TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi!

Dikili ilçesi Samanlıkköy Mahallesi’nde hayata geçirilmek istenen GES projesi için hazırlanan planlar askıya çıkarıldı. Hazırlanan planlarda alanın “Tarım Alanı ve Orman Alanı” statüsünde olduğu belirtilirken tarım alanına GES kapsamında imar izni verildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2024 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 14:06
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, son dönemde enerji yatırımlarının ilgi odağı olan tatil beldesi Dikili’de yeni bir plan değişikliğini yayımladı.

Bakanlık tarafından ilçenin Samanlıkköy Mahallesi’nde hayata geçirilmek istenen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı (GES) amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi hazırlanarak askıya çıkarıldı.

Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanın ‘tarım’ niteliği oldu.

Güneş Enerji Santralı (GES) alanı olarak planlanan alan; İzmir İli Dikili ilçesi, Samanlıkköy mahallesi, tapu 104 ada 113 numaralı parselde kayıtlı olup planlama alanı toplam Planlama alanının topla büyüklüğü 82 bin 218metrekare olurken plan raporunda, proje parselinin Maliye Hazinesine kayıtlı olup Dikili Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği tarafından Tatiş Eğitim ve Öğretim İşletmeciliği Tic. Ve Sanayi A.Ş. adlı firmaya ön izin verildiği ve söz konusu parsel adı geçen firmaya mevcut durumu ile teslim edildiği belirtildi.

Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanının niteliği oldu. Raporda yer alan bilgilere göre; planlama alanı, 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı ve Orman Alanı” sınırları içinde ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.04.2017 tarih 05.352 sayılı kararı ile onanan İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı'nda; "Tarım Alanı" kullanımında kalıyor.

plan alanı

PLAN DETAYLARI

Hazırlanan planlar kapsamında 18 bin 928 metrekarelik planlama alanın 12 bin 906 metrekaresi Güneş Enerji Santrali, 5 bin 316 metrekaresi yol-otopark alanı ve 705,50 metrekaresi ise trafo alanı olarak belirlendi.

Hazırlanan planlarda bölgeye ilişkin imar detayı da yer alırken raporda, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi alanlarında (güneş enerji santrali üretim alanı) yapılaşma koşulları Emsal(E): 0.70, En çok yapı yüksekliği (Yençok): 6.50 metre olarak belirlenmiştir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde yalnızca tesisin ihtiyaçlarına yönelik olmak üzere Teknik Altyapı, Trafo, İdari Bina vb. kullanımlara yönelik olmak üzere kullanım kararı getirilmiştir. Güneş enerji santrali alanında üretime ilişkin tesislerle bunların tamamlayıcısı niteliğinde alt yapı ve üst yapı tesisleri ile tesisin işleyişi için gerekli yapı/bina yapılabilmesi ve planlama alanı içinde ulaşımı sağlayacak servis yolları inşa edilebilmesine ve diğer hususlar ile ilgili plan hükümleri düzenlenmiştir” denildi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.