TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOKİ mağdurlarından belediye önünde eylem

Uzundere’deki TOKİ projesinde hak sahibi olan bir grup vatandaş, projenin hala gerçekleşmemesi üzerine Karabağlar Belediyesi önünde eylem yaparak mağduriyetlerini dile getirdi 

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TOKİ mağdurlarından belediye önünde eylem

YAREN GÜZELKAN

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’nde yapılması planlanan konutların inşaatı hala gerçekleşmedi. 2019 yılında 9 bin kişinin başvurduğu TOKİ projesinde 750 kişi hak sahibi oldu. TOKİ’nin Uzundere projesi için kura çekimi yapılmasına rağmen Karabağlar Belediyesi projeye ilişkin planları yargıya götürdü.

karbag_ilkses

Uzundere’de 4 senedir evlerin yapılmasını bekleyen hak sahipleri, bu konudaki mağduriyetlerini ifade etmek için Karabağlar Belediyesi önüne gelip eylem yaptı. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile görüşmek isteyen vatandaşlar, haklarını almak istediklerini söyledi. Grubun sözcüsü olan Alişan İnal, bu konuda mağdur olduklarını, 35 hektarlık alanın üniversiteye ayrılması talebine ilişkin geri kalan alanın dar gelirli ailelere bırakıldığını ifade etti. İnal, Karabağlar Belediye Başkanı’nın ‘konut yapılmasına karşıyız’ kampanyası başlattığını söyleyerek sürekli mahkemeye itiraz ettiklerini belirtti. Sürecin bugüne kadar uzadığını kendisinin ve diğer hak sahibi olan insanların evlerine kavuşamadıklarını dile getirdi.

alişaninal_ilkses

“DEZAVANTAJLI SOSYAL KONUT SAHİPLERİYİZ”

Alişan İnal, TOKİ’nin Karabağlar’da 2019 yılında çekilen kurada hak sahiplerinden biri olduğunu dile getirdi. TOKİ projesi çekilişine Karabağlar’da 9 bin kişinin başvurduğunu ifade eden İnal, sadece 750 kişinin hak sahibi olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hak sahipleri olarak belediyenin TOKİ’nin kendi arazisine tamamen saçma ve uydurma sebeplerden dolayı süreci geciktirmeye yönelik açtığı davalar yüzünden mağdur olan insanlarız. İnşaatımız başlamadı. Bizimle aynı anda çekilen kuralardaki TOKİ’ler, çoktan bitme aşamasına geldi ve bitti bile denebilir. Bizim evlerimizin olduğu yerlerde daha hiçbir şey yok ve bomboş duruyor. ‘Bu da neden kaynaklanıyor?’ Karabağlar Belediyesi’nin bitmek bilmeyen davalarından dolayı. Bir dava açtılar mahkeme iptal etti. TOKİ yeni bir tane plan yayınladı askıya çıkardılar. Selvitopu, son ana kadar itiraz etmeyeceğini dile getirdi ama son anda itiraz ederek mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı almasına sebep oldu. Yürütmeyi durdurma kararı aldığı için mahkeme süreçleri uzadıkça uzadı ve şu anki durumumuza geldik. 750 aile olarak çoğumuz evlerinden çıkarılmak zorunda kaldı. Ev sahipleri fahiş fiyatlara kira vermek için çoğu vatandaşları evden çıkarıyor. Ev sahibi olup evini göremeden hayatını kaybeden hak sahiplerimiz var. Evlenecek olan ama evlenemeyen hak sahiplerimiz var. Hepimiz tamamen mağdur durumdayız. 750 kişi arasından kendi imkanlarıyla ev alma ihtimali sıfır. Çünkü dar gelirli insanlarız. Bu kuraya katılabilmek için bazı gelir düzeyinin altında kalmamız gerekiyordu. Biz gelir düzeyinin altında kalmış dezavantajlı grubuz. Dezavantajlı sosyal konut sahibi insanlarız. Hakkımız olan evleri istiyoruz. TOKİ ne kadar daha ara bulmaya çalışma yöntemleri bulsa da her seferinde karşısında Karabağlar Belediyesi’nin mahkemeleriyle karşılaştı. Süreç sürekli uzadı. Şu an danıştayda deniyor. Danıştaydaki dosyanın akıbetinden hiç haberimiz yok. Sağlıklı bir bilgi alamıyoruz. Belediye başkanı beni haklı buluyorlar diyor, TOKİ mahkeme yürütmeyi durdurduğu için yapamıyoruz diyor. Ortada tamamen 750 tane dar gelirli vatandaş var. Bu durum tamamen bizi ortada bıraktı. Sokakta kalma durumuna gelen hatta kalan aileler de var. Çünkü kiraların fahiş artışlarından dolayı ev sahipleri kiracıları evlerden çıkarıyor.”

“EVDEN ÇIKARILINCA NEREDE YAŞAYACAĞIM?”

Orhan adlı vatandaş, TOKİ projesinde hak sahibi olan bir diğer vatandaş. Şu an oturduğu evinin kirası  Bin 500 TL’den 6 bin 500 TL’ye çıktığını söyleyerek mağdur olduğunu ve hak sahibi olduğu evini almak istediğini söyleyen Orhan isimli vatandaş, “Ben bu kadroya engelli olarak kaydoldum. Alişan Bey’in de dediği gibi 2019’da kuraya katıldım. İnanın benim kızım dünyada yoktu sadece oğlum vardı. Şu an kızım da var 3 yaşında. Ev sahibim bana evden çık diyor. ‘Ben evden çıkınca nerede yaşayacağım?’ bunu Başkan Selvitopu düşünmediği gibi hala dava sürecini uzatıyor. Dava sürecini uzatıyor da Demokrasi Ünervitesi’ne pay verdiğini söylüyor. Demokrasi Üniversite’sinin bulunduğu alanda şu anki Güzelyalı-Üçkuyular bağlantısında Gürsel Aksel stadı var. ‘Gürsel Aksel stadına neden pay verildi de bizim evlerimizin bulunduğu yerlere pay verilmiyor?’ diyerek isyan etti.

Orhan adlı vatandaş daha sonra şunları söyledi: “Şehrin göbeğindeki statta rantçılıkla Gürsel Aksel Stadını kurmasıyla bizim evlerimizin yerini Demokrasi Üniversitesi’ne vermesinin sebebi ne? Bizimle uğraşmasının tek sebebi ne?  Başkan Selvitopu bizi 4 sene boyunca bu kadar mağdur etmenin sebebini söylesin. Ben oğlum askerden geldikten sonra mı vereceğim bu evi? Bu dava bu şekilde mi sonuçlanacak? Biz gerçekten mağduruz. Ev sahibim evden çık diyor. Ben evden çıktığım zaman bana kim kol kanat gerecek? Devletin verdiği çorba ile mi yaşayacağım? Başkan Selvitopu’nun bize yol açıp yardım etmesi gerekiyor. Evimizi versin bizimle yine uğraşsın. Herkesin hakkı yeniyor. Vicdanen düşünsünler. Öğrencinin yanındayız elbette ama onlara destek oldukları kadar  bize de destek olsunlar. Çünkü bizlere söz verildi. Evlerimizin temelleri atılmak üzereyken yapılmadı. Youtube’da kura bana çıktığında sevinç görüntüm var. Selvitopu onu görünce belki gözleri dolar. Eşim hamileydi ve o gün evim olacak diye çok sevinmiştim. Biz evimizi istiyoruz” diye konuştu.

toki_ilkses

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Haklarını almak konusunda sesini duyurmak isteyen Feyza Balcı, “Çok geniş alana yapılmasın bu TOKİ fazla yer kaplamasın. 10 katlı binalar olsun bu insanlar bu binalara sıkışsın diyorlarmış. Biz öyle bir bina istemiyoruz. Ben istiyorum ki; oturacağım yer geniş alana sahip olsun, parkım, bahçem olsun. Yatay 4 katlı binalar istiyoruz. Ama bize yer bile vermek istemiyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz başka da bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.