TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yargı süreci devam ediyor: O firmadan Karaburun’a proje

Çalık Holding’e ait Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Şirketi, yargı süreci devam eden Sarpancık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak hayata geçirmek istediği GES için ÇED sürecini başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 16:44
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Yargı süreci devam ediyor: O firmadan Karaburun’a proje

RES, GES ve JES kıskacında kalan İzmir’in koyları ve doğasıyla gözde tatil beldelerinden olan Karaburun’da yeni bir Güneş Enerji Santrali projesi için harekete geçildi.

Çalık Holding’e ait Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Şirketi, Sarpancık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak hayata geçirmek istediği GES için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı.

Firmanın Karaburun ilçesi Hasseki ve Sarpıncık Mahallelerinde 14 adet türbinden oluşan 32,5 MWm/ 32 MWe kurulu gücündeki “Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali” projesi "ÇED Olumlu" kararının ardından işletmeye alınmıştı. Bölge halkı kararı yargıya taşırken Danıştay, firma lehine hüküm vermişti. Ancak Anayasa Mahkemesi ise Karaburunluların mücadelesini haklı buldu ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetmişti.

ÇED süreci başlayan proje kapsamında, Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’nin yanı sıra; toplam 23,166 MWm kurulu gücünde Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali projesi kurulması planlanıyor. Yeni projeyle birlikte santraller, “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi”ne dönüştürülecek.

TARIM BÖLGESİNDE YER ALIYOR

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; GES alanı mera ve Aliye Hazinesi’nde olup toplam yüzölçümü 32,44 hektar büyüklüğünde.

Zeytincilik, arıcılık gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Karaburun’da hayata geçirilmek istenen birçok projede olduğu gibi Sarpancık GES alanı da İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ise Çayır Mera, Tarım Arazisi ve Özel Çevre Koruma Bölgesi kullanımlarında kalıyor.

Proje maliyetinin ise 150 milyon 579 bin lira olması bekleniyor.

Proje alanına en yakın yerleşim yeri ise; GES-4 Alanına 70 metre ve Yardımcı Kaynak GES-3 Alanına 173 metre mesafedeki Sarpıncık Mahallesine ait konutlar ve Yardımcı Kaynak GES-1 Alanına 399 metre mesafede yer alıyor.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.