TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk doğal taşlarına "yeşil mermer" de eklendi

Türkiye, dünya doğal taş rezervinin önemli bir kısmına sahip olmasıyla bilinir. Ülke, prestijli yapıların inşasında kullanılan ve markalaşan taşlarına 'yeşil mermer' olarak adlandırılan yeni bir türü ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 14:38
Kaynak: AA
Türk doğal taşlarına "yeşil mermer" de eklendi

Bu yıl 29. kez düzenlenen İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Türk taşlarının çeşitliliğini ve estetiğini sergileyerek dikkatleri üzerine çekti.

Fuarda, "Elazığ vişnesi", "Afyon beyazı", "Diyarbakır petrol yeşili" gibi markalaşmış taşlar başta olmak üzere yüzlerce renk ve desen seçeneği sunuldu. Özellikle son yıllarda talebi artan Elazığ vişnesi ve aynı ocaktan çıkarılan yeşil mermer, ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Elazığ'da yaklaşık 1,5 yıl önce üretime başlanan ve genellikle özel projelerde kullanılan yeşil mermerin ihracatı hızla arttı ve kısa sürede 40 bin tonu aştı.

Yeşil mermerin çıkarıldığı ocağı işleten şirketin yönetim kurulu üyesi Mertcan Yaşlı, yaptığı açıklamada, 40 yıldır mermer sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye'de 6 mermer ocağı bulunduğunu dile getirdi. Elazığ'da 3 fabrikalarının olduğunu belirten Yaşlı, işlenmiş mermer ürünlerini ihraç ettiklerini ve bunun yüzde 80'inin dış pazarlara gittiğini ifade etti. Yeşil mermerin sektörde moda olmaya başladığını da sözlerine ekledi.

yeşil mermer

Yaşlı, şu ifadelerle konuştu: "Elazığ vişnesi diye adlandırdığımız mermerimiz var. Dünyada eşi ve benzeri yok bu mermerin. Sadece Elazığ'dan çıkan bir mermer. Yeşil mermer de sektörde moda olmaya başladı. İtalya, Çin ve Türkiye'deki lüks yapılar, projelerden talep alıyor. Güzel projelere imza atmaya başladık. Bunu en büyük ayrıştıran özelliklerden birisi de Elazığ vişnesinin içinde çıkması. Rengiyle, dokusuyla, yapısıyla, mermer sektöründe özel bir yer aldı. Yakın zamanda Çin fuarından geldik. Taşa aşırı talep geldi. Bu sene Çin'de yeşil ekstradan modaydı. Orada villa projeleri, rezidanslar, AVM'ler ya da devlet büyüklerinin ofisleri, masaları gibi güzel yerlerde taşlarımız kullanıldı. Bu taşımızı 60 ülkeye ihraç ediyoruz. En çok Çin ve İtalya'ya gidiyor. Genelde yer döşemeleri, masa, jakuzi ve görsel amaçlı kullanılıyor."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.