TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vekil Ösen, Ankara ile İzmir arasındaki otoyolu sordu

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Ankara ile İzmir arasında otoyol bulunmaması ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM başkanlığına yazı önergesi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: BÜLTEN
Vekil Ösen, Ankara ile İzmir arasındaki otoyolu sordu

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin başkenti Ankara ile ülkenin en büyük 3. kenti olan İzmir arasında otoyol bulunmaması ile ilgili TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu. İşte o önerge: 

“Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’ nin başkenti Ankara ile ülkemizin en büyük 3. Kenti olan İzmir arasında otoyol bulunmamaktadır. Güvenli seyahat ve ticaret yapma hakkından mahrum bırakılan İzmirlilerin Türkiye’ nin başkenti ile kesintisiz ulaşımın faydalarından yararlanması için hızlı çözümlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda;

1- TürkiyeCumhuriyeti Karayolları’nın 2023 hedeflerinde bitirilmesini taahhüt ettiği İzmir - Ankara otoyolu projesi ne zaman hayata geçirilecektir? Hedefin konulmasından bu yana geçen 16 senede hangi çalışmalar yürütülmüştür?

2- 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde AK Parti seçim beyannamesinde bulunan Sivrihisar - İzmir Otoyolu’ nun 501 km’ lik kısmının diğer projelerle birlikte 2035 yılına kadar tamamlanacağı belirtilmiştir. Projenin güncel durumu ve çalışmalar hangi aşamadadır?

3- Türkiye’nin 2. en fazla ihracat yapan kenti olan İzmir’in İstanbul ve Aydın haricinde doğrudan otoyol ile bağlandığı başka bir şehir bulunmamaktadır. Türkiye nüfusunun yaklaşık %16’ sının yaşadığı İzmir – Ankara arasında kesintisiz karayolu ticareti gerçekleştiremeyen İzmir’ in ekonomik kaybı ne kadardır?

4- Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara - İzmir otoyolu üzerinde bulunan Eskişehir, Kütahya, Manisa, Afyonkarahisar gibi sanayi ve yer altı zenginlikleriyle bilinen şehirlerin yapılacak otoyol ile Türkiye ekonomisine katkısının ne kadar olması planlanmaktadır?

5- Mevcut kur dengesizliği içerisinde Yap - işlet - devret modeliyle yapılacağı tahmin edilen projenin yüklenicisi olacak firmanın projenin sağlıklı olarak ilerlemesini sağlaması noktasında Ulaştırma Bakanlığı’ nın almayı planladığı önlemler nelerdir? İstanbul - İzmir otoyolunda uygulanan mevcut pahalı ücretlendirmeler yerine İzmir - Ankara otoyolunu herkesin kullanması için yapılan planlamalar nelerdir?

6- İzmir - Ankara yolu birçok ilçenin ve şehrin doğrudan merkezinden geçtiği ve otoyola kıyasla can ve mal güvenliği açısından dezavantajlı olduğu bilinmektedir. “Yol medeniyettir” sözünü sıklıkla kullanan hükümetin vatandaşların güvenli seyahat etmesi için mevcut yolda bulunan tabela ve sinyalizasyon eksikliğini gidermek açısından almayı düşündüğü önlemler nelerdir?"

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Seda Kaya Ösen Kimdir? Nerelidir?

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.