TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yine Aliağa, yine gemi söküm, yine şaibeli gemiler… Mücadele devam ediyor!

Yazılı bir açıklama yayımlayan İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, “Kapasitesini doldurmuş durumdadır” sözlerine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 11:34
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yine Aliağa, yine gemi söküm, yine şaibeli gemiler… Mücadele devam ediyor!

Aliağa Gemi Söküm Tesislerine geçtiğimiz günlerde sökülmek üzere getirilen İtalyan donanmasına ait 3 denizaltı, tıpkı daha önce yine söküm işlemi için getirilen 2 firkateyn ve 2 devriye gemisi gibi tartışma konusu oldu.

Gemi sökümünün ülkemizde kuralına uygun yapılmadığı ve bu nedenle hem ekosisteme hem de sökümde çalışan işçilere zarar verdiği konuşulurken, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu yazılı bir açıklama yayımladı.

TEHLİKELİ VE ZARARLI ATIK İÇERME İHTİMALİ BULUNUYOR

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Aliağa yıllardır sanayi tesisleri ve gemi söküm tesislerinin yarattığı kirlilik ve yaşam sorunları ile mücadele ediyor. İzmir Aliağa’da bulunan gemi söküm tesisleri için yıllardır uyarılarda bulunuyor, tehlikeye dikkat çekiyor ve yaşamımız için, kent için, çevre ve halk sağlığı için mücadele ediyoruz…. Bugün yine söküm için Aliağa’ya gelen İtalyan donanmasına ait hurdaya çıkarılan ‘Carlo Fecia di Casatto’, ‘Guglielmo Marconi’, ‘Leonardo da Vinci’ isimli denizaltılar; ‘Bersagliere’, ‘Artigliere’ isimli devriye gemileri ve ‘Maestrale’, ‘Scirocco’ isimli fırkateynler ile ilgili benzer iddialarla karşı karşıyayız. Gemilerin yapım yılı, teknolojisi ve kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerme ihtimali bulunuyor.”

AĞIR SANAYİNİN BULUNDUĞU BÖLGE

Türkiye'nin tek gemi söküm tesisinin bulunduğu yer olan Aliağa’nın, ağır sanayinin bulunduğu bölge olması nedeniyle çok hassas bir ilçe olduğunu kaydeden İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, “Kapasitesini doldurmuş durumdadır. Bu nedenle özel işletim koşullarının gerekli olduğu bir yerdir. Bu nedenle de şeffaf, çalışan sağlığı, çevre ve halk sağlığı ile doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı hem gemi söküm tesislerinin hem de tüm Aliağa'da bulunan ağır sanayi tesislerinin işletim koşulları etkin bir şekilde denetlenmelidir. Ayrıca kapasite artışı ve yeni tesislerin açılmasına izin verilmemelidir. Aliağa’da çevresel mevzuata aykırı işlem yapan, çevre ve halk sağlığı sorunu yaratan işletmelerde gemi sökümüne son verilmelidir. Gemi Sökümü sürecinin bilimsel ve teknik değerlendirmeleri ile etkin bir kamusal denetimle yürütülmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir” bilgisini paylaştı.

ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN…

Son olarak ise, “İzmir’de meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları; Gemi Söküm Tesislerinde gerçekleştirilen usulsüz işlemler, çevre ve halk sağlığını tehdit eden, sektör emekçilerinin yaşamına mal olan usulsüz işlemler ve uygulamalara karşı, ülkemizin ve Aliağa’nın atık çöplüğü haline gelmemesi mücadelesine vazgeçmeden devam ediyoruz. Aliağa bölgesindeki gemi söküm çalışmaları başta olmak üzere, kentte insan ve çevre sağlığını tehdit eden tüm çalışmaların bilime, hukuka, kamu ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesi nihai hedefi ile kararlılığımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.