığı eğitimlerle iyi tarım uygulamalarında üretim yapma noktasına gelen üreticilerden Ahmet Cabalık,“İyi tarım uygulamalar topraktan sofraya kadar, insan sağlığına zararlı olan etkenlerden uzak, ekolojiyi destekleyen, üreticinin refahınısağladığı, insan sağlığının olumsuz etkilenmediği bir üretim zinciridir. Bu projedeben de bir üretici olarak eğitimler alarak yer aldım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yapma noktasına geldim. Sertifikamı aldım. Bundan dolayı yaşadığım mutluluğu sizinle paylaşmak istedim. Bu tür projelerle sağlıklı ürünler üretmeye başladık, üretmeye de devam edeceğiz.Sadece isteğimiz sağlıklı ve güvenli olarak ürettiğimiz ürünlerimizin hak ettiği değeri bulmasını istiyoruz. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.