TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'de ev sahibi olmak hayal oldu

İzmir'de artan konut fiyatlarından dolayı, satışlarda yaşanan düşüşü değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "34 yıllık meslek hayatımda fiyatların düştüğünü hiç görmedim" dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2023 13:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'de ev sahibi olmak hayal oldu

KEMAL ÖZKURT- ÖZEL HABER

İzmir'de konut satış ve kira fiyatları her gün artarken, sektörde yaşanan düşüşte istatistiklere yansıdı. İzmir'de 2022 yılının Mart ayında 8 bin 51 olan konut satışı, 2023 yılının Mart ayında 5 bin 858 olarak gerçekleşti. Bu düşüşü değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, paylaşılan verilerin daha yüksek olduğunu ve inşaat sektöründe ciddi bir daralma olduğunu belirtti.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNE CİDDİ BİR DARBE VURMUŞ OLURLAR"
Türkiye’nin bir geçiş dönemi yaşadığını ve piyasada ciddi dalgalanmalar olduğunu bu yüzden de sektörün daralmaya gittiğini aktaran Güleroğlu, "Bu daralmanın en önemli sebepleri, 1 milyon civarında satış fiyatı olan bir ev için bankaların verdikleri kredinin düşük olması ve faiz oranının yüksek olmasıdır. Vatandaş da parayı tamamlayamadığı için ev alma işini erteliyor. Bu oranlar dengeli olsa şu anda yüzde 40 artan konut satışından bahsediyor olacaktı. Türk parasının değer kaybetmesinden dolayı gayrimenkul alamayan vatandaşlarda paralarını, döviz, altın gibi alanlara yatırarak değerlendirmeye çalışıyor. Faiz oranları düşürülürse ve kredi rakamları arttırılırsa piyasalarda bir denge oluşacağı kanaatindeyim. Bu uygulamada ısrar ederek dövizi sabit tutabilirler belki ama ekonomiyi lokomotif olarak götüren inşaat sektörüne ciddi bir darbe vurmuş olurlar. Bu yüzden iktidarımızdan bu konuda bir düzenleme ve denetleme bekliyoruz" diye konuştu.

"GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇILMALIDIR"
Yaklaşık 34 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu ve bu zaman kadar gayrimenkul piyasasında hiç düşüş yaşanmadığını söyleyen Güleroğlu, "Satışlarda rakamlar düşebilir fakat bu durum fiyatlarda hiç yaşanmadı. Belli başlı sebeplerden dolayı fiyatlar sürekli olarak yükselişte. İnşaat sektörü 350 iş kolunu barındıran bir alan. Bu sektörlerden birinde yaşanacak bir aksama geride iş yapan tüm firmaların durmasına sebep olur. Bu sefer de gayrimenkule yapılan yatırımlar, döviz, altın ve borsa tarafına döner. Bu dönüşüm zaten iktidarın istemediği bir şey. Bu yüzden paranın bir şekilde piyasaya dönmesi sağlanmalı, konut limitlerinde artış yapılarak ve faiz oranı düşürülerek gayrimenkul sektörünün önü açılmalıdır" ifadelerini kullandı. 

FİYAT ARTIŞLARI KEYFİ OLMAYA BAŞLADI
Seçim üstü olduğu için insanların gayrimenkul almak yerine paralarını nakitte tutmak istediklerini ve seçim sonucuna göre hareket edeceklerini belirten Güleroğlu, bunların yanı sıra ülkede emlak açığı olduğunu, arzın talebi karşılamamasından dolayı da fiyatların yükseldiğini söyledi. Serbest piyasa ekonomisinde aşırıya kaçıldığını ifade eden Güleroğlu, "Artık keyfi fiyat artışları görüyoruz. Meslektaşlarım ve bizler, fiyat artışı yapan yerler ve kişilerle birebir iletişime geçiyoruz. Fakat aldığımız cevap 'size ne mal benim istediğim gibi satarım' oluyor.  Biz fiyat artışına sebep olanları ilgili yerlere şikâyet etsek de bunlar sadece görebildiklerimiz. Bu sebeplerle bazı bölgelerde göremediğimiz bu ilanlardan dolayı fiyat artışlarına sebep oluyor" dedi.

PİYASA DENGESİNİN BOZULMASINA EMLAK PORTALLARI SEBEP OLUYOR
Öte yandan, vatandaşların evlerini satmaları için verdikleri, emlakçıların belirlediği fiyatlara gösterilen tepki hakkında konuşan Güleroğlu, "Bir vatandaş evini satmak için emlakçıya evini veriyor. Sonrasında bizim belirlediğimiz fiyatın 2- 3 katı kadar kendi evi benzerinde ilanlar görüyor ve kendi evinin fiyatını düşürdüğümüz için bize yükleniyor. Aslında bunun bizimle bir alakası yok. Tamamen emlak portalları ve bilgisi olmadan, sağdan soldan duyduğuyla, kafasına göre fiyat belirlenebilen bir platforma ilan verenlerdir" diye belirtti.

SAHTE İLANLAR DİKKAT EDİN
Son olarak vatandaşların sahte ilanlara kesinlikle kanmaması gerektiğini belirten Güleroğlu, "Bu sahte ilanlara kanıp kesinlikle kapora göndermesinler. Eğer kapora göndereceklerse de o emlakçının Türkiye Cumhuriyeti ilgili Bakanlıklara da yetki numarasını istemeli ve sorgulamalılardır. Para gönderecekleri bankaların hesap açıklama kısmına da bu bilgilerine hepsi yazılmalı ve miktar belirtilmelidir. Böylelikle vatandaşın uğrayacağı mağduriyetler azaltılabilir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.